Kitap | Masal Masal İçinde |
Yazarı | Ahmet Ümit |
Türü | Hikaye Kitapları |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1995 |
Ahmet Ümit tarafından 1995 yılında kaleme alınmış olan Masal Masal İçinde kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Masal Masal İçinde pdf, Masal Masal İçinde konusu, Masal Masal İçinde karakterleri, Masal Masal İçinde yorumları, Masal Masal İçinde açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Masal Masal İçinde – Ahmet Ümit
Masal Masal İçinde Kitabının Karakterleri
Padişah ve Vezir: Herkesin hikâyelerini öğrenmek üzere benzersiz bir yolculuğa çıkacaklardır.
Masal Masal İçinde Kitabının Konusu
Bir vezir ve padişahın meraklarına yenik düşerek büyük sırrı olanların sırrını öğrenmeye çalışmaları kitapta konu edinilmiştir. Kitabın ana teması ise insanın aç gözlü olmaması ve her zaman kendine verilen ile yetinmeyi bilmesidir. Yazar bu kitabında çocukken annesinin ona anlattığı masalları derlemiştir. Ancak bu masalların özelliklerini bozmayacak şekilde eklemeler yapmıştır.
Masal Masal İçinde Kitabının Özeti
Halkı tarafından fazlası ile sevilen bir padişah vardır. Bu padişah övülmeyi o kadar çok seviyordur ki eski dostu olan vezir, onun yaptığı bu hatayı fark ettirmek için başka bir kentte yaşayan kör adamın hikâyesini ona anlatmaya başlamıştır. Hikâyeye inanmayan padişah, vezir ile birlikte kör adamın yanına giderler. Hikâyesini doğrudan kör adamdan dinlemek isterler. Ancak kör adam oradan 2 gün kadar uzak bir yerde yaşayan kuyumcunun, pazarın ortasında her pazar kurulduğu gün gelip bir altın yumurtayı satmak yerine toz haline getirdiğini ve üstüne altığını söyler. Eğer onlar kuyumcunu hikâyesini öğrenerek ona anlatırlarsa kör adam da kendi hikâyesini onlara anlatacağını söyler.
İkili kuyumcunun yanına vardıkları zaman onun hikâyesini dinlemek isterler. Ancak kuyumcu da 3 gün uzaklıkta bulunan demircinin hikâyesini merak ettiğini ve o hikâyeyi öğrenerek ona anlattıkları zaman onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler. İkili bunu da kabul ederler ve oradan ayrılarak demircinin yanına doğru yola koyulurlar. Demirciye hikâyesini sorarlar, ancak demirci onlara hikâyesini anlatmak yerinde oradan 4 gün uzaklıkta bulunan bir müezzin olduğunu ve onun hikâyesini öğrenerek geri geldiklerinde onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler. İkili yine yola koyulurlar. Müezzinin yanına geldiklerinde ona da diğerlerine sordukları soruyu sorarlar. Müezzin onlara bulunduğu yerden 5 gün uzaklıkta bir şapkacının olduğunu söyler. Eğer onun hikâyesini öğrenirlerse onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler.
İkili bu sefer şapkacıya gelirler ve şapkacı da onlara geri dönüp tüm hikâyeleri şapkacıya anlatacaklarına söz verirlerse hikâyeyi anlatacağını söylerler. İkili hikâyeleri öğrendikçe geri dönerek anlatmaya devam ederler. En sonunda kör adamın hikâyesini öğrendikten sonra şapkacıya geri dönmeleri gerekir. Ancak şapkacı sadece vezirin gelmesini ister. Tüm ülkeye bir ferman ilan etmesini ve sırrını anlatan herkesi saraya çağırmasını söyler. Hepsi tek tek saraya gelir. Padişah yanındaki dalkavukların tamamını kovdurarak onları yanına alır. Onlardan öğreneceği her şeyi sürekli olarak yanında tutmak ister. Bu 5 kişi aç gözlü, paylaşmayan, har vurup harman savuran, sabırsız ve kıskançlığın temsilcileridir ve padişaha bunları hatırlatırlar.
Masal Masal İçinde Kitabı Hakkında Bilgiler
- Yazarın bu kitabının ana kaynağı annesinin ona çocukken anlattığı masallardır. Bu sebepten kitabın adı da masal masal içindedir. Çünkü yazar kitabında yazdığı masalları daha öncesinde annesinden dinlemiş ve bu masallara, masalların özünü ve yapısını bozmadan eklemeler yapmıştır. Bu sayede ortaya masal masal içinde kitabı çıkmıştır.
- Kitap son derece anlaşılır ve sade bir dil ile ele alınmıştır. Bu özelliği sayesinde hemen her yaş grubundaki okuyucu tarafından okunabilmektedir. İnsana açıkgözlü olmak ve sır saklamak konusu da dersler vermektedir.
- Ayrıcaı zamanda insanın kendisini övmesi, kendisini yüceltmesi ve yaptığı hataları görmemesi konusunda da birçok farklı fikir ortaya konmaktadır.
- Kitap başlangıç noktasında okuyucuya biraz sıkıcı gelse de, devam edildiğinde hikâyeler daha anlaşılır bir hal almaktadır. Aynı zamanda her hikâyenin içerisinden farklı bir olayın çıkması okuyucuyu kitaba çeken en önemli özeliklerden bir tanesidir. Bununla birlikte kitap özellikle çocuklar için her gece farklı bir hikâye anlatılabilecek bir yapıdadır. Her yaş grubuna hitap eden yapısı ile birçok okuyucu tarafından tercih edilmektedir.
Masal Masal İçinde Kitabının Açıklaması
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş…
Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine karşı girdiği mücadeleyi kaybeden Müezzin’e, ancak gözlerini kaybettiğinde hatasını görebilen Köradam’dan bilge babasının mirasıyla hayata yeniden tutunan Kuyumcu’ya… Hatalar, pişmanlıklar, keder ve elemle örülü masallar ders çıkarmasını bilene huzurun sırrını vaat ediyor, çiğ süt emmiş insanı kendi hatalarında pişmeye çağırıyor.
Aydınlık bir göğü, parıltılı bir denizi, verimli toprakları olan güzel mi güzel bir ülke varmış…
Masal Masal İçinde hep aşikâr olduğumuz Doğu’ya has masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini – kokusunu, rengini, tadını- Batı’nın çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiriyor ve ortaya yerelden beslenen fakat evrensel olarak da kabul görür standartları başarıyla yakalamış bir roman çıkıyor.
Ahmet Ümit aile yadigârı masallarını taşıdığı çıkınını büyük bir cömertlikle seriyor okurlarının huzuruna.
Oldukça iyi bir anlatıcı olan annemin düş dünyasını katarak zenginleştirdiği masalları büyük bir keyifle yazıya döktüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.
Resimleyen: Cem Kızıltuğ
Editör: Kerem Oğuz Evrandır
(Tanıtım Bülteninden)