Kurtuluş – Halas Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kurtuluş - Halas'ın Fotoğrafı

Kitap Kurtuluş – Halas
Yazarı Mehmet Rauf
Türü Araştırma Ve Tarih Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2010

Mehmet Rauf tarafından 2010 yılında kaleme alınmış olan Kurtuluş – Halas kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kurtuluş – Halas pdf, Kurtuluş – Halas konusu, Kurtuluş – Halas karakterleri, Kurtuluş – Halas yorumları, Kurtuluş – Halas açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kurtuluş – Halas – Mehmet Rauf


Kurtuluş – Halas Kitabının Karakterleri

Nihat: Askeri okuldan mezun olmuş genç bir subaydır. Suriye’de yaralanır ve tedavi izniyle evine döner. İzmir’deki İngiliz Beatrice’i çok sever ama nedense aşkından vazgeçer. Daha sonra İclal’e âşık olur ve onunla evlenmek ister.

Beatrice: İzmir’de yaşayan bir İngiliz kızıdır. Nihat ile birbirlerini severler ama Yunan işgali ve Beatrice’in babası yüzünden ayrılmak zorunda kalırlar.

İclal: Miralay Emin Bey’in kızıdır. Babasının ölümünden sonra Nihat ile tanışır ve birbirlerini severler. İleride Milli Mücadele için Nihat ile birlikte hareket ederler.

Emin Bey: Miralay Emin Bey, İzmir’de kurulmuş gizli bir örgütün başıdır. Kalp rahatsızlığından ölür.


Kurtuluş – Halas Kitabının Konusu

Anadolu’nun işgalini ve Milli Mücadele’yi İzmir ve İstanbul’daki yansımalarıyla anlatır. Aşk duygusu çerçevesinde işlenen olay örgüsü milli duyguya, vatan sevgisine ve millet sevgisine geniş yer verilir. Olaylar, Memur Nihat ile âşık olduğu iki kadın arasındaki bağ etrafında gelişir.


Kurtuluş – Halas Kitabının Özeti

Askeri okuldan mezun olan ve Suriye’ye atanan Subay Nihat orada yaralanır. Tedavi için İstanbul’a gönderilir. İzin aldıktan sonra İstanbul’dan sonra babasının bıraktığı birkaç ev ve dükkânı satmak için İzmir’e gider. Beatrice ile İzmir’de tanışır ve ona âşık olur. Yunanlıların İzmir’i işgal etme çabaları karşısında Beatrice’in babası Nihat’ın milli gururunu kırmak için harekete geçince Nihat Beatrice ile ilişkisini keser. Nihat, İzmir’de kurulan gizli bir örgüte katılır. . Kısa bir süre sonra, kalp hastalığından ölen örgüt başkanı Miralay Emin Bey’in bıraktığı iki mektupla İstanbul’a gelir. Mektubun bir tanesi İclal’a verilir. İclal ve Nihat birbirlerini severler ve zaferden sonra evlenirler. Bu arada Nihat, Anadolu’ya geçmeye çalışırken İngilizler tarafından yakalanır ve aylarca hapiste kalır. Aylar sonra, Beatrice, İngiliz mahkemesine getirilecekken koridorda onu görür ve ona yardım eder ve kurtarır.

Beatrice, bu durumdan sonra evlenmelerinin iyi bir fikir olacağını öne sürer. Nihat ise İclal’ı sevdiğini söylerr. Evlenip Anadolu’ya kaçacaklarını ve Ankara’ya gideceklerini anlatır. Beatrice kendi aşkını kalbine gömerek İclal ve Nihat’ı yemeğe davet eder. Akşam yemeğinde iki sevgiliyi gizlice İnebolu’ya cephane taşıyan bir motosiklete bindirir. O günlerde Birinci İnönü Zaferi kazanılmış, Nihat ve İclal, Milli Mücadele’ye katılmak için Anadolu’ya geçerek halas (kurtuluş) yoluna girdiklerini göstermişlerdir.


Kurtuluş – Halas Kitabının Açıklaması

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM!

Bir İstiklal Harbi romanı olan Kurtuluş (Halâs), Mehmet Rauf’un Kurtuluş Savaşı sonrasında, aralarında Halide Edip’in de bulunduğu, birkaç arkadaşıyla beraber çıktığı İzmir yolculuğunda tanıklık ettiği olayları anlatmaktadır. Mehmet Rauf, son romanı olan Kurtuluş’ta, tanık olduğu bu olaylara olan hassasiyetini coşkun bir dille kaleme almıştır.

Kurtuluş Savaşının o olağanüstü koşullarını yaşayan halkımızın, içinde bulunduğu sosyal şartların yanı sıra, iç dünyalarını da yansıtan bu eser, bir klasik niteliği kazanmıştır…

Gönderen: Yakup Akelma


Yorum yapın