Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları

Bu sesli yayına Bilim Genç,,ve kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, bilişim ağlarını ve verileri kötü niyetli saldırılardan koruyan bir alandır. Siber güvenlik uzmanlarıisebilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayan, bu sistemlerdeki verileri yetkisiz erişimden, yasa dışı kopyalamadan ve hırsızlıktan koruyan kişilerdir.

Siber güvenlik uzmanları verileri korumak için sistemlerdeki olağan dışı hareketleri izler, belirler, analiz eder ve bu hareketlere uygun önlemler alır. Kötü niyetli saldırılara en fazla sağlık, finans ve ulaşım sektörlerinde hizmet veren kurum ve kuruluşlar maruz kalır.

Siber Güvenlik Uzmanları Hangi Özelliklere Sahip Olmalı

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları #1

Siber güvenlik uzmanları genellikle güçlüproblemçözebilme yeteneğine ve analitik düşünme becerisine sahiptir. Aynı zamanda dikkat seviyeleri yüksek, merak etmeyi ve araştırmayıseven,bir bilgisayar korsanı gibi düşünebilen, bir problem karşısında durumu değerlendirerek en uygun çözümüen hızlı şekilde uygulayabilen kişilerdir. Siber güvenlik uzmanları aynı zamanda güvenlik protokollerini, programlama, yazılım, ağ ve sistemözelliklerini çok iyi bilir ve iyi bir bilgisayar kullanıcısıdır.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Üniversitelerin Hangi Bölümlerinden Mezun Olmak Gerekir?

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları #2

Genellikle bilgisayar, elektrik-elektronik, yazılım, bilişim sistemleri, elektronik ve haberleşme mühendisliği alanlarından mezun olan kişiler siber güvenlik uzmanı olabilir.

Siber Güvenlik Alanında Kademeler Var mı

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları #3

Siber güvenlik alanında görev yapan uzmanlar genellikle başlangıç, orta ve üst olarak ayrılır. Başlangıç seviyesindeki bir siber güvenlik uzmanı, var olan teknolojileri ve kodlama becerilerini kullanarak belirli güvenlik görevlerini otomatikleştiren araçlar yazar, ağ ve bilgisayar sistemlerinin güvenlik kontrollerini yapar ve sistemdeki potansiyel tehditleri rapor eder.

Orta ve üst seviyedeki siber güvenlik uzmanları ise rapor edilen donanım ve yazılımdaki güvenlik açıklarını ve riskleri araştırır, saldırıları ve izinsiz girişleri izler ve yönetir. Fark edilen güvenlik açıklarına yönelik çözümler üreterek potansiyel tehdidi veya ihlal girişimini engeller. Saldırılara yönelik yeni koruma katmanlarıgeliştirir ve güvenlik sistemlerini günceller. Aynı zamanda ağ altyapılarına güvenlik duvarları inşa ederler.

Benzer işlerle uğraşsalar da orta seviyedeki bir siber güvenlik uzmanı daha çok analizci olarak görev yaparken üst düzey bir siber güvenlik uzmanı daha çok tehditlere yönelik yeni yazılımlar geliştirir.

Elektronik Bilginin Koruyucuları: Siber Güvenlik Uzmanları #4

Siber güvenlik uzmanları; siber güvenlikle ilgili belirli eğitimleri alarak, yüksek lisans yaparak ve tecrübe kazanarak kendilerini sürekli geliştirebilir ve seviyelerini ilerletebilirler.

Gün geçtikçe popülerliği artan siber güvenlik uzmanlığının iş imkânlarının 2029 yılına kadar %31 oranında artması bekleniyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın