Gülnihal Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Gülnihal'ın Fotoğrafı

Kitap Gülnihal
Yazarı Namık Kemal
Türü Oyun Kitapları
Kategoriler Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1875

Namık Kemal tarafından 1875 yılında kaleme alınmış olan Gülnihal kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Gülnihal pdf, Gülnihal konusu, Gülnihal karakterleri, Gülnihal yorumları, Gülnihal açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Gülnihal – Namık Kemal


Gülnihal Kitabının Karakterleri

Kaplan Paşa: Kötü karakterli, makam ve mülk hırsı olan bir sancak beyidir. Zalimliği nedeniyle halk tarafından sevilmez.

Muhtar Bey: Kaplan Paşa’nın amcasıdır. Halk tarafından sevilen ve iyi niyetli bir karakterdir.

İsmet: Muhtar Bey ve Kaplan Paşa’nın amcasıdır. Aynı zamanda ikisinin de âşık olduğu kızdır.

Gülnihal: Dadıdır. Olaylarda araya girerek işleri yoluna sokmaya çalışan iyi niyetli bir kadındır.

Zülfikar Ağa: Kardeşi Kaplan Paşa tarafından öldürüldüğü için Kaplan Paşa’ya düşmandır. Tüfekçinin başıdır.


Gülnihal Kitabının Konusu

Eser, zulme ve zalim insanlara karşı mücadele etme ve intikam alma fikrini işliyor. Gülnihal’in konusu; Taşrada zalim bir Sancak Beyi olan Kaplan Paşa’nın halka yaptığı zulme karşı yılmadan verdiği mücadelenin öyküsüdür.


Gülnihal Kitabının Özeti

Kaplan Paşa çok acımasız bir kişiliktir. Rumeli’deki Sancak Beyliğidir. Yaptıklarıyla kendinden nefret ettirir ve halkın dikkatini çeker. Amcasının oğlu Muhtar Bey, Kaplan Paşa’nın aksine halk tarafından sevilen iyi kalpli cesur bir gençtir. Bu karakterlerin ikisi de İsmet adında bir kızı sever. Bu yüzden iki amca aralarına girer.

Kaplan Paşa, Muhtar Bey’i gülünç bir bahaneyle hapse attırır. İsmet Hanım’ın dadısı Gülnihal Hanım, Muhtar Bey’i kurtarmak için İsmet Hanım’ı Kaplan Paşa ile evlenmeye ikna eder. Muhtar Bey bu olayı duyunca zindandan çıkmak istemez. Bunun üzerine başka bir yol arayan Gülnihâl Hanım, nişanlısı Zülfikar Ağa ile işbirliği yapar. Zülfikar Ağa, kardeşini öldürdüğü için Kaplan Paşa’ya da düşmandır. Bu sayede Muhtar Bey zindandan kurtulur.

Muhtar Bey zindandan çıkar çıkmaz Sofya Valisi’ne giderek olayları anlatır. Haberi alan Sofya Valisi Kaplan Paşa’nın idamını emreder. Muhtar Bey infaz emriyle döner ve Kaplan Paşa’nın sarayına baskın düzenler. Kaplan Paşa esir alınmadan önce İsmet Hanım ile evlenmek istemiş ancak başarılı olamamıştır. Kaplan Paşa daha sonra Gülnihal Hanım’ı öldürür. Zülfikar Ağa bunu görünce Kaplan Paşa’yı öldürür. Muhtar Bey yeni Sancak Beyi olur ve İsmet Hanım ile evlenir.


Gülnihal Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Namık Kemal tarafından 1875’te yazılmış olan tiyatro oyunu, kitap. 144 sayfadan oluşur.

Gülnihal Kitabının Açıklaması

Namık Kemal’in temel düşünceleri kendi metinlerine dayanarak kısaca özetlenecek olursa: İnsan özgür doğar… Birinin özgürlüğü başka bir kişinin özgürlüğüyle sınırlı olmamalıdır… En büyük güç, toplumdadır; onun için kişilerin özgürlüğünün korunması topluma verilir… Devletin asıl görevi, adaleti yerine getirmektir… Vatan, coğrafyadan çok millet hayatıyla kaynaşan bir tarih mirasıdır… Özgürlük, insanlık düşüncesinin ürünüdür.

Edebiyat-ı şahiha (Yalın Edebiyat) sözünü kullanmayı seven Namık Kemal, romantizmin etkisinde ve divan edebiyatının karşısındadır. Namık Kemal, romanı gerçekleşmemişse bile gerçekleşmesi mümkün olan bir olayı ahlaka, geleneklere, duygulara ve olasılıklara uygun ayrıntılarla anlatmak diye tanımlar; tiyatroyu, insanlığın durumunu anlatan eğlencelerin en faydalısı diye niteler.

Gülnihal, Namık Kemal’in ikinci tiyatro eseridir. İsmet ile Muhtar birbirini seven iki gençtir. İsmet’in dadısı Gülnihal ile mutluluk içinde yaşamaktadırlar. Ancak, amca çocukları olan sancak Beyi kaplan Paşa, çok zalimdir. Halka yaptığı zulüm ve işkencelerle tanınmaktadır. Olaylar, çeşitli entrikalarla devam eder.

Eser, Padişah üzerinde etki yapmış ve tiyatro üzerindeki sansürler ağırlaştırılıp denetlenmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın