Marmara’nın Kâbusu Müsilaj (Video)

Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Kâbusu

Marmara Denizi, son zamanlarda büyük bir sorunla karşı karşıya: müsilaj. Bu sırada Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Sarı ile yaptığımız söyleşide, bu sorunun ne olduğu ve neden Marmara Denizi için bir kâbus hâline geldiği açıklandı.

Nedir Bu Müsilaj?

Müsilaj, denizlerde bulunan alglerin, bakterilerin ve diğer organizmaların bir araya gelerek oluşturduğu kalın bir tabakadır. Normalde denizlerde bulunan bu organizmalar, aşırı besin madde yüklemesi veya iklim değişiklikleri gibi etkenler sonucunda hızla çoğalabilir ve büyük bir müsilaj tabakası oluşturabilir.

Neden Marmara Denizi’nde Bu Kadar Büyük Bir Sorun?

Marmara Denizi, Akdeniz’e bağlanan bir boğaz olan İstanbul Boğazı’nın çıkış noktasında yer aldığı için sıkışık bir yapıya sahiptir. Ayrıca sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu bir bölgedir. Bu nedenlerle Marmara Denizi’ne giren atık sular ve aşırı besin yüklemesi, müsilajın hızlı bir şekilde çoğalmasına sebep olmaktadır.

Müsilaj Neden Bir Sorundur?

Müsilajın hızlı bir şekilde çoğalması, deniz canlılarının yaşam alanlarını daraltarak ölümlere sebep olabilmektedir. Ayrıca müsilaj, balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyebilir ve böylece yerel ekonomiyi de etkileyebilir.

Özetle

Marmara Denizi’nde görülen müsilaj sorunu, aşırı besin yüklemesi ve atık suların denize boşaltılması gibi etkenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sorun, deniz canlılarının yaşam alanlarını daraltarak ölümlere sebep olabilir ve balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, Marmara Denizi’ndeki bu soruna acil bir çözüm bulunmalıdır.

Yorum yapın