İnsan Hücrelerinden Hasarlı Dokuları Onarabilen Robotlar Geliştirildi

İnsan Hücrelerinden Hasarlı Dokuları Onarabilen Robotlar Geliştirildi

Aralarında doktora öğrencisi Gizem Gümüşkaya’nın da bulunduğu bir grup araştırmacı, farklı yaş ve cinsiyetteki insanlara ait bronş hücrelerini kullanarak hasarlı dokuları onarabilen robotlar geliştirdi. Geliştirilen robotlara “antrobot” adı verildi.

Antrobotların Geliştirilme Süreci

Araştırmacılar COVID-19 ve akciğer hastalıkları üzerine yapılan çalışmalar nedeniyle insan bronş hücrelerine daha kolay erişebildikleri için bu hücreleri kullandı. Bronş hücreleri önce iki hafta boyunca şeker ve protein gibi besinlerin bulunduğu jelde tutuldu. Burada hücreler çoğalarak bir araya geldi ve çok hücreli yapılar oluşturdu.

Çizim: Umut Aybek

Daha sonra bu yapılar bir hafta boyunca bronş hücrelerinin akciğerde bulundukları ortama göre daha az yoğun sıvı bir ortama bırakıldı. Bu ortam normalde bronş hücrelerinin içe dönük olan sil yapılarının dışa doğru çıkmasını sağladı.

Gizem Gumuskaya, Tufts Üniversitesi

Hücrelerde hareketi sağlayan siller (sarı renkli) bir hafta içinde hücre dışına çıkıyor.

Hücreler, dışa doğru çıkan silleri aracılığıyla birbirine tutunarak daire oluşturdu. İşte bu yapılara antrobot deniyor. Antrobotların çapı 30 mikron ile 500 mikron (metrenin milyonda biri) arasında değişiyor.

Antrobotların Hasarlı Dokuları Onarma Yeteneği

Araştırmacılar antrobotların hasarlı dokuları onarma potansiyelini test etmek için birden fazla antrobotu büyüme kabına yerleştirdi. Antrobotlar büyüme kabında kendiliğinden bir araya gelerek bir “süperbot” oluşturdu. Araştırmacılar bu süperbotu hasarlı bir sinir dokusunun üzerine yerleştirdi ve sonuçlar şaşırtıcıydı.

Hasarlı dokuyu köprü görevi gören süperbot sayesinde hasarlı doku üç gün içinde tamamen iyileşti. Araştırmacılar bu bulgunun gelecekte kişinin kendi dokusundan yapılan antrobotların, damarları temizlemek, mukusu parçalamak veya ilacı hedef yerine ulaştırmak gibi birçok alanda kullanılabileceğini düşünüyor.

Gizem Gumuskaya, Tufts Üniversitesi

Bu Bilgiler Bizi Nereye Götürüyor?

Geliştirilen antrobotlar, insan hücrelerinden oluşturulması sayesinde oldukça ilgi çekici bir keşif olarak görülüyor. Gelecekte, antrobotların kullanım alanının daha da genişleyeceği düşünülüyor. Bununla birlikte, henüz araştırma aşamasında olan antrobotların gerçek dünya uygulamaları için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak bu buluş, hasarlı dokuların onarılmasında önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak:

Yorum yapın