Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri

Robot teknolojisinin günden güne gelişmesiyle birlikte robotik mühendisliği geleceğin en parlak meslekleri arasında görülüyor.

Robot Nedir?

Robotlar bulundukları ortamın koşullarına göre kendilerini ayarlayabilen, özel amaçlar için tasarlanmış ürünlerdir. Günümüzde otomotiv, havacılık, savunma, tıp, enerji ve tekstil gibi çeşitli alanlarda farklı türde robotlardan yararlanılsa da yaygın olarak mekanik robotlar kullanılıyor.

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri #1

Mekanik robotlar, üzerlerinde bulunan sensör ve motorlar sayesinde çevrelerinden veri toplayabilen ve bu verileri sahip oldukları yazılım sistemleri sayesinde yorumlayarak hareket edebilen makinelerdir.

Robotik Nedir?

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri #2

Robotik; robotların tasarımı, yapımı ve işletimi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Robotik bilimi birçok konuda yapay zekâ teknolojisinden faydalanır. Robotikte kullanılan yapay zekâ teknolojisi ile robotlar görme, dokunma ve sıcaklığı algılama gibi insan duyularına benzer işlevleri yerine getirebilir. Öyle ki bazı robotlar basit karar verme yeteneğine bile sahip olabilir.

Günümüzde robotik araştırmaları çoğunlukla değişebilen ortam koşullarına uyum sağlayabilen ve karar verme yetisine sahip robotların tasarlanmasına odaklanıyor.

Robotik Mühendisi Kimdir?

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri #3

Robotik mühendisi, geliştirilen robotik sistemin ne amaçla kullanılacağını ve hedefine nasıl ulaşacağını araştırıp belirleyen, robotu oluşturup yapılandıran ve test eden kişidir. Robotik mühendisleri otonom (kendi kendini yönetebilen) robotik sistemleri ve bunları kontrol etmek için gerekli yazılım sistemlerini de tasarlar. Ayrıca robotik sistemlerin analiz ve değerlendirmesini de yaparlar.

Nasıl Robotik Mühendisi Olunur?

Geleceğin Akıllı Makinelerini Tasarlayanlar: Robotik Mühendisleri #4

Günümüzde üniversitelerin farklı bölümlerinde lisansüstü düzeyde robotik mühendisliği ile ilgili eğitimler veriliyor. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü altında yapay zekâ ve robotik alanı, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Makine Mühendisliği Bölümü altında ise robotik ve mekatronik alanı bulunuyor.

Mekanik, elektrik-elektronik, yazılım veya bilgisayar bilimleri mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar otomasyon, üretim, programlama, matematik, istatistik, süreç kontrolü, malzeme gibi alt alanlarda kendilerini geliştirerek robotik alanında çalışabiliyorlar.

Amerika İşçi İstatistikleri Bürosuna göre robotik mühendislerine olan ihtiyacın önümüzdeki beş yıl içinde %9 oranında artması bekleniyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın