Kalbimin Can Mayası Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kalbimin Can Mayası'nın Fotoğrafı

Kitap Kalbimin Can Mayası
Yazarı İclal Aydın
Türü Yaşam Öyküsü Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2019

İclal Aydın tarafından 2019 yılında kaleme alınmış olan Kalbimin Can Mayası kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kalbimin Can Mayası pdf, Kalbimin Can Mayası konusu, Kalbimin Can Mayası karakterleri, Kalbimin Can Mayası yorumları, Kalbimin Can Mayası açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kalbimin Can Mayası – İclal Aydın


Kalbimin Can Mayası Kitabının Karakterleri

Defne: Geçmişini geride bırakmaya karar verip Amerika’dan dönmüş, otel işletmeciliği yapmaya başlamıştır.

Sadık Bey: Yaşlı ve hasta olan Sadık Bey, hastalıktan ötürü yaşamını kaybeder.


Kalbimin Can Mayası Kitabının Konusu

Dün, bugün ve yarın yaşananları, bir neslin karşısına çıkınca hikâyelerin nasıl değiştiğini, geçmişin izlerinin nasıl devam ettiğini konu edinmiştir.

İclal Aydın’ın üç Kız kardeş kitabını okuduysanız, muhtemelen kitabın devamını dört gözle bekleyenlerdensiniz. Bilindiği gibi bu aile hikâyesini, bildiği kadarıyla tüm hayatını, aşkını, ailesini, kırgınlıklarını ve sır sakladığı defteri Amerika’ya giden yeğenine emanet ettiği dönüşün gözünden okuduk. Onun eğitimi için, onun defne için. Kalbimin Can Mayası kitabında Sadık Bey ve kızlarının Ayvalık’taki hikâyesi devam ediyor.


Kalbimin Can Mayası Kitabının Özeti

Kalbimizin Can Mayası kitabı, yazarın en yakın çocukluk arkadaşının ölümünden sonra yazdığı bir köşe yazısıyla başlıyor. Bu yazı başta Türkan olmak üzere aileyi çok etkilemiştir. Çünkü iki gencin yıllar önce Türkan’a olan aşklarının itirafını içeriyor.

Olaylar bu kez Defne’nin anlatımıyla iç dünyasını ortaya çıkarmaya başlar. Defne Amerika’dan bir gönül yarasıyla döner. Yetişkin ve kendi kendine yeten bir kız olur. Nevşehir’de Kaan’ın Amerika’dan tanıdığı ailesine ait bir otel işletiyor. Amerika’dayken yıllardır görmediği anneannesiyle yüzleşir ve ardından biraz rahatlar. Defne, çocukken yaşadığı olayların ve annesine yapılan haksızlıkların hesabını vermesini ister. Bu çatışmadan sonra büyükannesini kaybeder. Babasının eşi ve üvey ağabeyi Kiraz ile tanışmış ve gerçek olayların diğer yüzünü dinlemiştir. Böylece önceki tüm hesaplarını kapatır. Tek özlediği, onu Amerika’da bırakan Ömer’dir.

Dönüş ve Serdar’ın evlilikleri çıkmaza girmiş ve kopukluk nedeniyle ayrılma kararı almıştır. Serdar artık tanıdığı düşünceli, saf adam değildir. Bütün aile seferber olsa bile kimse onları kararlarından geri çeviremez. Serdar İstanbul’a döner ve orada yaşamaya başlar. Herkes Dönüş’ün tekrar hastalanacağından korkar, ancak beklentilerin aksine çok tepkisiz kalır.

Derya, çocukları ve eşiyle birlikte yeni hayatında mutlu mesut yaşamaktadır. Babasının yaşlanması, çocukların sorunları ve ailesinin sorunları dışında pek bir sorunu yoktur. Bu kitapta daha derli toplu ve annelik bir durum anlatılıyor.

Sadık Bey yaşlanır ve Nesrin Hanım ondan sonra daha çok bir hatıra olur. Kardeşi Nezahat Hanım ile Ayvalık’taki son günlerini yaşamaktadır.

Defne ve patronu Yaşar Hanım’ın sürprizi ile tüm aile Nevşehir’deki otelde bir araya gelir. Yaşar Bey’in Nesrin Hanım ile aynı okuldan mezun olduğunu tesadüfen öğrenirler. Bunun üzerine Sadık Bey ve kızlar uzun uzun sohbet eder. Tabii ki mesele dönüşün gerçek annesine geri döner, bu sır orada o gece ortaya çıkar.

Tüm aile defnenin ve patronu Yaşar hanımın sürprizi ile Nevşehir’de otelde bir araya gelir. Tesadüfen öğrenirler ki Yaşar Bey Nesrin Hanımla aynı okuldan mezunlardır. Bunun üstüne Sadık Bey ve kızlar uzun uzun sohbet ederler. Tabi ki husus dönüp dolaşıp dönüşün öz annesine gelir bu sır o gece orada açığa kavuşur.


Kalbimin Can Mayası Kitabının Açıklaması

İnsan Bir Hikâyeye Kendini Kaptırdığında, Bir Bakıyor Ki Karşısındakini Anlamaya Başlamış.

“Nedenini bilmeden peşine düştüğümüz duyguların, izini sürdüğümüz tutkuların, hapishanemiz olan korkuların bize bizden önceki nesilden kaldığına kanaat getirdim. Unutmamak, hatırlamak, birbirini tamamlamak için aslında.”

Diken kelebeklerinin göçü altı nesil sürüyorsa ve nesiller birbirinde devam ediyorsa, dağın bu yanıyla öbür yanını, denizin bu ucuyla öteki ucunu, bir kıtanın başlangıcıyla bitimini aynı anda görebilen hangi nesildir?

Kapalı bir kapının iki tarafında iki insan duruyor. Rüçhan ve Nesrin. Türkân ve Mine. Kartal ve Somer. Peki, bir sonraki nesilden Defne ve Somer’in öteki kızı Kiraz kendi aralarındaki kapıyı aralarsa, diğer kapalı kapılara ne olur?

Dün, bugün ve yarın, bir neslin yolunda kesiştiğinde hikâyeler nasıl değişir?

Belki de, Kiraz’ın Defne’ye söylediği gibi bir aynaya tutulur bütün hikâyeler:

“Büyürken, genç kız olurken fark ettim ki, benim annem de sen ve senin annen için öteki kadın.

Annelerimize yaşatılan reddedilişin iki ucuyduk seninle. Rüçhan Hanım’ın ölüme giderken hüzünle baktığı bir aynayız biz. Birimiz aynanın sırrı, diğerimiz camıyız.”

Üç kız kardeş Türkân, Dönüş ve Derya’nın hikâyesi, Ayvalık’ta kaldığı yerden, bağımsız kurgusu ve tanıdık karakterleriyle devam ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın