Isındığında Şekil Değiştiren Kumaş

Görsel: Pedro Silva

Akıllı Kumaşlar: Sıcaklık Değişimine Tepki Veren Yeni Malzemeler

Sıvı kristal elastomer (LCE) olarak adlandırılan malzemeler, 1980’lerde geliştirilmiştir. Isıya ve ışığa tepki veren bu akıllı malzemeler, günümüzde yumuşak robotlarla ilgili araştırmalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Aalto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jaana Vapaavuori liderliğinde çalışmalar yürüten bir grup araştırmacı, LCE’leri kullanarak kumaşlar üretmiştir.

Görsel: Pedro Silva

LCE’lerden üretilen bu kumaşlar, sıcaklığa tepki vererek şekil değiştirebilmektedir. Malzemenin sıcaklığı arttığında, LCE’lerden yapılmış iplikler büzüşmektedir. Bu durum, ipliklerin örülme biçimine bağlı olarak kumaşın şeklini değiştirir. Örneğin, LCE, keten ve naylon ipliklerinin bir arada kullanıldığı daire biçimindeki bir kumaş ısıtıldığında, koniye benzer bir şekil alabilmektedir. Malzemenin sıcaklığı düştüğünde ise kumaş eski haline geri dönmektedir.

Pedro Silva ve arkadaşları,Advanced Materials

LCE’lerden üretilen bu kumaşlar, ısıtıldığında şekil değiştirmektedir.

Akıllı kumaşlar, çevreden gelen uyaranlara tepki vererek insanların sağlığını takip etmekten ısı yalıtımını iyileştirmeye kadar çeşitli alanlarda faydalı olabilecek malzemelerdir.

Daha fazla bilgi için Dr. Pedro Silva ve arkadaşlarınınAdvanced Materials‘ta yayımladıkları makaleye göz atabilirsiniz.

Yorum yapın