Kar Kokusu Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kar Kokusu'nun Fotoğrafı

Kitap Kar Kokusu
Yazarı Ahmet Ümit
Türü Polisiye Kitaplar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1998

Ahmet Ümit tarafından 1998 yılında kaleme alınmış olan Kar Kokusu kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kar Kokusu pdf, Kar Kokusu konusu, Kar Kokusu karakterleri, Kar Kokusu yorumları, Kar Kokusu açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kar Kokusu – Ahmet Ümit


Kar Kokusu Kitabının Karakterleri

Mehmet: Moskova’da eğitim gördüğü bir akademide öldürülen kişi.


Kar Kokusu Kitabının Konusu

Yarı otobiyografik bir roman. Henüz dünya sahnesinden silinmeyen Sovyetler Birliği. Türkiye’de askeri bir dönem var. Türkiye’deki askeri diktatörlüğün en karanlık günleri. Moskova Uluslararası Okulunda eğitim gören Türk devrimcileri. Askeri diktatörlüğün istihbarat ajanları onların peşinde. Ve karda işlenen bir cinayet. Bir cinayet sorgulama ile başlayan iç hesaplama. Sadece Türkiye Komünist Partisi’nin değil, aynı zamanda uluslararası devrimci hareketin bir dönemine farklı bir bakışları konu ediniyor.

TKP de dâhil olmak üzere çeşitli ülkelerin komünist partilerinin bazı üyeleri Moskova’daki Marksizm Enstitüsü’nde okuyor. Sıradan sayılabilecek hayat, TKP üyelerinden birinin öldürülmesiyle değişir. Herkes korku içinde birbirinden şüphelenmeye başlar; enstitü ve TKP grubunu KGB ajanları takip ediyor; Kaygı diğer öğrencilere de yayılır.


Kar Kokusu Kitabının Özeti

Moskova’da çeşitli ülkelerdeki komünist partilerin gönderdiği öğrencilerin eğitim gördüğü bir akademide Türklerin kaldığı kısımda Mehmet isimli bir öğrenci öldürülür. Zaten bu olaydan olmadan önce, Türk örgütünün içinde bir köstebek olduğu bilgisini alan Sovyet istihbaratı cinayetin çözümü ile ilgili olaya müdahil olur. Bir yandan katili bulmaya çalışırken, bir yandan da dört bir yandan ülkelerini terk edip gelen yoldaşların yatılı bir okulda eğitim görürken yaşadığı olaylara ve tartıştığı fikirlere tanıklık ediyor.

Olayın geçtiği mekânın Moskova ve zamanın da kış olması sebebiyle bazı yerlerde hikâyenin kara saplanıp ilerleyemediğini hissediyorsunuz. Roman içerisindeki kahramanların sayısının çok oluşu ve her birinin isimlerinin takma, geçmişlerinin ayrı bir hikâye oluşu okuyucunun kafasını bulandırıyor. Karakterler çok olunca kimilerinin geçmişi ayrıntılı anlatılırken, kimilerininki yüzeysel geçilmek zorunda kalınmış ve cinayet olayı kitabın devamında ister istemez belirli kişilerle sınırlandırılmış.

Kitabın polisiye kısmı, yazarın diğer kitaplarıyla kıyaslanmayacak kadar zayıf düzeyde. Hatta Ahmet Ümit’in bizi alıştırdığı kitabın sonunda ağzımızı açık bırakacak final sahneleri burada yok. Diğer taraftan, gençlerin idealleri uğruna yaşamlarını bozup dünyanın dört bir yanından, bilmedikleri bir ülkede eğitim görmeye geldiği bu dönem oldukça ilgimi çekti. Diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye’de o dönemde diktatörlük yönetimi hâkimdi ve o gençler yakalandıkları anda işkence altında hapsedilebilir ve öldürebilirdi. Bu sebeple, sözler dışında hiçbir resmi kayıtta o kişilerin o tarihlerde orada bulunduklarının belli olmaması gerçekten ayrı bir roman konusu.


Kar Kokusu Kitabının Açıklaması

Ahmet Ümit’in otobiyografik ögelerle yazılmış polisiye romanı Kar Kokusu, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. Türkiye’de polisiye denince akla ilk gelen yazar Ahmet Ümit, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından siyaset bilimi eğitimi için Moskova’ya gider. Bu dönem, Ahmet Ümit’in ileride yazacağı Kar Kokusu romanı için gözlem yapma fırsatı bulduğu bir zaman aralığına denk düşer. Her yanıyla soğuk bu ülkenin büyük şehrini sokak sokak kitabına taşır.

Gönderen: Gülçiçek Çiçek


Yorum yapın