Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın)

Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın)

Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın)

Bugün gözlemlediğimiz evrenin 13,7 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama’nın sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Bu hipotezi destekleyen en önemli kanıtlardan biri de kozmik arka alan ışımasının varlığı. Büyük Patlama’dan arta kalan bu ışık, tüm evreni neredeyse homojen bir biçimde dolduruyor. Işık tayfının mikrodalga bölgesinde kalan bu ışımayı doğrudan göremiyoruz. Zaman ilerledikçe giderek soğuyan arka alan ışımasının sıcaklığı günümüzde 2,7 K’e kadar düşmüş durumda.

Peki kozmik arka alan ışıması nasıl keşfedildi? Bu ışıma neden Büyük Patlama’yı destekleyen en önemli verilerden biri olarak görülüyor? Prof. Dr. Levent Kurnaz, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde bu soruları cevaplıyor.

Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve kanallarımızı takip ederek güncel içeriklerimizden anında haberdar olabilirsiniz.

Bu sesli yayını
Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın) #1Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın) #2
Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın) #3Kozmik Mikrodalga Arka Alan Işıması ve Büyük Patlama (Sesli Yayın) #4
Prof. Dr. Levent Kurnaz
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Yorum yapın