Gora Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Gora'nın Fotoğrafı

Kitap Gora
Yazarı Rabindranath Tagore
Türü Romanlar
Kategoriler 100 Temel Eser
En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1910

Rabindranath Tagore tarafından 1910 yılında kaleme alınmış olan Gora kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Gora pdf, Gora konusu, Gora karakterleri, Gora yorumları, Gora açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Gora – Rabindranath Tagore


Gora Kitabının Karakterleri

Gora: Romanın ana karakteridir. Huzurlu bir Hindistan istemekte ve bunun için Hinduizm’de birleşmeyi savunmaktadır.

Binoy: Gora’nın en iyi arkadaşıdır. Brahmolar’a katılır.

Pareş Babu: Güçlü bir karakterdir.

Suşarita: Eğitimli bir kadındır. Gora’nın sevdiği kızdır.

Lolita: Geleceği görebilen bir karakterdir. Ayrıca Binoy’un sevdiği kızdır.

Krişnadayal: Gora’nın babasıdır.

Anadamoyi: Gora’nın annesidir.


Gora Kitabının Konusu

Gora, Tagor’un Hindistan’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inançlarını anlatmaktadır. Hindu dininde yapılacak yenilikleri bir araya toplayan Brahmo Samaş mezhebi romanda önemli bir yere sahiptir.


Gora Kitabının Özeti

Yağmurlu bir günde dışarıyı seyreden Binoy bir kaza geçirir ve kazaya yardım etmek için dışarı çıkar. Yardım ettiği insanların tedavi masraflarını karşılar. Ancak hayatta kalanlar bunu kabul etmezler. Bir süre sonra doktor parasını iade eder. Aile hakkında bilgi alır. Kurtulanlardan biri Pareş Babu, diğeri ise Binoy’un tutuklu bulunan 17 yaşındaki kızıdır. Binoy arkadaşı Gora’ya gider. Gora dindar bir Hindu’dur. Bu nedenle dinine pek bağlı olmayan Binoy ile anlaşamazlar ve sürekli kavga edip barışırlar. Gora aslında bir İngiliz ailesinin kalıntısıdır. O bir Hindu değil, ama bilmez.

Binoy ve Gora, yan ev olarak Pareş Babu’nun evine giderler. Binoy burada modern bir yaşam görür. Erkeklerden kaçmayan kızlar görür. Aşkının adı Lolita. Gora bu durumu kabul edemez. Dini görevlerini yerine getirmeye devam eder. Gora sosyal ilişkiler de kurarken Paresh, Babu’nun evinden Susharita’ya yakın hisseder. Suharita da ona yakın hisseder. Ama aralarında kast farkı vardır. Binoy gibi düzene karşı çıkan biri olmak istemez. Binoy ve Lolita zaman zaman yasak da olsa evlenirler. En büyük destekçileri Paresh Babu olur.

Gora arınmak için Ganj Nehri’ne gider. Sonra babası ölüm döşeğindeyken onu çağırır. Babasının yanına gider ve İngiliz olduğunu öğrenir. Derinden sarsılır, inancı alt üst olur. Sushirata’ya gider ve evlenebileceklerini söylerler. Evlenip mutlu olurlar.


Gora Kitabının Açıklaması

Nobel Ödüllü, Hint edebiyatının büyük yazarı… Dünyanın pek çok diline çevrilmiş ve milyonların kalbine dokunmuş bir yazar Tagore. Ve Tagore’un en önemli eseri kabul edilen Gora, insanın kendisini arayışının romanı. Keşif, cesaret ve aşk, zengin felsefi içerikle birlikte genç kuşağın ilgisini çekmeye ve sevgisini kazanmaya bir kere daha hazır. İşte bütün yalınlığı ve güzelliğiyle üstün lirizm içinde aktarılan mistik duyuşlar… İşte birer yaşayan ve canlı varlıklar olarak kadın ve erkek kahramanlar…

Bu kahramanların duygu ve şiir yüklü iç dünyaları… özgün ve yeni bir teknikle romana dökülmüş Hint gerçeği. Hindistan’ın bağımsızlık ideali. insana karşı duyulan ölümsüz sevgi. Bir incelik ve inanç romanı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser arasında kabul ettiği Gora, Kapı farkıyla… Birçok önemli eseri Türkçeye kazandıran Adnan Cemgil’in çevirisiyle… Herkes için… Bir okuma şöleni…

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın