Kara Kitap Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kara Kitap'ın Fotoğrafı

Kitap Kara Kitap
Yazarı Orhan Pamuk
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1990

Orhan Pamuk tarafından 1990 yılında kaleme alınmış olan Kara Kitap kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kara Kitap pdf, Kara Kitap konusu, Kara Kitap karakterleri, Kara Kitap yorumları, Kara Kitap açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kara Kitap – Orhan Pamuk


Kara Kitap Kitabının Karakterleri

Galip: Romanın ana karakteri olan bir Avukattır. Sıradan bir yaşamı vardır. Ancak eşinin kendisini terk etmesiyle hayatı karmaşık bir hal almaya başlar.

Rüya: Galip’in amcası kızı ve eşidir. Bir gün birden bire Galip’i terk eder. Romanda nesnel varlığı olmayan ve ayrılırken geride 19 kelimelik bir mektup bırakan bir karakterdir.

Celal: Rüya’nın Üvey abisi ve Gazetecidir. Rüya ile birlikte kendisi de ortadan kaybolmuştur. Romanın kurgusuna varlığı ile değil yazılarıyla yön verilmektedir.


Kara Kitap Kitabının Konusu

Kara Kitap, amcasının kızı ile evli olan Galip’in, karısının ve üvey kardeşi Celal’in aniden ortadan kaybolmaları üzerine geçen olayları ele almaktadır.


Kara Kitap Kitabının Özeti

Galip, amcasının kızı Rüya ile evlidir. Rüya, gecenin geç saatlerine kadar bir polisiye romanı okuduğu bir günün sabahı Kocası Galip’ten terk eder. Giderken ardından ayrıca bir mektup bırakır. Galip romanda Rüya ile okul yıllarında tanıştığını anlatır. Ayrıca Galip Celal’in yakın arkadaşıdır. Celal ise Türkiye’nin tanıdığı bir köşe yazarıdır. Galip karısının onu neden terk ettiğine dair çeşitli izler bulmaya başlar. Rüya’nın ilk eşinin peşine düşer. Ona dönmüş olabileceğini düşünüyor. Ama evinde bulamaz. Bu sürecin ardından Galip’in Rüya arayışı romanın sonuna kadar anlatılır. Üvey kardeşi gazeteci Celal de Rüya ile birlikte ortadan kaybolur. Galip, Celal ile birlikte olduğunu düşünmeye başlar, Celal’in evinin anahtarlarını bulur ve evine gider. Celal’in yerine geçip Celal olduğunu düşünenlerle konuştuğu olaylar oluyor. Romanın sonunda Celal öldürülür. Polis, Celal’i öldüren kişinin berber olduğunu düşünerek onu yakalar. Berber idam edilir Galip Rüya’yı bulamaz ve Celalin gazetesindeki köşesinde yazılar yazmaya devm ederek yazarlığa yönelmeye başlar.


Kara Kitap Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Kitap Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir.
  • Kara Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un 1990 yılında yayımlanan romanıdır.
  • Kitabın temelinde kimlik meselesi üzerinde durulmuştur, Galip’in, Celal’in yerine geçtiği kısımlarda bu açıktır.
  • Orhan Pamuk’un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiş, Pamuk’un daha da ünlenmesine katkıda bulunmuştur.
  • The Sunday Times, İngiltere
    Zengin, yaratıcı, modern bir ulusal destan.
  • Nobel Komitesi Başkanı Horace Engdahl
    Pamuk Kara Kitap’la, romanın bir edebi tür olarak hayla hayatta olduğunu, hayla bir potansiyeli ve geleceği olduğunu kanıtladı. Bunları yapan biri ne zamandır çıkmıyordu.

Kara Kitap Kitabının Açıklaması

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 1990 yılında yayınlanmış kitabı birçok dile çevrilmiş ve yazarın uluslararası boyuttaki ününü arttırmıştır.

Bir İngiliz edebiyat eleştirmeninin kitap hakkında son derece ilginç bir yorumu olmuştur. Eleştirmen, böyle sıkıcı bir kitabın ancak Fransızlar tarafından sevilebileceğini ve İsveçlilerin de yazara o meşhur Nobel Ödülü’nü vereceğini dile getirmiştir. İngiliz eleştirmenin bu kehaneti doğrulanmıştır ve kitabı gerçekten de Fransızlar sevmiştir ve daha sonra yazar, Nobel Ödülü kazanmıştır.

Romanın ana karakteri Galip, İstanbul’da yaşayan ve kimliğinden memnun olmayan bir avukattır. Bir gün karısı Rüya’nın küçük bir not bırakarak onu terk ettiğini öğrenir. Galip, eşini bulmak amacıyla sıra dışı bir eyleme kalkışır.

Galip; eşi Rüya’nın, bir gazetede köşe yazarlığı yapan kardeşi Celal’e kaçtığını düşünür. Bu sıralarda Celal’in de kayıp olduğunu öğrenir. Galip, kardeşi ve eşinin izini bulmak için Celal gibi yaşamaya başlar, Celal’in kimliğini ele geçirir. Bunu yaparak Celal gibi düşünebileceğini ve dolayısıyla kardeşi ve eşinin nerede olduğunu bulabileceğine inanmaya başlar.

Roman, bireyin kimlik sorununu ele almasının yanında batı ve doğu arasında kalan İstanbul’un ve doğal olarak Türkiye’nin de kimlik sorununa değinmektedir.


Yorum yapın