James Webb, Bilinen En Küçük Kahverengi Cüceyi Keşfetmiş Olabilir

James Webb, Bilinen En Küçük Kahverengi Cüceyi Keşfetmiş Olabilir

NASA, ESA, CSA, STScI, Kevin Luhman (PSU), Catarina Alves de Oliveira (ESA)

James Webb, Bilinen En Küçük Kahverengi Cüceyi Keşfetmiş Olabilir

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta IC 348 Yıldız Kümesi’nin merkezi görülüyor. IC 348 Yıldız Kümesi yaklaşık 1.000 ışık yılı uzağımızda bulunuyor. Fotoğrafta yer alan ince şeritler şeklindeki doku, yıldızlar arasında bulunan toz ve gazın yıldızlardan yayılan ışığı yansıtmasından kaynaklanıyor. Bu tür yapılar yansıma bulutsusu olarak isimlendiriliyor.

Kahverengi cüce, kütlesi gezegenlerinkinden büyük ancak yıldızlarınkinden küçük gök cisimleridir. Yıldızlar ise kendi ışıklarını kendileri üreten gök cisimleri olarak tanımlanabilir. Yıldızların kütleleri yeterince büyük olduğu için çekirdeklerindeki hidrojen atomları nükleer füzyon tepkimeleri sonucu helyuma dönüşür. Kahverengi cücelerin kütleleri yeterince büyük olmadığı için çekirdeklerinin sıcaklığı nükleer füzyon tepkimeleri sonucu hidrojeni helyuma dönüştürecek kadar yüksek değildir.

IC 348

IC 348

Kahverengi cücelerin kütlesinin, Jüpiter’inkinin 13-80 katı olabileceği hesaplanıyordu. James Webb’in elde ettiği veriler kullanılarak yapılan bilgisayar modellemeleriyse, IC 348 Yıldız Kümesi’nde keşfedilen üç kahverengi cücenin kütlelerinin Jüpiter’inkinin 3-8 katı olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları bu üç gök cisminin kahverengi cüce olma olasılığının büyük bir gezegen olma olasılığından çok daha yüksek olduğunu düşünüyor. Bu durumun nedenlerinden biri, IC 348’deki yıldızların çoğunun kütlesinin görece düşük olmasından dolayı, yıldız kümesinde bu büyüklükteki gezegenlerin oluşma olasılığının düşük görülmesi. Ayrıca IC 348 yaklaşık 5 milyon yaşında. Gök bilimciler bu sürenin, bu büyüklükteki gezegenlerin oluşması ve yıldız kümesinin içinde yıldızlar arası ortama sürüklenmesi için hayli kısa olduğunu düşünüyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın