James Webb’den Kartal Bulutsusu’nun Yeni Fotoğrafı

James Webb'den Kartal Bulutsusu'nun Yeni Fotoğrafı

James Webb’den Kartal Bulutsusu’nun Yeni Fotoğrafı

Kartal Bulutsusu, içindeki kozmik gaz ve toz bulutlarının oluşturduğu sütunlara benzeyen bölgeyle biliniyor. Bu sütunlar, içinde yeni yıldızların oluştuğu yoğun toz ve gaz bulutları. James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni fotoğrafta, Kartal Bulutsusu’nun sütunları çok daha detaylı bir şekilde görülebiliyor.

Fotoğrafta sütunların tepe kısımlarındaki parlak kırmızı renkte görünen bölümlerde, yeterli yoğunluğa ulaşan toz ve gaz bulutu kendi kütle çekim etkisi altında çöküyor ve sonunda yeni yıldızları oluşturarak etrafına ışık yaymaya başlıyor.

Kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen James Webb’in çektiği fotoğrafta sütunların iç kısımları kısmen görülebiliyor. Çünkü kızılötesi dalga boyundaki ışınlar toz ve gaz bulutlarından geçebiliyor. Sütunların dışındaki yıldızlardan yayılan ışınlar ise, sütunları oluşturan toz ve gaz tarafından yansıtıldığı için, sütunların içindeki derin uzay nesnelerinin görülmesini kısmen engelliyor.

James Webb'den Kartal Bulutsusu'nun Yeni Fotoğrafı #1

Kartal Bulutsusu, 2015 yılında Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği en etkileyici fotoğraflar oylamasında birinci olmuştu.

Kartal Bulutsusu Nedir?

Yaklaşık 7.000 ışık yılı uzağımızdaki Kartal Bulutsusu, 1745 yılında İsviçreli gök bilimci Jean-Philippe Loys de Chéseaux tarafından keşfedilmişti. Kartal Bulutsusu, evrendeki en dikkat çekici derin uzay nesnelerinin listelendiği Messier kataloğunda M16 olarak sınıflandırılıyor. Kartal Bulutsusu’nun sütunlarını bir dürbün ya da basit bir teleskop yardımıyla gözlemleyebilirsiniz. Kartal Bulutsusu’nu ekim ayının son günlerinde Güneş’in batışından kısa süre sonra güneybatı yönünde ufkun üzerinde bulmayı deneyebilirsiniz.

James Webb'den Kartal Bulutsusu'nun Yeni Fotoğrafı #2

Kaynaklar:

Yorum yapın