Kör Nokta Deneyi: Beynimiz Görüntüdeki Boşluğu Nasıl Dolduruyor?

Kör Nokta Deneyi: Beynimiz Görüntüdeki Boşluğu Nasıl Dolduruyor?

Kör Nokta Deneyi: Beynimiz Görüntüdeki Boşluğu Nasıl Dolduruyor?

Anastasia Usenko / iStock

Anastasia Usenko / iStock

Görmenin nasıl gerçekleştiğiyle ilgili detaylı bilgiye “Nasıl Görürüz?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Zinkevych / iStock

Zinkevych / iStock

Sağ gözdeki kör nokta nedeniyle oluşan görsel bilgilerdeki boşluk sol gözden gelen bilgiler sayesinde doldurulur. Aynı durum sol göz için de geçerlidir. Dolayısıyla her iki gözümüzle baktığımızda görüntüdeki kör noktayı fark etmeyiz. Buna rağmen kör noktayı tek gözümüzle baktığımızda da göremeyiz. Çünkü retinanın diğer bölgelerinden iletilen bilgi sayesinde görüntüdeki bu boşluk beyinde otomatik olarak tamamlanır.

Kör Noktayı Kim Keşfetti?

Kör noktanın keşfi eski zamanlara dayanıyor. 1668 yılında Fransız fizikçi Edme Mariotte, görme ile ilgili yeni keşiflerini açıkladığı kitabında kör noktadan söz ediyordu.

Mariotte, araştırmaları sırasında, optik sinirlerin gözden çıktığı bölgede yer alan boşluğun çevresinde görüşün daha güçlü mü yoksa daha zayıf mı olduğunu belirlemek amacıyla bir deney yaptı. Bu deneyde iki beyaz kâğıdın üzerine birer daire çizdi. Tek gözünü kapatıp diğer gözünü kâğıtlardan birinin üzerindeki daireye sabitledi. Bu durumda, görüş alanında olmasına rağmen diğer kâğıdın üzerindeki dairenin görülmediğini fark etti. Daha sonra İsviçreli matematikçi ve fizikçi Daniel Bernoulli kör noktanın büyüklüğünü ölçtü ve çapının 3,4 mm olduğunu belirledi.

Kör Noktayı Nasıl Görebiliriz?

Kör Nokta Deneyi: Beynimiz Görüntüdeki Boşluğu Nasıl Dolduruyor? #1

Kör Noktanın Boyutu Küçülebilir veya Büyüyebilir mi?

Kör noktanın çapının değişmesi çok yaygın ve olası değil. Ancak tek taraflı kör nokta büyümesi veya çoklu uçucu beyaz nokta sendromu gibi ani gelişen rahatsızlıklar sebebiyle nadir de olsa görülebiliyor.

Sonuçları Current Biology dergisinde yayımlanan bir çalışmada, gözde yön (sağ-sol) ve renk (kırmızı-yeşil) hassasiyetini artırmak amacıyla yapılan egzersizlerin gözdeki kör nokta çapını küçültebileceği gösterildi. Kör nokta çevresindeki sinyallerin güçlendirilmesini sağlayan bu egzersizlerden sonra egzersizin yapıldığı gözde kör nokta küçülürken, diğer gözdeki kör noktanın sabit kaldığı gözlendi.

Sonuç olarak, insan bedeni hayli ilginç özelliklere sahip. Bunlardan bazıları sadece laboratuvarlarda gözlemlenebilirken bazılarını ise evde oturduğumuz yerden bile deneyimleyebilme şansına sahibiz.

Yorum yapın