İnsan Yaratmak Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

İnsan Yaratmak'ın Fotoğrafı

Kitap İnsan Yaratmak
Yazarı Virginia Satir
Türü Kişisel Gelişim Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2017

Virginia Satir tarafından 2017 yılında kaleme alınmış olan İnsan Yaratmak kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
İnsan Yaratmak pdf, İnsan Yaratmak konusu, İnsan Yaratmak karakterleri, İnsan Yaratmak yorumları, İnsan Yaratmak açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



İnsan Yaratmak – Virginia Satir


İnsan Yaratmak Kitabının Özeti

Satir, “Beş yaşımdayken, büyüdüğümde ebeveyn arayan bir çocuk dedektif olmaya karar verdim” dedi. diyerek başlar. O dönemde aile dinamiklerinin farkında olduğunu belirten Satir, çocukken nasıl çözeceğini bilmediği birçok bulmacanın birçok aile ile çalıştıktan sonra bile hala bir sır olarak kaldığını belirtiyor. Ona göre aile, dünyanın bir minyatürüdür; Dünyayı değiştirmek istiyorsak, önce aileyi değiştirmeliyiz.

Aile hayatında öne çıkan dört önemli unsur vardır: Kişinin kendisi hakkında sahip olduğu fikir ve duygular, yani “öz-değer”. “İletişim” insanların birbirlerine bir şeyler anlatmak için kullandıkları yöntemdir. “Aile sistemi”, insanların nasıl hissettiklerini ve davrandıklarını belirleyen kurallardır. İnsanların aile dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarla iletişim şekli, yani “sosyal bağ”. Satir, terapi odasının kapısından bir aile geçiyorsa, bu dört sistemden birinde veya birkaçında bir sorun olmalı, diyor Satir. Ailelerde iki tür acı vardır: Biri sorunları bilmenin acısı, diğeri ise suçlamanın acısı. İlkinden kaçınamayız ama ikincisinden kaçınabiliriz. Çabalarımızı değiştirebileceklerimizi değiştirmeye ve değiştiremeyeceklerimizle yaşamanın yaratıcı yollarını bulmaya yönlendirebiliriz.

Nasıl bir ailen var? Bölümde aile yapılarının küçük bir incelemesini yapıyor Satir. Daha iyi bir değerlendirme yapabilmek için, bakımlı bir aile ile sıkıntılı bir ailenin profilini çıkarıyor. Aileniz ne olursa olsun, bazen sorunlu bir aile olduğunuzu kabul etmeniz, geçmişteki hatalarınız için kendinizi affetmeniz, kararlar almanız ve değişim için adımlar atmanız gerekir.

Kendine değer kavramını analiz etmek için kalıp metaforunu kullanır. Kazan ne kadar dolu olursa o kadar iyidir. Ancak umutsuzluğa kapılmaya gerek yok, nasıl ki düşük değer kavramı öğrenilebilir bir şeyse, yüksek değer kavramı da sonradan kazanılabilir. Her insan hem çok benzer hem de çok farklıdır. Yazar, “Benzerlikler bizi bir araya getirir, ancak farklılıklar gelişir” diyor. Yazara göre iletişim, insanlar arasında olup bitenleri kapsayan ve etkileyen dev bir şemsiye gibidir. Bir insan dünyaya geldiğinde başkalarıyla ne tür ilişkiler kuracağını ve hayatında neler olacağını belirleyen en önemli ve tek faktör iletişimdir. Bu bölüm, etkili iletişim için etkili dinleme ve konuşmaya yönelik birçok alıştırma ve öneri içermektedir. İletişim kalıpları da ayrıntılı olarak incelenir.

Satir, “Bireyler ve aileler olarak yardımcı olurken, yaşam tarzınızı belirleyen kuralları keşfetmeniz benim birincil hedefim” diyor. İki kişinin ilişkisini etkileyen en önemli şey kişisel kurallardır. “Olmalılar ve olmamalılar.” Kritik olan bu kuralları kimin koyacağı, nasıl uygulanacağı, aşıldığında ne olacağı vs. durumlardır. Ailenin birlikte oturup kuralları keşfetmesi çok aydınlatıcı ve geliştirici olacaktır. Ailede de sistemler vardır. Kapalı sistemler toplum ve kuruluşlar için geçerlidir. Özdeğer ikinci sırada, kurallar ön planda ve katıdır. Açık sistemler ise sıcak ve değişime pozitiftir ve özdeğer ilk sıradadır. Sistemin parçalarını incelemek ve diğer parçalarını görmek heyecan verici ama bazen acı verici bir deneyimdir. Ailelerin mimarları çiftlerdir. Çiftler belirli hayaller ve planlar ile yola çıkarlar ancak çevremizde gördüğümüz gibi birçok çift istedikleri mutlu birlikteliğe sahip olamamaktadır. Yazara göre, bu başarısızlıkların çoğu, aşkın neler yapabileceğini bilmemekten ve açıkça iletişim kuramamaktan kaynaklanmaktadır. Çiftlerin birbirlerinin vücudundan, zekâsından, duygularından ve ilgi çekici ilgilerinden zevk almaları için sonsuz fırsatlar vardır. Zorluk, yüksek bir öz-değer, risk alma cesareti ve yeni olasılıklar açmak için yaratıcılık geliştirmektir. Aileler birçok farklı biçimde gelir: tek ebeveynli, üvey anneli aileler, kayıp yaşamış aileler vb. Satir’e göre, önemli olan ailenin biçimi değildir. Biçim yalnızca üstesinden gelinecek sorunların türünü belirler, ancak aile üyeleri arasında olup bitenler aile mekanizmasının ne kadar iyi işleyeceğini belirler.


İnsan Yaratmak Kitabının Açıklaması

Virginia Satir, Aile Terapisi hareketinin anası, ilk eğitimcisi ve ilk aile terapisi kitabının yazarıdır. Eğitim ve terapide insanlarla birebir yaptığı çalışmalarla, hayatı boyunca kendini insan potansiyelini geliştirmeye adamıştır. İnsan Yaratmak kitabının gözden geçirilmiş yeni baskısında, hayatın bütününe ayrıntılarıyla değinmek için altı yeni bölüm eklenmiştir.

“İnsan Yaratmak hem kendimizi hem içine doğduğumuz aileyi ve içinde bulunduğumuz ailemizi hem de birbirimizi daha iyi anlamak için bulunmaz bir rehberdir. Ebeveyn, arkadaş, eş ve insan olmayı daha iyi öğrenmek ve gelişmek isteyen, “Böyle gelmiş böyle gitmesin,” diyen bireyler, çiftler, anne-babalar ve evlatlar için iyi bir başucu kitabıdır.”

-Sibel Erenel-

-Lisanslı Evlilik ve Aile Terapisti-

-Satır İnsan Gelişimi ve Aile Terapisi Enstitüsü-

-Kurucu Yöneticisi-

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın