Kalpaklılar Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kalpaklılar'ın Fotoğrafı

Kitap Kalpaklılar
Yazarı Samim Kocagöz
Türü Araştırma Ve Tarih Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1962

Samim Kocagöz tarafından 1962 yılında kaleme alınmış olan Kalpaklılar kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kalpaklılar pdf, Kalpaklılar konusu, Kalpaklılar karakterleri, Kalpaklılar yorumları, Kalpaklılar açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kalpaklılar – Samim Kocagöz


Kalpaklılar Kitabının Karakterleri

Yusuf: Kuvayı Milliyeci ve Hasan Tahsin’in arkadaşıdır.

Müjgan: Sadrazam Ferit Paşa’nın ser kâtibi ve Süleyman Sırrı Bey’in kolejde okuyan kızıdır.

Hasan Tahsin: Hukuk-u Beşer gazetesinin sermuharriri başyazarıdır. Romanda gerçek kimliği olan Hukuk-u Beşer gazetesinin başyazarı kimliğiyle yer alır.

Salih Efe: Bir halk kahramanı olan kişidir.

Nemide: Yusuf un amcakızı ve nişanlısıdır.

Mehmet: Sökeli bir gençtir. Ayrıca Mehmet karakteri, Mehmet Fişekçi olarak gerçekte yaşamış bir kişidir.

Giritli Cafer Efe: Germencik İstasyonu baskınında şehit edilen kahramandır.

Talip: Kuvayı Milliye’nin İstanbul gizli teşkilatının memurudur. Gerçek bir karakter olan Talip, Kabataş Lisesi’nde uzun yıllar öğretmenlik yapmıştır.

Mustafa Reis: Talip’i Anadolu’ya motorla kaçıran kaptanıdır.

Sefer Bey: Bir vatan hainidir.

Onbaşı Kocagözoğlu Rahmi: Kurtuluş Savaşı kahramanlarındandır.


Kalpaklılar Kitabının Konusu

İzmir ve çevresindeki direniş hareketleri, İstanbul’da Kurtuluş Savaşı’na destek veren vatanseverlerin gizli çalışmaları, harekâtı baltalamaya yönelik padişah yanlısı hareketler, zorlukların aydın ve halk işbirliğiyle aşılması ve zaferin kazanılması romanın konusunu oluşturmaktadır.


Kalpaklılar Kitabının Özeti

İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilmek üzeredir. Anadolu ve Ege’de direniş var. Vatan için savaşan kişiler arasında Hasan Tahsin Bey ve Yusuf da vardır. Yunanlıların İzmir’e gelmesiyle Yunanlıların sevinç gösterileri çileye dönüşüyor. Hasan Tahsin üzerlerine bomba atarak ilk kıvılcımı tutuşturur ve olay yerinde şehit olur. Arkadaşı Yusuf da kavga etmeye başlar ve onlardan kaçmayı başarır. Yusuf, Türk Ocağındakilere olanları aktarır. Ve savunma başlar. Yusuf kavga ederken nişanlısı Nemide onu yalnız bırakmaz. Yusuf’un ailesinin köyü de saldırıya uğrar. Ablası şehit olur. Mustafa Kemal ise tüm engellere rağmen Anadolu’da çalışmaya başlar. Darülfünun ‘un öğrencisi Talip, Paşa’nın kızıyla aşk yaşar ve İstanbul hükümetinin bilgilerini Anadolu’ya sızdırmayı amaçlar. Paşa’nın kızı Müjgân, bu durumu önceden haber verir ve Mustafa Kemal’in taraftarı olduğunu söyleyerek onlara yardım eder. Müjgân’ın babası daha sonra onlara katılır. İstanbul işgal edilir. Kuvayi Milliye Anadolu’yu savunmaya başlar.


Kalpaklılar Kitabının Açıklaması

“Türkiye’yi yağmaya gelen 1919 yılının sömürgecilerine karşı kabaran öfke, o yılların öfkesidir; o yılların hiddetidir. Ama bugün de sömürgeciliğe karşı duyulabilecek öfkenin aynıdır elbette.”-Samim Kocagöz

“Düşman donanması açıklarda demirlemiş, iki harp gemisi rıhtıma biraz daha yaklaşmıştı… Güvertedeki askerler ellerini, şapkalarını sallıyor, marşlar söylüyorlardı… Mavili beyazlı elbiseler giymiş genç kızlar, ellerinde çiçekler, vapurlardaki askerlere öpücükler yolluyorlardı.”

İngilizlerin güdümündeki Yunan ordusu 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal ederken genel manzara böyleydi. Ta ki karaya ayak basan ilk Yunan askerlerinin ortasına bir el bombası atılana kadar. Bombayı atan gazeteci Hasan Tahsin, “Dövüşe ben başlıyorum, siz devam edeceksiniz” diyecek kadar emindi çaktığı bu ilk kıvılcımın tüm ülkeyi saracağından. Yanılmamıştı da: İzmir bir sembol oldu, bayrak oldu, taştı Anadolu’nun içlerinden. Cephelerde Mehmet’ler, dağlarda efeler, her türlü imkânı kullanarak askerlere cephane taşıyan kadınlar, tüm Anadolu tek yürek oldu, başkaldırdı işgalcilere ve onların işbirlikçilerine.

Kalpaklılar, Samim Kocagöz’ün belgelere dayanarak işlediği bir destan: İşgal altındaki topraklardan Kuvayı Milliye’nin doğuşuna, cephelerdeki çarpışmalardan gerici ayaklanmalara kadar Kurtuluş Savaşı’nın, bir ulusun bağımsızlık için verdiği mücadelenin gerçek destanı.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın