Kitap | Fransız Teğmenin Kadını |
Yazarı | John Fowles |
Türü | Romanlar |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1969 |
John Fowles tarafından 1969 yılında kaleme alınmış olan Fransız Teğmenin Kadını kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Fransız Teğmenin Kadını pdf, Fransız Teğmenin Kadını konusu, Fransız Teğmenin Kadını karakterleri, Fransız Teğmenin Kadını yorumları, Fransız Teğmenin Kadını açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Fransız Teğmenin Kadını – John Fowles
Fransız Teğmenin Kadını Kitabının Karakterleri
Anlatıcı: Roman içinde sık sık kendi sesiyle hikâyeye müdahale eder. Anlatıcı, hem kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rollerini eleştirir, hem de erkek egemen bir bakış açısını sürdürür.
Sarah Woodruff: Sarah, anlatıcıya göre kitabın ana karakteridir. Okuyucu açısından kitabın iki ana karakterinden birisidir. Kitabın diğer bir önemli karakteri Charles Smithson ile tanışır ve aralarında bir ilişki başlar.
Charles Smithson: Kitabın, Sarah ile iki ana karakterinden birisidir. Asil sayılabilecek bir aileden gelen Charles, iyi bir gelire ve iyi bir eğitime sahiptir. Charles, aydın ve ileri görüşlü bir kişi olmaya çalışsa da geleneksel ve oldukça tutucu sosyal alanı benimsemiştir.
Ernestina Freeman: Charles’ın nişanlısı ve Londralı bir zenginin kızdır. Sarah’nın aksine Ernestina’nın mizacı çok daha az karmaşıktır ve çok daha sıradandır.
Bayan Poulteney: Zengin bir dul ve romanın başlarında Sarah’nın işverenidir.
Bayan Tranter: Ernestina’nın teyzesidir.
Bay Freeman: Ernestina’^nın babası ve bir iş adamıdır.
Doktor Grogan: İrlandalı bir doktor ve Charles’ın fikirlerini önemseyip fikir danıştığı kişidir.
Fransız Teğmenin Kadını Kitabının Konusu
Sarah, sosyal kodlar ne olursa olsun sevmek için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyen özgür bir kadındır. Diğer ana karakter Charles, deneyimli bir aristokrattır; ama deneyim ile bir aristokrattan beklenenler arasındaki dengeyi sağlamakta zorlanan biridir.
Fransız Teğmenin Kadını Kitabının Özeti
Woodruff, İngiltere’nin güneybatısındaki Dorset’te bir sahil kasabası olan Lyme Regis’te yaşıyor. Varguennes adlı bir Fransız teğmen tarafından baştan çıkarılan genç kadın, ülkesinde evli olduğunu bilmeden teğmenle ilişkiye girer. Varguennes Fransa’ya döndükten sonra, Woodruff toplumun gözünde itibarsızlaşır.
Sarah kasabada zamanını Cobb’da denizi izleyerek geçirir. O günlerden birinde, Charles Smithson ve nişanlısı Ernestina Freeman, Sarah’yı görüyor. Charles, amcası gelecekte baronet unvanını alması beklenen bir beyefendi iken, Ernestina zengin bir tüccarın sığ fikirli kızıdır. Ernestina, Charles’a bildiği kadarıyla genç kadının hikâyesini anlatır. Bu hikâye Charles’ta büyük bir merak uyandırır. Sonunda, çift gizlice buluşur ve Sarah Charles’a başına gelenleri anlatır ve ondan duygusal destek ister. Kadına olan hisleri ile mantığı arasında kalan Charles, Sarah’ı bu şehirde kalamayacağına ikna eder ve onu Exeter’e gönderir. Onu içinde sıkışıp kaldığı hayattan ve toplumun baskısından kurtararak yeni bir hayat kurmasına yardımcı olduğuna inanan Charles, Sarah’ı bir daha asla göremeyeceğini düşünüyor. Ama Sarah’nın yeni memleketine uğramadan durup kadını bir gezide görmekten kendini alamaz. O gün bileğini burkmuş olan Sarah’yı odasında yalnız başına ziyaret eder. Çift tekrar bir araya geldiğinde bir araya gelirler ve Charles, tüm söylentilerin aksine Sarah’nın bakire olduğunu fark eder.
Son zamanlarda, Charles bir başka haber daha öğrenir. Yıllardır bekâr olan yaşlı amcası, kendisinden çok daha genç bir kadınla evlenmeye karar vermiş ve bu kadın bir oğul doğurursa, Charles amcasının mirasından ve unvanından mahrum edilecektir.
Fransız Teğmenin Kadını Kitabı Hakkında Bilgiler
- Kitap, yazarının The Collector(1963) ve The Magus(1965) kitaplarının ardından yayınladığı üçüncü romanıdır.
