İçindekiler
İki Gezegen Aynı Yörüngede Dolanabilir mi?
Güneş sisteminde çok sayıda kayaç parçası olan Trojanlar, bir gezegenin yörüngesinde yer alan ve yıldızın ve gezegenin çekim gücüyle bölgede hapsolan nesnelerdir. Ancak şimdiye kadar bu Trojanların gezegenler mi yoksa sadece küçük nesneler mi oldukları bilinmiyordu.
Trojan Gezegenlerin Keşfi
Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar, iki gezegenin aynı yörüngede dolanmasının mümkün olduğunu göstermişti. Bu durum, Güneş sisteminin dışında da keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda Trojan gezegen olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı.
PDS 70 Sistemindeki Kanıtlar
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Şili’deki ALMA teleskoplarının PDS 70 sistemiyle ilgili geçmişte topladığı veriler analiz edildi. Bu sistemde, iki dev gezegen olan PDS 70b ve PDS 70c yer alırken, yapılan analizler sonucunda PDS 70b’nin yörüngesindeki Langrange bölgelerinin birinde toz bulutu tespit edildi.
Gelecekteki Çalışmalar
Bu toz bulutunun, oluşum aşamasındaki bir gezegene mi yoksa oluşumunu tamamlamış bir gezegenden arta kalanlara mı ait olduğu henüz bilinmiyor. Ancak gelecekte yapılacak çalışmalar, PDS 70b ile aynı yörüngede dolanan başka bir gezegenin varlığını doğrularsa bu sistem, Trojan gezegenlere sahip olduğu bilinen ilk sistem olarak kayıtlara geçecek.
Özetle
Yapılan son araştırmalar, iki dev gezegenin aynı yörüngede dolanabileceği ve bu gezegenlerden birinin yörüngesinde toz bulutu olan PDS 70 sisteminde Trojan gezegenlere sahip olabileceğimizi gösteriyor. Bu durum, Güneş sisteminin dışında da çok sayıda Trojan gezegen olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.