Hubble ve James Webb Uzay Teleskopları Güçlerini Birleştirdi

Hubble ve James Webb Uzay Teleskopları: Birleşen Güçlerle Evrenin En Renkli Görüntüsü

Bilim insanları, MACS0416 gök ada kümesinin en renkli görüntüsünü elde etmek için Hubble ve James Webb Uzay Teleskopları’nın güçlerini birleştirdiler.Gök ada kümeleri, güçlü kütle çekimleriyle birbirine bağlı olan ve genellikle 100 ya da daha az gök adadan oluşan yapılar olarak bilinir. Einstein’ın genel görelilik kuramına göre, ışık bu tür güçlü kütle çekim alanlarından geçerken sapar ve daha uzaktaki gökadaların daha büyük görünmesine neden olur. Bu olaya kütle çekimsel mercekleme denir.

MACS0416 gök ada kümesi, yaklaşık olarak 4,3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Güçlü kütle çekimi, uzaktaki gökadaların daha büyük ve belirgin görünmesini sağlar. Bu sayede, gökbilimciler MACS0416’daki çok uzak yıldızları ve süpernovaları bile tespit edebilirler.

Fotoğrafta görülen renkler, gök adaların uzaklığı hakkında da bilgi verir. Mavi renkli gökadalar daha yakındayken, kırmızı tonlardaki gökadalar daha uzaktaki ve yoğun toz bulutlarının arkasında yer almaktadır. Bu, toz parçacıklarının mavi ışığı daha fazla saçmasından kaynaklanmaktadır.

NASA, ESA, CSA, STScI

MACS0416 Gök Ada Kümesi’nin Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı (solda) ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı (sağda)

Her iki fotoğrafta da yüzlerce gök ada görünse de, Hubble’ın fotoğrafında göremediğimiz veya belirsiz olan bazı gökadalar James Webb Uzay Teleskobu’nun kızılötesi dalga boyunda yaptığı gözlemlerle görülebilir hale gelmiştir. Bu nedenle, James Webb Uzay Teleskobu, uzak veya tozlu bölgelerdeki gökadaların gözlemlenmesine imkan sağlar.

Kaynak:

Yorum yapın