Karanlığın Yüreği Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Karanlığın Yüreği'nin Fotoğrafı

Kitap Karanlığın Yüreği
Yazarı Joseph Conrad
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1899

Joseph Conrad tarafından 1899 yılında kaleme alınmış olan Karanlığın Yüreği kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Karanlığın Yüreği pdf, Karanlığın Yüreği konusu, Karanlığın Yüreği karakterleri, Karanlığın Yüreği yorumları, Karanlığın Yüreği açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Karanlığın Yüreği – Joseph Conrad


Karanlığın Yüreği Kitabının Karakterleri

Marlow: Hikâyeyi anlatan kişidir. Kongo’da kaptanlık yaptığı sırada şahit olduğu olayları nakleder. Yalandan nefret eden adam, çalıştığı şirketin yaptıklarını gördükçe dehşete düşer.

Kurtz: Çevresi tarafından örnek insan olarak nitelendirilen birisidir. Daha fazla kazanma hırsı onu ruhundaki karanlığın girdabına sürükler.


Karanlığın Yüreği Kitabının Konusu

Karanlığın Yüreği, uzun soluklu bir öyküyü anlatır. İnsanın yüreğindeki karanlığın ortaya çıkışını anlatan, emperyalizmin sömürgeleştirdiği topraklara yaptıkları zulmü, medeniyet götürmek için gittikleri yerlere sadece kan ve göz yaşı götürmelerini, daha çok kazanma hırslarıyla içlerindeki karanlığın gün yüzüne çıkışı anlatılan derinliği olan bir kitaptır.


Karanlığın Yüreği Kitabının Özeti

Kaptan Marlov, Londra’da Thames Nehri üzerindeki teknede arkadaşlarına başından geçen ilginç bir hikâyeyi anlatır. Marlow, bir ticaret gemi kaptanlığı için Kongo’ya gittiğinde burada gördüklerini şaşkınlıkla seyreder. Çalıştığı şirket bölgeyi kalkındırmak için ticaret yapma adı altında aslında fildişi ticareti yapıyordur. İnsanın içindeki karanlık tarafın, söz konusu menfaatler olunca nasıl ortaya çıktığını görür. Çalıştığı şirket ve diğer Batılı şirketler bu vahşi bölgeye medeniyet götürme bahanesiyle gitmişler ama daha fazla kazanma hırsı onları kana doymayan vahşi yaratıklar haline getirmiştir.

Marlow orada Kurtz ismini çokça duyar. Kurtz şirketin istasyon bölümünde çalışıyor, ondan bahsedenler hayranlıklarını gizleyemezken yerli halk da ona ilahi kisveler yüklemişlerdir. Marlow, Kurtz ile tanıştığında duyguları karmakarışık hale gelir. Kurtz da fildişi ticareti yapıyordur ve içindeki karanlık onu da esir almıştır. Marlow, Kurtz ile teknede sık sık sohbet eder. Birbirlerine olan güvenleri artmıştır. Zaten hasta olan Kurtz, ölmeden önce günlüklerini, mektuplarını, notlarını ona verir. Marlow, Kongo’dan ayrıldıktan sonra verilen emanetleri ne yapacağını çok düşünür. Çünkü ayrıldığı şirket bu notları ondan ısrarla istemektedir. Notları Kurtz’un eşine verir. Marlow, Kurtz’un eşiyle yaptıkları sohbette onu çok seven eşinin bile bilmediği Kurtz’un ruhundaki karanlık yönü biliyordur.

Joseph Conrad’ın denizci olduğu yıllarda Kongo’ya yaptığı bir yolculuktan esinlendiği Karanlığın Yüreği, yazarın en önemli yapıtı olmasının yanı sıra sömürgecilik konusunu derinlemesine irdeleyen bir çalışmadır.


Karanlığın Yüreği Kitabı Hakkında Bilgiler

  • 1979 yapımı Apocalypse Now filmine ilham kaynağı oldu.
  • 21 Ekim 2008’de piyasaya sürülen vid.. oyunu , Karanlığın kalbi’nin biraz modernize edilmiş bir uyarlamasıdır.
  • Başlangıçta Blackwood’s Magazine’de derginin bininci sayısını kutlamak için üç bölümlük bir seri hikaye olarak yayınlanan Karanlığın kalbi, geniş çapta yeniden yayınlandı ve birçok dile çevrildi.

Karanlığın Yüreği Kitabının Açıklaması

Roman, sömürgecilik olgusunu incelerken, roman kahramanı Marlow’un karşılaştığı üç farklı karanlığı; insan eli değmemiş Kongo’nun karanlığını, Avrupalıların yerlilere yaptığı zulmün karanlığını ve her insanın içinde gizli olan kötülük yapma arzusunun karanlığını ele alır. Conrad Kongo Nehri’nde bir teknenin kaptanı olarak çalıştığı sırada, kendisi de Avrupalı sömürgecilerin acımasızlığıyla karşı karşıya kaldı ve zulümden, binlerce filin öldürülmesine neden olan fildişi elde etme hırsından, sömürgeci yaşamının nafileliğinden nefret etti.

Karanlığın Yüreği de, aslında insanoğlunun ruhundaki karanlığın derinlerine yapılan bir yolculuktur. Conrad bütün bu olumsuzlukları aktardıktan sonra, şu temel soruyu soruyor: “Tanrı insanı bunları yapsın diye mi en üstün canlı olarak yarattı?”


Yorum yapın