Kafamda Bir Tuhaflık Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kafamda Bir Tuhaflık'ın Fotoğrafı

Kitap Kafamda Bir Tuhaflık
Yazarı Orhan Pamuk
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2014

Orhan Pamuk tarafından 2014 yılında kaleme alınmış olan Kafamda Bir Tuhaflık kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kafamda Bir Tuhaflık pdf, Kafamda Bir Tuhaflık konusu, Kafamda Bir Tuhaflık karakterleri, Kafamda Bir Tuhaflık yorumları, Kafamda Bir Tuhaflık açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kafamda Bir Tuhaflık – Orhan Pamuk


Kafamda Bir Tuhaflık Kitabının Karakterleri

Mevlut Karataş: Boza ve yoğurt satıcısıdır. Babası ile beraber köyden çıkıp İstanbul’a çalışmaya gelmişlerdir. Amcası oğlunun düğünde tanıdığı bir kıza aşık olur ve kendisine oynanılan bir oyun sonrasında sevdiği kız yerine ablasını kaçırmıştır.

Mustafa: Mevlut’ün babasıdır. Babası Çalışmak için İstanbul’a gelmiş ve kardeşi ile beraber aynı evde yaşar. Daha sonraları oğlu Mevlut’e gelir ve beraber çalışırlar.

Ferhat: Mevlut’ün okuldan tanıdığı ve arkadaşlık ettiği alevi bir genç çocukur. Mevlut’ün aşık olduğu kızla evlenir. Daha sonraları vurularak öldürülür.

Vediha: Mevlut’ün Amcası oğlunun düğününde görüp aşık olduğu kızdır. Asıl adı Samiha’dır. Ferhat ile evlenir ama Ferhat ve Rayiha’nın ölümlerinden sonra Mevlut ile evlenir.

Rayiha: Vediha’nın ablasıdır. Vediha’nın yerine yanlışlıkla kaçırılır. Bebeği düşürmeye çalışırken hayatından olmuştur.

Fatma ve Fevziye: Mevlut ve Rayiha’nın kızlarıdır.

Süleyman: Mevlut’ün amcasının oğludur. Kendi düğününe Mevlut’ün aşık olduğu kızın adını değil de ablasının adını vermiş ve Mevlut’ oyun oynamıştır.


Kafamda Bir Tuhaflık Kitabının Konusu

Boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş’ın bir düğünde aşık olduğu kadına yıllarca mektup yazdıktan sonra yanlış kızı kaçırması ve onunla İstanbul’da yaşadığı hayat ele alınmıştır.


Kafamda Bir Tuhaflık Kitabının Özeti

Mevlut’un babası Mustafa İstanbul’da yoğurt satıyor. Mevlut orada okuyup babasına yardım ederek yaşamaya başlarlar. Duttepe’de tek odalı bir evde babasıyla birlikte yaşamaya başlar.

Okulda tanıdığı ve arkadaş edindiği Ferhat adında Alevi bir arkadaşı var. Amcası çocuklarının Ferhat ile arkadaş olmasını istemiyor ama Mevlüt onları dinlemiyor ve dostluğunu sürdürüyor.

Amcasının Oğlu Korkut, köyden bir kızla evlenir. Korkut’un eşinin iki kız kardeşi var. Mevlut o düğünde kuzeni Korkut’un karısının kız kardeşi Vedia’ya aşık olur. Mevlüt ve Vediha birbirlerine aşk mektupları yazmaya başlarlar. Mevlut o sırada askere gider. Askerden döndükten sonra amcası Süleyman’ın kamyoneti ile kızı kaçırıp gelirler ve Mevlüt onu kaçırdıktan sonra kafasında tuhaf bir şeyler olduğunu düşünmeye başlar. Çünkü Mevlüt’ün vurulduğu kız bu kız gibi değil. Nihayet amcası Süleyman’ın onunla oyun oynadığını sevdiği kız yerine ablası Rayiha’yı kaçırdığını anlar.

