Gıda Takviyesi ile Koronavirüsten Kurtulmak Mümkün mü?

Gıda Takviyesi ile Koronavirüsten Kurtulmak Mümkün mü?

Gıda Takviyesi ile Koronavirüsten Kurtulmak Mümkün mü?

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs ülkeler arasında hızla yayılırken bilim insanları virüsün neden olduğu COVID-19 hastalığına karşı aşı ve tedavi yolları bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının COVID-19’un daha kolay atlatılmasında etkili olduğu düşünülüyor. Bu nedenle diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları bulunan insanlar ile kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf kişilerin yeni tip koronavirüsten korunma konusunda daha dikkatli olması gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, COVID-19’a yakalanan kişilerde yaygın olarak D vitamini eksikliği olduğunu gösteriyor.

Peki vitamin, mineral veya gıda takviyeleri bağışıklık sisteminin güçlenmesine nasıl katkı sağlıyor?

A vitamini eksikliğinde akciğer enfeksiyonlarına yakalanma riskinin arttığı biliniyor. Ayrıca A vitamininin virüsün çoğalma döneminde enfeksiyonun yayılmasını önleyici etkisinin de olduğunu gösteren araştırmalar var.

B grubu vitaminlerinin vücutta bağışıklık işlevlerinin yerine getirilmesinde önemli rolü olduğu biliniyor.

Bağışıklık sistemini desteklediği bilinen vitaminlerden biri de C vitamini. Ayrıca, solunum yolu enfeksiyonları belirtilerini azalttığı da biliniyor. Bu nedenle boğaz ağrısı, yutkunamama, öksürük gibi sorunlar yaşadığımızda C vitamini desteği alır ya da C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmeye dikkat ederiz.

Gıda Takviyesi ile Koronavirüsten Kurtulmak Mümkün mü? #1

Portakal, kivi, limon ve brokoli C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler arasında yer alır.

D vitamininin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisi olduğu belirlenmiş. Araştırmalar D vitamin eksikliği görülen ülkelerde COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmalarda E vitamini eksikliğinde virüs enfeksiyonlarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiş.

Selenyum eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıfladığı, vücudun virüs enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız kaldığı görülmüş. Ayrıca selenyum eksikliğinde virüslerin genetik materyalinin daha hızlı mutasyona uğradığı düşünülüyor. Virüslerin mutasyon geçirmesi virüsün hastalık yapıcı etkisinin artmasına neden olabilir.

Çinko eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve bulaşıcı hastalık riskine yakalanma riski artar. Ayrıca araştırmalar çinkonun virüsün çoğalmasını engellediğini ve hastalığın sebep olduğu solunum yetmezliği gibi sorunların azalmasını sağladığını gösteriyor.

Demir, oksijenin dokulara taşınmasında kullanılır. Bu nedenle demir eksikliğinde akut solunum yolu enfeksiyonları riski artar.

Flavanoidler virüslerin hücre içine girişini ve virüs enzimlerinin işlevlerini yerine getirmesini engeller. Bitkilerden elde edilen flavanoidlerin bazılarına örnek olarak köri baharatında bulunan curcumin, elma ve soğanda bulunan quercetin verilebilir.

Bu bileşikleri içeren gıdaların tüketilmesi veya bu bileşiklerin gıda takviyesi olarak alınması, COVID-19’a karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Kaynaklar:

Yorum yapın