Kötü Yol Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kötü Yol'un Fotoğrafı

Kitap Kötü Yol
Yazarı Orhan Kemal
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2011

Orhan Kemal tarafından 2011 yılında kaleme alınmış olan Kötü Yol kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kötü Yol pdf, Kötü Yol konusu, Kötü Yol karakterleri, Kötü Yol yorumları, Kötü Yol açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kötü Yol – Orhan Kemal


Kötü Yol Kitabının Karakterleri

Ayşe Kadın: Nuran ve İhsan’ın anneleridir. Çamaşırcılık yaparak aileyi geçindirmeye çalışır.

Nuran: Çevresi tarafından sürekli güzelliği övülen ve artist namzetti olarak görülen fakir bir kızdır. Tek kurtuluşu olarak gördüğü Şoför Reşat ile kaçar.

İhsan: Kardeşi Nuran’ı para karşılığında Bedir Ağa’ya satan kişidir. Fabrikada işçi olarak çalışır.

Bedir Ağa: Para karşılığı Nuran ile evlenen zengin bir adamdır.

Şoför Reşat: Nuran’a olan aşkı yüzünden onunla beraber kaçarlar.

Nermin Hanım: İhsan’ın sevdiği ve romanın sonunda evlenirler.


Kötü Yol Kitabının Konusu

Orhan Kemal, genç kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri doğrultusunda yol alınması gerekirken kadınların her koşulda bir erkeğe mecbur ediliyor olmasının sonuçlarının ne kadar acı olabileceğini ortaya koyar.

‘Kötü Yol’, Adana’dan İstanbul’a özgür ve mutlu bir hayatı yaşamak için kaçan bir genç kızın öyküsüdür.

Orhan Kemal, bu öyküsünde söylemini hafifletmeden, ekonomik bağımsızlığı olmayan kadının yalnızlığını, çaresizliğini, savruluşunu ortaya koyar. Orhan Kemal yazınında abartısız ancak ayırıcı özellikleri bakımından son derece güçlü kadın kahramanlar yaratılmıştır. ‘El Kızı’ndaki Nazan, kitaba adını veren Cemile, ‘Hanımın Çiftliği’ndeki Güllü, Orhan Kemal’in unutulmaz kadın kahramanlarındandır. ‘Kötü Yol’da ise tüm neşesi, saflığı, güzelliği, toyluğu ve düşleriyle Nuran karşımıza çıkar.


Kötü Yol Kitabının Özeti

Adana’da yaşayan Nuran ve İhsan küçük yaşta babalarını kaybetmişlerdir. Anneleri Ayşe Hanım, çocuklar büyüyene kadar ailenin yönetimini elinde tutar. Artık genç bir adam olan İhsan, babasının yerine geçince ailenin geçimini sağlama sorumluluğunu üstlenir. Fabrikada işçi olarak çalışan İhsan’a hiç istemediği kamyonla mal taşıma görevi verilir. İhsan, kamyonuyla uzun bir yolculuğa çıkarken geride kalmasın diye ablasını birine emanet etmek ister. Çapkın, güvenilmez bir adam olmasına rağmen, Reşat’a İhsan’ın en yakın arkadaşı olduğu için Nuran’a göz kulak olma görevi verilir. Bu görev Ayşe Hanım tarafından da onaylanmıştır. Nuran, annesi ve ağabeyi İhsan’ın kendisine sunduğu yaşam koşullarından memnun değildir. Nuran, uzun süre varlıklı bir hayat yaşayabileceği İstanbul’un hayalini kurar. İhsan’ın yokluğunda Nuran’ın İstanbul için kurduğu ışıltılı hayalleri kullanan Reşat, Nuran’ı ikna eder ve onu İstanbul’a götürür. Bir genç kızın bir erkeğe ’emanet’ olmasının tüm kötü sonuçları vardır. Geri dönüşü olmayan hatalar, derin pişmanlıklar.

Nuran, içinde yaşadığı kapalı toplumdan kurtulmak isteyen genç bir kızın haklı sıkıntısını yaşar; ancak bu hayattan kaçmak için donanımsız ve hazırlıksızdır. Profesyonel olmayan, eğitimsiz Nuran, kaçmak istediği otoriter erkeklerden başka bir adamın yardımıyla kurtulmak istedi. Sığındığı adamdan umduğu yardımı alamaz, üstelik alışılır. Bir gün, bir zamanlar sıkıştığı hayattan kurtulmak için seçtiği adamdan kurtulmak ister. Bu kez ‘korunmaya muhtaç genç kız’ başka bir adam tarafından yeniden ‘kurtarılır’.

Roman, hikâyenin kahramanı olan İhsan’ın başta yaşadığı Anadolu’da bir köyde geçmektedir. İhsan burada bir şantiyede çalışıyor. Bunun üzerine patronu İhsan’ı Anadolu’nun başka bir yerine iş verir. Bunu fırsat bilerek ablası Nuran İhsan’ın arkadaşı Reşat ile birlikte İstanbul’a kaçarlar ve Dolapdere civarında bir pansiyonda kalırlar. Nuran daha sonra sinema sanatçısı olmak için Beyoğlu Yeşilçam sokaklarında uyur. Kardeşinin kaçtığını öğrenen İhsan, işini bırakır ve trenle İstanbul’a gelir. Şişli civarında taksi şoförlüğü yapmaya başlar. Birgin, kardeşi Nuran ile Beyoğlu’nda bir barın önünde Reşat’a rastlar. Ve Reşat’ı döver ve kardeşini de yanına alır. Daha sonra İhsan’ın İstanbul’da tanışıp hoşlandığı Nermin Hanım ve Nermin hanımın annesi, hep hayal ettikleri kırmızı kiremitli dağ evinde yaşamak için İstanbul’dan ayrılırlar.


Kötü Yol Kitabının Açıklaması

İnsanı hayali kahramanlara çevirmeden, zayıflıkları, güçsüzlükleri ile benimseyen ve olduğu gibi seven yazarların başında gelen Orhan Kemal, edebiyatımızda sıradan insanın yaşam kavgasını en iyi anlatan yazarların başında gelir. İnsanın yitirdiği onurunu yeniden kazanışını anlatan Kötü Yol, maceralı kurgusu ile de okurların ilgisini çekecek romanların başında geliyor.

Orhan Kemal’in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir. Orhan Kemal umudu ve aydınlığı yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Orhan Kemal’in kitaplarını yayımlamaktan onur duyuyoruz.


Yorum yapın