Bir süre sonra Mevlüt eşine ısınarak ve onu da sevmeye başlar. Tarlabaşı’nda tek odalı bir ev tutup orda yaşarlar. Abdurrahman Bey çiftleri affettikten sonra düğün töreni düzenleyip evlenirler. Yıllar sonra Fatma’nın Fevziye adında kızları olur. O sırada Semiha, kız kardeşi Vediha’nın yanına gelir ve Mevlut Semiha’yı görünce kaçıracağı kızın o olduğunu anlar.

Herkes Süleyman ve Semiha’nın evleneceğini düşünürken Mevlüt’ün yıllardır muhabbet ettiği kızı kaçıran arkadaşı arkadaşı Ferhat çıkar.

O sırada Rayiha yine hamileydi ama ilkel yöntemlerle bebeği düşük yapmaya çalışırken hayatını kaybetmiştir. Daha sonraları Ferhat, vurularak öldürülür. Artık Mevlüt ve Samiha dul kalmışlardır. Mevlüt’ün kızı Fatma üniversitede okurken bir adamla evlenir. Mevlüt’ün küçük kızı Fevziye de bir adama kaçmıştır. Yalnız kalan Mevlut, yakınlarının ısrarı üzerine Semiha ile evlenir. Mevlut, Semiha ile bir yuva kurar ve sevdiği yollarda ve meydanlarda boza satmaya başlar.

Roman şu cümleyle biter Ben bu alemde en çok Rayiha’yı sevdim.


Kafamda Bir Tuhaflık Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Roman ismini, İngiliz şair William Wordsworth’un “Kafamda bir tuhaflık vardı. İçimde de ne o zamana ne de o mekâna aitmişim duygusu…” sözlerinden alır.
  • Roman, her biri farklı sayıda bölüm içeren yedi kısımdan oluşur; toplam elli yedi bölüm vardır. Her bölüm hem bir başlığa hem de bölümdeki önemli bir sahne ya da sözden alınan bir parçadan oluşan bir alt-başlığa sahiptir.
  • Alt başlığı “Boza satıcısı Mevlut Karataş’ın hayatı, maceraları, hayalleri ve arkadaşlarının hikâyesi ve 1969 ile 2012 yılları arasında İstanbul hayatının pek çok kişinin gözünden anlatılmış bir resmidir” şeklindedir.

Kafamda Bir Tuhaflık Kitabının Açıklaması

Kafamda Bir Tuhaflık hem bir aşk hikâyesi hem de modern bir destan. Orhan Pamuk’un üzerinde altı yıl çalıştığı roman, bozacı Mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin İstanbul’daki hayatlarını hikâye ediyor. 1969 ile 2012 arasında, kırk yılı aşkın bir süre Mevlut, İstanbul sokaklarında yoğurtçuluk, pilavcılık, otopark bekçiliği gibi pek çok iş yapar. Bir yandan sokakların çeşit çeşit insanla dolmasını, şehrin büyük bölümünün yıkılıp yeniden inşa edilmesini, Anadolu’dan gelip zengin olanları izler; diğer yandan ülkenin içinden geçtiği dönüşümlere, siyasi çatışmalara, darbelere tanık olur. Onu başkalarından farklı kılan şeyin, kafasındaki tuhaflığın kaynağını hep merak eder. Ama kış akşamları boza satmaktan ve sevgilisinin aslında kim olduğunu düşünmekten hiç vazgeçmez.

Aşkta insanın niyeti mi daha önemlidir, kısmeti mi? Mutluluk veya mutsuzluğumuz bizim seçimlerimize mi bağlıdır, yoksa bizim dışımızda mı gelişip başımıza gelirler? Kafamda Bir Tuhaflık bu sorulara cevap ararken aile hayatıyla şehir hayatının çatışmasını, kadınların ev içlerindeki öfke ve çaresizliklerini resmediyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın