İnatçı Keraban Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

İnatçı Keraban'ın Fotoğrafı

Kitap İnatçı Keraban
Yazarı Jules Verne
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Yayın Yılı 1883

Jules Verne tarafından 1883 yılında kaleme alınmış olan İnatçı Keraban kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
İnatçı Keraban pdf, İnatçı Keraban konusu, İnatçı Keraban karakterleri, İnatçı Keraban yorumları, İnatçı Keraban açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



İnatçı Keraban – Jules Verne


İnatçı Keraban Kitabının Karakterleri

John Van Mitten: Uzun süredir anlaşamadığı karısı ve servetiyle ilgili işlemlerin yapılması ve İstanbul’a doğru yolla çıkan bir türün tüccarıdır.

Bruno: John Van Mitten’in uşağıdır.

Keraban Ağa: inatçı,

Ahmet: Keraban Ağa’nın yeğeni ve tek mirasçısıdır.


İnatçı Keraban Kitabının Konusu

Olaylar, İstanbullu çok inatçı ve eski kafalı bir tütün tüccarı olan Keraban Ağa’nın yaşadıkları konu ediniyor.


İnatçı Keraban Kitabının Özeti

Hollandalı tütün tüccarı Van Mitten ve uşağı Bruno, bir Ramazan günü İstanbul’a gelir. Herkes oruçlu olduğu için İstanbul şehri terkedilmiş bir şehre benzer. Van Mitten ve Bruno, İstanbul’u dolaştıktan sonra Jan Van Mitten’in bir arkadaşı olan tüccar Keraban Ağa ile tanışır. Birlikte akşam yemeği için Ağa’nın Üsküdar’daki konağına gitmek için yola çıkarlar. Ancak aynı gün İstanbul Boğazı’ndan geçen teknelere yeni bir vergi getirilir. Keraban Ağa bu 10 kuruşluk vergiyi ödememeye kararlıdır. Bu nedenle Kırım ve Kafkasya’yı dolaşarak Üsküdar’a gitmeye karar verir. Van Mitten ve uşağı Bruno’yu da yanına alarak, at arabasıyla bir ay sürecek bir Karadeniz yolculuğuna çıkar. Keraban Ağa, deniz tutması nedeniyle gerekli olmadıkça demiryolu ve deniz yolu gibi yeni ulaşım yollarını kullanmayı reddediyor. Roman, sürpriz olaylarla dolu bir yolculuğun ardından İstanbul’a gelişiyle son bulur.


İnatçı Keraban Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Verne’nin Keraban Ağa şahsında Osmanlı İmparatorluğu’nu eleştirdiği düşünülmektedir.
  • II. Mahmut döneminde Osmanlı Devleti sınırları içindeki topraklarda geçmektedir.
  • İstanbul, Trakya, Balkan kıyıları, Gürcistan, Rusya ve Ukrayna’nın Anadolu ve Karadeniz kıyıları romanın geçtiği yerlerdir.
  • Türkçe’ye kimi yayınevleri tarafından “İnatçı Kahraman Ağa” adıyla çevrilmiştir.
  • Yazarın sözlüklerde bile yer almayan “Keraban” adını nereden buluğu merak konusu olmuştur.
  • Jules Verne romanda, Osmanlı vatandaşlarının evlerinde kullandıkları geleneksel yakıta varıncaya kadar ansiklopedik bilgiler verir.

İnatçı Keraban Kitabının Açıklaması

“Burası gerçekten Türkiye’nin başkenti mi? Ters yöne gitmiş olmayalım? Şurası Haliç değil de binlerce buharlı gemisiyle Thames Nehri olmasın? Bakınız, şuradaki cami Ayasofya değil de Aziz Paul Katedrali! Bu şehrin Kostantiniyye olması imkânsız, burası Londra!”

Hollandalı Van Mitten uşağıyla Kostantiniyye’nin topraklarına ayak bastığında aklında sadece dostu tütün tüccarı Keraban’ı ziyaret etmek, Üsküdar’daki evinde ağırlanmak ve bölgeyi gezmek vardır. Tam da o gün, Boğaz’dan karşıya geçiş için yeni bir vergi konur ama Keraban Ağa’nın bu vergiyi ödemeye hiç niyeti yoktur. On paralık vergiyi ödememekte kararlı olan Keraban Ağa’nın bu inadı, kendisine yüzlerce altına mal olacak zorlu ve ilginç bir Karadeniz yolculuğunu başlatır. Fakat zaman kısıtlıdır. Yeğeni Ahmet’in güzel Amasya’yla düğünü kesinlikle gecikmemelidir. Amasya’ya göz koymuş başka bir ağanın varlığı yüzünden kafile hem yolculuğun zorluklarıyla mücadele ederek ilerleyecek hem de birbirinden şaşırtıcı olaylar ve tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır.

Jules Verne, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu, Türkler ve Karadeniz’le ilgili düşüncelerini serpiştirdiği romanda “Osmanlıların en inatçısı”nı Sinop, Sürmene, Çayeli, Pazar, Hopa gibi birbirinden güzel pek çok Karadeniz yöresinde dolaştırıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın