Frankfurt Seyahatnamesi Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Frankfurt Seyahatnamesi'nin Fotoğrafı

Kitap Frankfurt Seyahatnamesi
Yazarı Ahmet Haşim
Türü Günlük Ve Anı Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2015

Ahmet Haşim tarafından 2015 yılında kaleme alınmış olan Frankfurt Seyahatnamesi kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Frankfurt Seyahatnamesi pdf, Frankfurt Seyahatnamesi konusu, Frankfurt Seyahatnamesi karakterleri, Frankfurt Seyahatnamesi yorumları, Frankfurt Seyahatnamesi açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Frankfurt Seyahatnamesi – Ahmet Haşim


Frankfurt Seyahatnamesi Kitabının Konusu

Kitap, Ahmet Haşim’in böbrek hastalığının tedavisi için Frankfurt’a gittiği sırada yazdığı yazılardan oluşuyor. Haşim, ayrıntılı betimlemeleri ve karşılaştırmalarıyla okuyucuya dönemin Almanya ve Türkiye’si hakkında ayrıntılı bilgi verir.


Frankfurt Seyahatnamesi Kitabının Özeti

Yazar, adından da anlaşılacağı gibi Frankfurt Seyahatname ‘sini Frankfurt’a gittiğinde yazmıştır. Tedavi için gittiği şehrin özelliklerini ve yolculuğunu kısa yazılarla kaleme alır. Türkiye’ye döndüğünde Milliyet gazetesinde yazdığı 20 yazının 18’ini Mülkiye dergisinde ve City dergisinde yayımlar. Bu denemeler daha sonra bir kitapta toplanır. Yolculuğunu Şişli’den trene binerek ve Bulgaristan üzerinden Almanya’ya ulaşarak yapar. Ahmet Haşim önsözünde normal hayatın tatsızlıklarından ve sıradanlığından kurtulmak için seyahat ettiğini ve bu bağlamda seyahatin bir “mucize avı” olduğunu belirtmektedir. Yukarıdaki düşünceyle seyahati neşeli, coşkulu ve çekici bir olay olarak çizmiş olsa da; yolculuğuna sıkıntılı, hüzünlü ve huzursuz bir dikkat dağınıklığıyla başlar. Yolculuk boyunca ve Frankfurt’ta kaldığı süre boyunca yazarın mutsuzluğunun ve yalnızlığının iniltilerini duyarız.

Trende yol boyunca geçtiği yerlerde gördüğü doğal güzellikleri, yerleşimleri, uygarlığı ve insanları anlatırken, trenin içinde olup bitenleri de anlık görüntüler olarak sunuyor. Tüm bunları ekonomik bir dille yansıtıyor. Ekonomik dil diyorum çünkü kitap küçük ve hikâyelerden oluşur. Kısa hikâyelerde o kadar çok şey o kadar ustalıkla anlatılır ki; makalelerden bahsedilmektedir. Şair-yazar, nesirde ne kadar şiirsel olunabileceğini gösterircesine, akıcı ve yumuşak bir üslupla keyifli denemeler sunmuştur. Kitapta anlatılanlar Frankfurt ile ilgili turistik bilgiler değildir. Aslında yazar, önsözünde “gazetecilik” dediği bu renksiz ve eylemsiz kitabın okuyucuyu yanıltmamasını diliyor. Bu arada kitap, yazarın dediği gibi eylemsiz olabilir ama asla renksiz bir kitap değildir. Yazarın ruh halini anlatırken kullandığı derin üslup bile kitabı çok yönlü kılmaya yetiyor. Kitapta yer alan yazılar yazarın ruh halinin detaylarını verirken bir yandan da doğu-batı sentezi yapıyor. O dönemin Almanya’sında gördüklerini doğudaki yerler ve doğu insanlarının davranışlarıyla karşılaştırarak tespitlerde bulundu. Karşılaştırmalar, onlarca yıl sonra bugün hala geçerlidir.


Frankfurt Seyahatnamesi Kitabının Açıklaması

Frankfurt Seyahatnamesi, Ahmet Haşim’in İstanbul’dan tedavi amacıyla Almanya’nın Frankfurt şehrine gitmesi ve bu seyahatinde edindiği gözlem ve izlenimlerini konu alan kitabıdır.

Yazar, seyahatinde; müzecilik, mimari, yemek kültürü, insan ilişkileri ve insana verilen değerden bahseder.

Batıya yapılan bu seyahatle, Batı’dan ve batılılaşmadan övgü ile söz ederken, Doğu ile de kıyaslama yaparak Doğu’ya yönelik hayalini ve eleştirisini de dile getirir.

Kısa gezi hikâyelerinden oluşan bu kitap, bir anlamda dönemin Almanya ve Türkiye’sinin karşılaştırılmasıdır.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın