İçindekiler
Uranüs’ün Halkaları ve Uydularının James Webb Teleskobu ile Yeni Görüntüleri
Güneş sisteminin en ilginç gezegenlerinden biri olan Uranüs, 98 derecelik eksen eğikliği ve yavaş dönüş hızıyla dikkat çekiyor. Yalnızca 17 saatte kendi etrafında tam bir dönüş yapan Uranüs, Güneş’e göre yörüngesinde yana doğru hareket ediyormuş gibi görünüyor. Uranüs’ün 84 Dünya yılına eşit olan bir yılı vardır.
Uranüs’ün Uyduları
Uranüs’ün bilinen 27 uydusunun çoğu buz ve kayaçlardan oluşur. Ancak, gezegenin daha uzak uyduları hakkında henüz yeterli bilgiye sahip değiliz. James Webb Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafta, Uranüs’ün 27 uydusundan 14’ü görülebilmektedir. Bu uyduların isimleri Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca ve Portia’dır.
Uranüs’ün Halkaları
Satürn’ün aksine, Uranüs de halkalara sahiptir. Bu halkalar, ilk olarak 1977 yılında James Elliot, Ted Dunham ve Jessica Mink tarafından keşfedilmiştir. Gezegenin dokuz halkası olduğu düşünülmektedir. Ancak, 1986 yılında Uranüs’ün yakınlarından geçen Voyager 2 uzay aracı, iki yeni halkayı daha keşfetmiştir. Daha sonraki yıllarda Hubble Uzay Teleskobu tarafından yapılan gözlemlerle birlikte şu an bilinen 13 halka tespit edilmiştir: Zeta, 6, 5, 4, Alpha, Beta, Eta, Gamma, Delta, Lambda, Epsilon, Nu ve Mu.
Halkaların Renkleri
Uranüs’ün en içteki halkaları gri tonlardadır. Ancak, dış kısımdaki halkalardaki renkler farklılık gösterir. Kırmızı ve mavi tonlarında görülen en dıştaki iki halka, iç kısımdakilerden ayrılır.
Kuzey Kutup Bölgesindeki Parlaklık
Fotoğrafta görülen parlaklık, Uranüs’ün kuzey kutup bölgesindeki buzullardan kaynaklanmaktadır.
James Webb Teleskobu’nun Katkısı
Bu fotoğraf, Uranüs’ün halkaları ve uydularının en net görüntüsüdür. James Webb Teleskobu’nun yakın kızılötesi kamerası (NIRCam) ile elde edilmiştir.