Frida Kahlo Aşk ve Acı Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Frida Kahlo Aşk ve Acı'nın Fotoğrafı

Kitap Frida Kahlo Aşk ve Acı
Yazarı Rauda Jamis
Türü Yaşam Öyküsü Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2000

Rauda Jamis tarafından 2000 yılında kaleme alınmış olan Frida Kahlo Aşk ve Acı kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Frida Kahlo Aşk ve Acı pdf, Frida Kahlo Aşk ve Acı konusu, Frida Kahlo Aşk ve Acı karakterleri, Frida Kahlo Aşk ve Acı yorumları, Frida Kahlo Aşk ve Acı açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Frida Kahlo Aşk ve Acı – Rauda Jamis


Frida Kahlo Aşk ve Acı Kitabının Karakterleri

Frida Kahlo: Meksika tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan ve aynı zamanda tüm dünyada tanınan bir isim. 20. yüzyılda yaptığı resimlerle geniş bir hayran kitlesine sahip olan ressam, hayat hikâyesi ve yaşadıklarıyla da herkesi etkilemiştir.


Frida Kahlo Aşk ve Acı Kitabının Konusu

Frida Kaholo’nun hayatı boyunca yaşadıklarını anlatılırken, diğer yandan bir kadın olarak yaşadığı dönem üzerindeki etkilerini konu ediniyor.


Frida Kahlo Aşk ve Acı Kitabının Özeti

Kitap boyunca anladığım kadarıyla Frida bir aşk kadını, Aslında o âşık bir insandır. Hastalıklarla mücadele ettiği için bence en büyük maneviyatı aşka verir. O da Diego’ya gerçekten âşık değildir ama ona çok anlam yükler. Diego’yu her şeyi olarak görür. Bence insan âşık olduğu için değil her şey olarak gördüğü şeylerden vazgeçemez. Diego Frida ile iki kez evlenir ve evliliği boyunca Frida’yı aldatmadığı kadın kalmaz. Frida bunu bilir ve kabul eder. Kendi içimde onlara soruyorum, neden Frida’nın kendine saygısı yoktu? Sen ve diğer kadınlarla birlikteyken ve tüm evliliğini aynen böyle geçirmişken neden tüm bunlarla yetinesin ki? Ve sen Diego, yanında olmadığın model kadın yok ve hayatında her kadınla birlikte oldun ama neden Frida’dan vazgeçmedin? Ayrıca neden boşanıp ikinci kez evlenmek için peşinden koştun? Aralarındaki bağlantının ne olduğunu anlak çok zor. İnsan çok mutlu olunca her şeye razı oluyor evet. Ama sevginin, değerin, sevginin, saygının karşılığı varsa rıza göstermelidir. Bunlara bir cevap yoksa kişinin rıza gösterdiği her şey, kendine olan saygısını tamamen yitirmiş demektir. Bir yandan da merak ediyor, diğer yandan Diego olmasa bile Frida böylesine yaratıcı eserler ortaya koyabilir miydi? İnsanlara üretkenlik kazandıran yoğun duygular her zaman olmuştur. Duygu üzüntü, sevinç, nefret, mutluluk tek başına yeterli değildir. Duygu her zaman yoğun olduğunda, her zaman alternatif bir üretkenlik vardır. Yıllarca hem vücut ağrısını, hem hastalığı hem de aşk acısını bir arada yaşamıştır.


Frida Kahlo Aşk ve Acı Kitabının Açıklaması

20. yüzyılın popüler ikonlarından ressam, devrimci ve feminist Frida Kahlo’nun eserleri sürrealist olarak tanımlansa da kendisi bu tanımı, “Ben sürrealist bir ressam değilim. Asla hayallerimi resimlemedim. Yalnızca kendi gerçeğimi resimledim” diyerek reddetti. Sanat tarihinde ilk kez bir kadın, yalınlığı ve sakinliği acımasız denebilecek bir içtenlik ve “rahatsız edicilik”le dile getirdi.

Tablolarının birçoğunda kendi yüzünden yola çıkan Frida’nın yaşamöyküsü bize, Carol Hanisch’in kült olmuş “kişisel olan politiktir” mottosunun ne demek olduğunu anlatır. Çünkü o ruhunu kattığı Meksika devrimini doğum günü ilan eden bir marjinal, hiç doğmamış oğluna isim koyup onunla düşlerinde konuşan bir hayalperest, aldatılan kadın imajına da topluma direndiği gibi direnen bir savaşçı, tekerlekli sandalyeye mahkûm olduğunda bile ne sanatından ne de hayatından vazgeçmiş, tersine onları daha da yüceltmiş kutsal bir mücadeleci ve Diego Rivera ile yaşadığı aşkta, “senin sevmediklerini de sevdim ben” diyen taraftır.

Durmaksızın ötekileştirilen hayatında kaderine razı olmayı değil, efsane olmayı seçen Frida, ölümü de yaşamı gibi başında çiçeklerle ve her zamanki güzelliğiyle karşılamıştır.

“Bir ressam olarak Frida, Diego’ya hiçbir şey borçlu değildi, yani Diego hiçbir zaman onun hocası olmadı, asla bir resmini düzeltmedi demek istiyorum. Hatta pek çok konuda tersi geçerliydi, çünkü Frida’nın onun üzerinde ahlaksal ve sanatsal olarak güçlü bir otoritesi vardı.”

-Alejandro Gomez-

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın