Gümüşhane’de 160 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Bulundu

Gümüşhane'de 160 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Bulundu

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Fosil Keşifleri

Fosiller, geçmişte yaşamış canlıların kalıntılarını koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu kalıntılar, geçmiş jeolojik ve iklim koşulları hakkında önemli bilgiler sağlar.

Türkiye, hem bitki hem de hayvan fosilleri açısından oldukça zengin bir ülkedir. Son yapılan keşifler, ülkemizin zengin fosil kaynaklarını ön plana çıkarıyor. Bunlardan biri de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları tarafından Gümüşhane’de keşfedilen yaklaşık 1 metre çapındaki ağaç fosilleridir.

Keşfedilen ağaç fosilleri, Edire Yaylası’ndaki gölcüklerin etrafında bulunmuştur.

Gümüşhane’nin Edire Yaylası’nda meydana gelen heyelan sonucu kayan kütlenin üzerinde oluşan gölcüklerin etrafında, bütün ve dağınık halde bulunan ağaç fosillerinin Jura Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir. Bu dönemde, dinozorların da yaşadığı bilinmektedir.

Detaylı incelemeler sonucunda, keşfedilen ağaç fosillerinin ardıç, çam, köknar ve ladin gibi kozalaklı ağaç türlerine benzer farklı türlerden oluştuğu tespit edilmiştir. Bu türlerin tamamen yok olmuş iğne yapraklı ağaç türleri olduğu belirlenmiştir.

Xenoxylon

Keşfedilen fosiller arasında, günümüzde hala Güney Yarım Küre’de bulunan ve kozalaklı ağaçlar olarak bilinen Araucaria cinsine ait bir tür de yer almaktadır.

Arokarya olarak da bilinen cinsi ağaçlar, en eski ağaç ailelerinden biri olan Arokaryagiller ailesinin bir üyesidir.

Bilim insanlarına göre bu keşif, günümüzde çok sayıda endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Gümüşhane’nin jeolojik geçmişinde farklı türlere ait ağaç fosillerinin de olabileceğini göstermektedir.

Yorum yapın