Lise Öğrencileri Ötegezegen Keşfetti

Lise Öğrencileri Ötegezegen Keşfetti

Lise Öğrencileri Ötegezegen Keşfetti

Bilim-Genç, Or Graur tarafından 2016’da başlatılan SRMP projesi kapsamında her yıl on lise öğrencisine bilimsel araştırmalara doğrudan katılma imkânı veriliyor. Seçilen öğrenciler, Harvard Üniversitesi ya da Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan araştırmacıların danışmanlığında bir yıl boyunca bilimsel çalışmalarda yer alıyorlar.

Bilim-Genç, on altı yaşındaki Kartik Pingléve on sekiz yaşındaki Jasmine Wright, bir yıl boyunca, Harvard Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Dr. Tansu Daylan danışmanlığında ötegezegen keşfetmek için çalışmalar yapmışlar. Bu çalışmalarda Transit Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) adlı uzay teleskobu tarafından toplanan veriler kullanılmıştır.

Bilim-Genç, öğrenciler yaptıkları çalışmalar sırasında bilimsel yazında TOI-1233 olarak adlandırılan, Dünya’ya 200 ışık yılı (ışık tarafından 200 yılda katedilen mesafe) uzaklıktaki Güneş benzeri bir yıldıza odaklanmışlar. Analiz edilen veriler sonucunda, yıldızın etrafında dolanan dört ötegezegen tespit edilmiştir.

Mini Neptünler ve Süperdünyalar

Bilim-Genç, keşfedilen gezegenlerin üçünün mini Neptün, birinin de süperdünya olarak sınıflandırıldığını belirtir. Mini Neptünler, yapısı Güneş sistemindeki Neptün’e benzeyen ancak Neptün’den biraz daha küçük gezegenlerdir. Süperdünyalar ise Dünya gibi kayaç yapıda ancak Dünya’dan biraz daha büyük gezegenlerdir.

Özetle

Bilim-Genç, bu araştırma sonucunda lise öğrencilerinin de bilimsel çalışmalara doğrudan katılabilme imkanı olduğunu vurgular. Ayrıca, Transit Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) adlı uzay teleskobunun kullanımıyla 200 ışık yılı uzaklıktaki bir Güneş benzeri yıldızın etrafında dört ötegezegenin tespit edildiği belirtilir. Bu gezegenlerin üçünün mini Neptün, birinin de süperdünya olduğu bilgisine yer verilir.

Bilim-Genç, bu araştırmanın sonuçlarını daha detaylı incelemek isteyenlere The Astronomical Journal‘de yayımlanan makaleyi okumalarını önerir.

Yorum yapın