- Bu romanla birlikte, yazar John Fowles, Viktorya Dönemi’ne dair yazınlarda kendine has bir yer edinmiştir.
- Kitap, yayımlanmasının hemen ardından, edebiyat dergisi American Libraries tarafından 1969 yılının dikkate değer kitaplarından biri olarak nitelenmiştir.
- İlk baskısı yoğun bir ilgiye mazhar olan roman, kısa süre içinde birçok yeni baskı yapmış ve farklı dillere çevrilerek dünya çapında tanınırlık kazanmıştır.
- Fransız Teğmenin Kadını, 1981 yılında Fransız Teğmenin Kadını yönetmen Karel Reisz ve yazar Harold Pinter’ın ortak çalışmasıyla aynı isimle sinemaya uyarlanmış ve 2006 yılında ise Mark Healy tarafından oyunlaştırılarak aynı yıl Büyük Britanya’nın birçok şehrinde sergilenmiştir.
- Roman, 2005 yılında TIME dergisi tarafından 1923’ten beri yazılmış en iyi yüz İngilizce romandan biri seçildi.
Sinema Uyarlamaları
- John Fowles’in romanı 1981 yılında Çek asıllı İngiliz yönetmen Karel Reisz tarafından aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.
- İngiliz oyun yazarı Harold Pinter’ın senaryosunu yazdığı, Meryl Streep ve Jeremy Irons’ın başrollerini paylaştıkları film Türkiye’de 1983 yılında Fransız Teğmenin Kadını adıyla İstanbul Türk-İngiliz Kültür Derneği sinemasında gösterilmiş, daha sonra 1985 yılında TV’den Fransız Teğmenin Karısı adıyla yayınlanmış, aynı yıl Fransız Teğmeninin Kadını adıyla video dağıtımı yapılmıştır.
Fransız Teğmenin Kadını Kitabının Açıklaması
İngiliz edebiyatının büyük ustalarından olan John Fowles, anlatı kurmaktaki mahareti, çarpıcı üslubu ve deneyciliğiyle dikkat çeken bir yazar. Hiç abartmadan yüzyılın en iyi romanları arasında sayabileceğimiz Fransız Teğmenin Kadını’nda bu özellikler mükemmel bir bileşime ulaşıyor. Öncelikle olağanüstü başarılı bir atmosfer yaratıyor yazar; Viktorya döneminde yaşamanın ne anlama geldiğini bütün netliğiyle ortaya seriyor. Sonra eşine az rastlanır bir gizem yaratıyor; Ve nihayet varoluşçuluğun “sahicilik” ve özgürlük arayan insan soyutlamasını ete kemiğe büründürüyor; ama tanrı anlatıcı rolünü de sorgulamaktan geri kalmıyor. Fowles dünya tarihinin en tutucu dönemlerinden biri olan, her şeyin ve özellikle de edebiyatın sıkı kurallara ve “görev” bilincine bağlı olduğu Viktorya çağından aykırı bir aşk öyküsüyle sesleniyor okura. Roman başarısını büyük ölçüde nefis diyaloglarına ve iki karakter arasındaki gerilime borçlu. Kadınların “görev”lerinin boyun eğme ve çocuk yapmayla sınırlı olduğu bir dönemde, romanın kadın kahramanı Sarah, inanılmaz sezgi gücü, özgürlüğe olan tutkusu ve estetik olana duyduğu sevgiyle hemen romanın çekim merkezine yerleşiyor. Toplumsal kodları umursamaksızın sevmek neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan kaçınmayan özgür bir kadın Sarah. Erkek kahraman Charles ise görmüş geçirmiş bir aristokrat; ama görmüş geçirmişlik ile bir aristokrattan beklenenler arasındaki dengeyi tutturmakta zorlanan biri. Sarah’yla tanıştıktan sonra bu bıçak sırtındaki denge darmadağın olur. Charles, çağının toplumsal statüsünün, eş dost çevresinin talepleri ile yolu aşktan geçen Aşkınlık ve Sahicilik, tek kelimeyle Özgürlük arayışı arasında bir seçim yapmak zorunda kalır… Roman okumanın benzersiz hazzından haberdar olanlar, Nabokov’un deyimiyle “belkemiğini titreten” kitaplar okumayı özleyenler ve sahici bir aşk yolculuğuna çıkmak isteyenler için…
“Fransız Teğmenin Kadını yalnız bu yüzyıl yazılmış en iyi tarihi romanlardan biri değil, hayatta okuduğum en esrarlı ve mantıklı aşk romanı da… Okuyun…” – Orhan Pamuk –
(Tanıtım Bülteninden)