Machu Picchu Fayların Üzerine Kurulmuş

Machu Picchu Fayların Üzerine Kurulmuş

Peru’da Machu Picchu Antik Şehri

Peru, Güney Amerika kıtasında And Dağları’nda bulunan bir ülkedir. Bu ülkenin güneyinde yer alan Machu Picchu antik İnka şehri, 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir. Antik şehir, 2430 metre yükseklikteki bir tepenin üzerinde kurulmuştur ve 1438-1472 yılları arasında hüküm süren İmparator Pachacuti için inşa edilmiştir.

Machu Picchu, insanlığın en büyük mimari başarılarından biridir ve büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Antik İnka şehrinin devasa duvarları, harç kullanılmadan yapılmış olup mükemmel taş işçiliğiyle dikkat çekmektedir. Bu da İnkaların mimarlıkta ve teknikte ne kadar ileri seviyede olduğunu göstermektedir.

Faylar ve Machu Picchu

Bölgede uzun süredir soru işareti olan bir konu, İnkaların Machu Picchu’yu neden ve nasıl bu kadar ulaşımı zor bir noktada inşa ettikleridir. Brezilya’daki Rio Grande de Sul Federal Üniversitesi’nden Rualdo Menegat ve ekibi, yaptıkları araştırmalar sonucu bu sorunun cevabının bölgedeki faylarla ilgili olduğunu ortaya koymuştur.

Uydular yardımıyla yapılan ölçümler ve yerinde yapılan araştırmalar, bölgenin jeolojik yapısını incelemiş ve bölgede irili ufaklı fayların bir “X” biçimi oluşturarak Machu Picchu’nun altında kesiştiğini göstermiştir. Menegat ve ekibinin hazırladığı haritalara göre, antik şehrin ana yapıları da bölgedeki büyük faylarla aynı yönde inşa edilmiştir. Aynı durum, diğer antik İnka şehirleri olan Ollantaytambo, Pisac ve Cusco için de geçerlidir. Bu şehirler de yine fayların kesiştiği bölgelerde kurulmuş ve ana yapıları faylarla aynı yönde inşa edilmiştir.

Bölgedeki faylar, antik şehrin inşası ve bugüne kadar ayakta kalmasına çeşitli yollarla yardımcı olmuştur. Faylar sayesinde bölgede bol miktarda taş bulunmaktadır ve inşaatta kullanılmak için uzak yerlerden taş taşınması gerekmemektedir. Ayrıca bölgedeki taşlar, zayıf oldukları kısımlardan çatlamış oldukları için kolaylıkla biçimlendirilebilmektedir.

Fayların Diğer Faydaları

Bölgedeki faylar, antik şehrin inşasına ve bugüne kadar ayakta kalmasına sadece bu şekilde yardımcı olmamıştır. Aynı zamanda yağmur ve kar sularını şehre yönlendiren kanallar oluşturmuşlardır. Bu sayede şehirde içme suyu sıkıntısı yaşanmamıştır.

Machu Picchu, bu kadar uzun süre ayakta kalabilmesinin bir diğer nedeni ise çok yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş olmasıdır. Bölgede sık sık meydana gelen çığlardan ve toprak kaymalarından etkilenmemesi bu sayede mümkün olmuştur. Ayrıca bölgedeki faylar, bölgeye çok yüksek miktarda yağış düşmesine rağmen şehrin inşası için harcanan emeklerin üçte ikisini yeraltındaki drenaj sistemlerinin kurulmasına harcamıştır. Böylece aşırı yağışlar sırasında yağmur sularının tahliyesine yardımcı olmuş ve şehrin bugüne kadar ayakta kalmasını sağlamıştır.

Özetle

Bölgedeki fayların etkisiyle inşa edilen Machu Picchu antik şehri, insanlığın en büyük mimari başarılarından biridir. Faylar hem şehrin inşasına hem de bugüne kadar ayakta kalmasına yardımcı olmuşlardır. Antik İnka şehirlerinin büyük faylarla aynı yönde inşa edilmesi de dikkat çekicidir ve bu durum, İnkaların jeolojiye olan bilgisinin göstergesidir. Machu Picchu, sadece tarihi bir miras değil, aynı zamanda doğanın insan eliyle uyum içinde kullanılmasının da en güzel örneklerinden biridir.

Yorum yapın