Hastalık Hastası Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Hastalık Hastası'nın Fotoğrafı

Kitap Hastalık Hastası
Yazarı Moliere
Türü Oyun Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1763

Moliere tarafından 1763 yılında kaleme alınmış olan Hastalık Hastası kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Hastalık Hastası pdf, Hastalık Hastası konusu, Hastalık Hastası karakterleri, Hastalık Hastası yorumları, Hastalık Hastası açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Hastalık Hastası – Moliere


Hastalık Hastası Kitabının Karakterleri

Argan: Hastalık hastası karakterdir.

Béline: Argan’ın ikinci eşidir.

Angélique: Argan’ın büyük kızı ve ayrıca Cléante’ın sevgilisidir.

Louison: Argan’ın Küçük Kızıve Angélique’in kız kardeşidir.

Béralde: Argan’ın erkek kardeşidir.

Cléante: Angélique’i seven genç adamdır.

Mösyö Diafoirus: Hekim

Thomas Diafoirus : Angélique’le evlendirilmek istenen karakterdir.

Mösyö Purgon: Argan’a bakan hekimdir.

Mösyö Fleurant: eczacı

Mösyö Bonnefoi: noter

Toinette: Hizmetçi kızdır.

Polichinelle: Toinette’i seven alkolik, tefeci ve dolandırıcı karakterdir.


Hastalık Hastası Kitabının Konusu

Molière’in son eseri olan oyun, üç bölümden oluşan bir müzikal komedidir. Doktorunun yalanlarına aldanarak kendisini ölümcül bir hasta gibi gören saf bir adam hakkında komedi-bale türünde bir oyundur.


Hastalık Hastası Kitabının Özeti

Yaşlı ve zengin Argan, bencil, zalim, çıkarcı, ikiyüzlü insanlarla çevrilidir; Etrafında olup bitenleri fark edemeyecek kadar saftır. Hasta olmamasına rağmen doktoru sürekli muayeneye gelir ve her türlü ilacı reçete eder. Eczacı da kafasına göre ilaçların fiyatını yükseltir. Argan’la sadece parası ve malı için evlenen ikinci karısı Beline, sahte sevgisini ve şefkatini gösterirken, gerçekte kocasının ölmesini ve miras kalmasını sabırsızlıkla beklemektedir. Argan, kardeşi Beralde ve hizmetçisi Toinette sayesinde içinde bulunduğu zor durumdan kurtulur. Eczacı ve doktor evden atıldıktan sonra, Beline’in ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmak için bir oyun hazırlanır; Argan ölü taklidi yapacak. Beline kocasının ölümüne sevinip gerçek yüzünü gösterince Argan onu evden kovup mirasından mahrum eder.


Hastalık Hastası Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yaklaşık iki saat süren Hastalık Hastası, toplumun ahlaki yapısına ve bilgisiz, yeteneksiz hekimlere eleştirel bir bakışla yaklaşır.
  • 1673 yılında kaleme alınmış ve ilk kez aynı yıl sahnelenmiştir; üç asırdan beri birçok topluluk tarafından sergilenmektedir.
  • Hastalık Hastası ilk kez 10 Şubat 1673 günü Paris’te sahnelenmişti. Oyunun müziklerini Marc-Antoine Charpentier yapmıştı.
  • Yönetmenliği ve başrolü oyunun yazarı olan Moliere üstleniyordu. Oyunu yazdığı sırasında hastalanan Moliere, Argan rolünü ancak koltuğundan kalkmadan oynayabilmekteydi. 17 Şubat 1673’teki dördüncü temsil sırasında sahnede fenalaşıp düştü. Verem hastası olan yazar kanlı öksürük krizini atlattıktan sonra, tüm ısrarlara rağmen rolünü tamamladı.
  • Oyundan birkaç saat sonra evinde yeniden fenalaşan yazar, bu ikinci krizi atlatamayarak vefat etti.
  • Türkiye’de Ahmet Vefik Paşa’nın 1879’da yaptığı “Meraki” adlı uyarlama yıllarca sahnelendikten sonra eser ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 1979 yılında Lütfi Ay’ın çevirisiyle sahnelendi.
  • Bu oyun başka janrlara da uyarlanmıştır. Bunlardan Charles Gounod tarafından bestelenen Hastalık hastası (Le médecin malgré lui) operası ünlüdür.

Hastalık Hastası Kitabının Açıklaması

Klasisizmin temsilcilerinden olan MoliÃare, Fransız edebiyatının en büyük komedi yazarıdır.

Oyunları bir çok dile çevrilmiş, dünyanın çeşitli ülkerinde defalarca oynanmıştır.

Hastalık Hastası isimli komedisinde yazar; varsıl bir “kuruntu hastası” nın saflık ve budalalığının sömürülmesi konusunu işliyor.


Yorum yapın