Leyla’nın Evi Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Leyla'nın Evi'nin Fotoğrafı

Kitap Leyla’nın Evi
Yazarı Zülfü Livaneli
Türü Romanlar
Kategoriler Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2006

Zülfü Livaneli tarafından 2006 yılında kaleme alınmış olan Leyla’nın Evi kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Leyla’nın Evi pdf, Leyla’nın Evi konusu, Leyla’nın Evi karakterleri, Leyla’nın Evi yorumları, Leyla’nın Evi açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Leyla’nın Evi – Zülfü Livaneli


Leyla’nın Evi Kitabının Karakterleri

Leyla: Paşa torunudur. Yaşadığı yalının yeni sahibi tarafından sokağa atılan genç yaşta ailesini kaybetmiş, toplumdan dışlanmış bir karakterdir.

Roxy (Rukiye): Yalnız başına büyüyen asi, umursamaz bir modeldir. Leyla ile ortak noktaları toplumdan dışlanmış olmasıdır. Yusuf’un beraber olduğu kişidir.

Yusuf: Annesi Leyla’nın eski hizmetçisidir. Sokakta kalan Leyla’yı koruyup kollamak için evine davet eder. Sevgilisi Roxy ( Rukiye ) ile Leyla’nın tanışması da bu şekilde olur.

Ömer Cevheroğlu: Yalının yeni sahibi ve Leyla’yı evde kovan kişidir.


Leyla’nın Evi Kitabının Konusu

Kitap, Boğaziçi’nde Bosnalılar Yalısı’nda doğup büyümüş paşa torunu Leyla Hanım, Rukiye ve Yusuf arasında geçen ve yalnız yaşamları ile toplumdan dışlanmış olmaları ele alınmıştır.


Leyla’nın Evi Kitabının Özeti

Leyla geleneklerine bağlı ve bir karakterdir. Ancak Gayrimüslim bir babadan doğmuş olması, erken yaşta annesinin kaybı ve dedesinin geçirmiş olduğu felcin nedeni olarak görülmesi toplumdan dışlanmasına neden olmuştur.

Roxy ( Rukiye ): Leyla’dan farklı olsalar bile ortak bir yönleri vardır ki en önemli şey toplumdan dışlanmış olmasıdır. Roxy yalnız ve kimsesiz bir şekilde büyümüştür. Asi, başkaldıran ve umursamaz bir karakterdir.

Ailesinden, özellikle babasından nefret eden Roxy, genç yaşta bir sek() modelidir ve kendi parasını kazandığını düşünmekten mutludur. Çalışma sürecinde mekân çok önemlidir. Cihangir’e alışmak için çaba sarf eden Leyla, hala toplumun bu halini çok garip bulmaktadır. Translar, sokak çalgıcıları ne kadar yabancı olursa olsunlar onları anlamaya ve alışmaya çalışırlar. Leyla kaç yıldır bir aldatmacayla, toplumun ileri gelenlerinin yaptığı dolandırıcılıklarla yerinden edilmiş, evinden kovulmuştur. Leyla için bir cinnet raporu hazırlanır ve Leyla’yı çok tanıyan ve seven eski hizmetçisinin de oğlu olan gazeteci Yusuf, olayı anlar ve yazmak ister ama engel olununca Yusuf Leyla’yı alıp götürür. Hayatından çıkar ve onu Cihangir’e kendi evine götürür. Bu sırada Leyla, Yusuf’un birlikte olduğu kadın Roxy ile tanışır. Önceleri Leyla’dan pek hoşlanmayan ve onu zaten minicik olan evinde istemeyen Roxy, daha sonra Leyla’yı çok sever. Kültürlü, müzik eğitimli Leyla, Roxy ve arkadaşlarının piyanodaki hatalarını düzeltmeye başlayınca, herkes evde yaşayan bu yaşlı kadınla ilgilenmeye başlar. Leyla, maddi durumu çok zor olan Yusuf ve Roxy’ye de yardım eder ve bunu önemsiz bir şeymiş gibi anlatır. Bu durum Roxy ve Yusuf’u çok etkiler. Zamanla birbirlerine daha çok ısınan bu iki kadın, toplumun farklı kültürlerini simgeliyor. Parçanın sonu iyi bitiyor. Leyla evine döner, Roxy adını tekrar Rukiye olarak değiştirir ve çocuğuna Leyla adını verir.


Leyla’nın Evi Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Leyla’nın Evi, Zülfü Livaneli’nin Mutluluk ‘tan sonra 2006 yılında çıkardığı romanıdır.
  • Kitap Bosnalı Yalısı’nın mirasçısı Leyla Hanım’ın yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu ve karısı Necla tarafından çıkarılmasıyla başlar.
  • Kitap bir İstanbul romanıdır.
  • Kitabın en büyük özelliği ise birbirini tanımayan ve tamamen birbirinden bağımsız karakterdeki üç kişinin hayatının birleşmesi ya da kesişmesidir.
  • Livaneli bu üç kişinin hayatını en ince ayrıntısıyla sentezleyerek okuyucusuna sunmuştur.

Leyla’nın Evi Kitabının Açıklaması

Romanları çok satanlar listesinden inmeyen, ödüller alan, 30 dile çevrilen, sinemaya ve tiyatroya aktarılan Zülfü Livaneli, Leyla’nın Evi’nde her biri ayrı bir dünyadan gelen insanların hayatlarını bir İstanbul romanında kesiştiriyor…

Boğaziçi’nde Bosnalılar Yalısı’nda doğup büyümüş paşa torunu Leyla Hanım, yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu tarafından sokağa atılır ve mahallenin çocuklarından gazeteci Yusuf’un Cihangir’deki bekâr evine sığınmak zorunda kalır. Yusuf’un sevgilisi Rukiye (“sahne adı”yla Roxy), Almanya’da peep show’larda modellik yapmış, hip-hop tarzı müzik yaparak “yırtmaya” uğraşan bir Almancı kızıdır.

Leyla Hanım, yalının yeni sahipleriyle görüşmeye çalıştığı bir gün, Ömer Bey’in babası, Kadızade Konağı’nın emektar vekilharcı, dört kuşaktır konaklarda hizmetkârlık yapan bir aileden gelen Ali Yekta Bey ile tanışır.

Her biri ayrı bir dünyadan gelen bu insanların hayatlarının kesişmesi, onları hem kendilerini hem de birbirlerini değiştirecekleri, kimi zaman acılı kimi zaman eğlenceli bir sürece sokacaktır.

Leyla’nın Evi, bir yanıyla da “ev” üstüne bir roman: “Çünkü imparatorluk yıkılırken bütün Osmanlı tebaası acı çekti ve herkes birbirinin evine yerleşti.”


Yorum yapın