Hepimiz Kardeş Olacağız Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Hepimiz Kardeş Olacağız'ın Fotoğrafı

Kitap Hepimiz Kardeş Olacağız
Yazarı Johannes Mario Simmel
Türü Romanlar
Kategoriler Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1971

Johannes Mario Simmel tarafından 1971 yılında kaleme alınmış olan Hepimiz Kardeş Olacağız kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Hepimiz Kardeş Olacağız pdf, Hepimiz Kardeş Olacağız konusu, Hepimiz Kardeş Olacağız karakterleri, Hepimiz Kardeş Olacağız yorumları, Hepimiz Kardeş Olacağız açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Hepimiz Kardeş Olacağız – Johannes Mario Simmel


Hepimiz Kardeş Olacağız Kitabının Karakterleri

Ritchie: Çocukluğunda abisi Wener ile kıyaslanan mutsuz bir çocukluk geçiren birisidir. Abi ile taban tabana zıt görüşleri olan liberal bir karakterdir.

Werner: Kendini düşünen, bildiğini okuyan birisidir. Kardeşine bile şantaj yapabilecek kadar ruhu kötü birisidir. Kardeşine hazırladığı ölüm planına kendisi kurban gider.

Delacorte: Sinir Hastalıkları Uzmanı doktor, toptan öldürme işini yapacak genç asistanları yetiştirir. Cani yürekli birisidir.

Lillian: Maceraperest, dikkat çekmeyi seven, kendi benliğinin dizginlerini tutamayan, içgüdüsünün analizini yapamayan, birine bağlanmak isteği olan birisidir.

Minski: Yahudi asıllı olduğu için toplama kaplarında eşi ve kendisi işkenceye maruz kalan birisidir. Ortağı Ritchie’ nin zor zamanlarında yanında olur.


Hepimiz Kardeş Olacağız Kitabının Konusu

Roman ana dilindeki ismini, Beethoven’ in 9. Senfonisinin 4.bölümünde yer alan, Schiller’in “Ode to Joy” şiirinin içinde geçen

“Alle Menschen werden Brüder” – yani “Hepimiz kardeş olacağız” dizininden alır.

Romanda İkinci Dünya savaşı Almanya’ sının öncesinde ve sonrasında yaşananlar konu edilmiş. Nazi Almanya’sının uyguladığı ırkçı politikayla paralel giden Yahudi soykırımı ve bu caniliğe karşı çıkan taraflara karşı işkence ve cinayetler, dönemin sosyo-politik yapısını ortaya koyar. Aynı zamanda savaşın sıçradığı ülkelerde de acı ve savaşın yarattığı travmalar tüm dehşetiyle hissedilmektedir. İkinci dünya savaşı, tarihin en çok can kaybına sebebiyet veren savaşı olarak da tarihe geçer. Simmel diğer romanlarında olduğu gibi, bu romanında da dönemi yaşatmıştır. Aynı zamanda kendisi de Yahudi asıllıdır ve savaş döneminde ailesinin hemen hemen yarısını bu nedenle kaybetmiş birisi olmasına rağmen önyargısız olarak savaşın insan psikolojisi üzerinde yaptığı etkiyi ustalıkla romanlarına yansıtmıştır. “Hepimiz Kardeş Olacağız” isimli eserinde savaş sonrasında toplum içine gizlenmiş olan savaş suçluları Nazilerle başı belaya giren tükenmiş bir yazarın başından geçenler romanlaştırılmıştır. Karakterler çoğunlukla zor durumda kalmış, çaresiz insanların profillerini resmeder. Romanda geçen Nazi yanlısı bir abi ile hümanist bir kardeşin fikir ayrılıkları, dönemin Nazi Almanya’sının bir nevi portresini ortaya koyar. Soykırıma destek verenlerle, sağduyulu insanlarınkendi aralarında verdikleri mücadele çarpıcı şekilde ortaya konur. İki kardeşin aynı kadına âşık olup verdikleri üstünlük kavgası, Naziler ile liberallerin arasındaki mücadele ile örtüşmektedir.


Hepimiz Kardeş Olacağız Kitabının Özeti

Romanın ana kahramanı Ritchie ortağı Minski ile birlikte bir gece kulübü işletmecisi, sessiz sakin kendi halinde bir adamdır. Sıradan bir günün gece yarısı gelen bir telefonla hayatı bir anda alt üst olur. Eski sevgilisi Lilian’ın ölmek üzereyken ondan yardım istemesiyle büyük bir keşmekeşin de içine bilmeden girdiğini çok sonradan anlayacaktır. Lilian ile başta sanıldığının aksine intihar etmemiş, birileri tarafından zehirlenmiştir. Aslında hedef kadının o dönem birlikte yaşadığı Profesör Delacorte’dir. Sinir Hastalıkları uzmanı olan Profesör savaş yıllarında mesleğini kötüye kullanmış, binlerce insanın ölümüne neden olan Alman Reich’ının en azılı katillerinden birisidir. Savaş suçlusu olarak firarda olan doktor, tüm aramalara rağmen izini kaybettirir… Ta ki bu gizemli zehirlenme olayı yaşanana kadar. Doktorun evinde yapılan aramalarda en dikkat çekici unsur, Ritchie’nin kendisinin de ilgilendiği, Beethoven’ in dokuzuncu senfonisinin dördüncü partisyonunda eksik olan “Hepimiz Kardeş Olacağız” sözüdür. Ritchie olayın içine girdikçe, bu cümlenin bunun bir parola olarak kullanıldığına şahit olacaktır. Delacorte yakalandıktan sonra eski savaş suçlularını afişe edeceğini söyleyerek diğer ex-Nazileri tehdit eder. Kahramanımızın abisi Warner yazdığı kitaplarla savaş döneminde halkı provoke ederek ün kazanmış, buna rağmen savaş sonrası kendini gizlemeyi başarmış Nazilerden birisidir. Kendisi de bir yazar olan Ritchie’nin kreatif tükenmişlik yaşadığı bir dönemde Werner, kardeşinin yerine bazı kitaplar yazmış ve Ritchie’nin adına yayımlattırmıştır. Delacorte’nin tehditlerinden sonra Werner kardeşine şantaj yapar. Sahtekarlıkla suçlanmaktan korkan kahramanımız tamamen karşı olduğu halde etnik temizliğe katılmış birine yardım etmek zorunda kalır. Profesörün Ritchie’nin de yardımı Naziler tarafından hapisten kaçırılmasından sonra Ritchie; Werner, Lillian ve Delacorte üçlüsünün takibini bırakmaz. Ritchie takibini Kahire’ye kadar sürdürür. Her ne kadar Werner’le olan mücadeleyi kazansa da hapisten kurtulamaz.

Yalnız neşeli insanların hayat ağacı yeşerir.


Hepimiz Kardeş Olacağız Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Türkiye de 12 Eylül ihtilalinin peşinden gelen düşünceyi kısıtlama dönemi, solcu düşüncelerin, yazar ve gazetecilerin tutuklanması, ömrü boyunca düşünce özgürlüğü ve haksızlığa karşı savaşmış Mario Simmel ‘ e eserlerinin Türkiye de basılmasına izin vermeme kararı aldırtmış. Ta ki 2008 yılına gelindiğinde bu inadından baz geçene kadar.
  • Hepimiz Kardeş Olacağız romanı Türk okuyucusuna sunulduğunda büyük beğeni toplamış. Ne var ki günümüzde yeni basımları olmadığı için ancak sahaflardan temin edilebilir.

Yorum yapın