Efsuncu Baba Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Efsuncu Baba'nın Fotoğrafı

Kitap Efsuncu Baba
Yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar
Türü Romanlar
Kategoriler Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1924

Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından 1924 yılında kaleme alınmış olan Efsuncu Baba kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Efsuncu Baba pdf, Efsuncu Baba konusu, Efsuncu Baba karakterleri, Efsuncu Baba yorumları, Efsuncu Baba açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Efsuncu Baba – Hüseyin Rahmi Gürpınar


Efsuncu Baba Kitabının Karakterleri

Efsuncu Baba ( Enveri) : Büyüyle, simyayla, tılsımla uğraşan; define aramak, madeni altına çevirmek, yıldız namelerden âlemin sırrını çözmek gibi heveslere kapılmış bir karakterdir.

Agop (Lahur): Kitabın başkarakterlerinden olan Agop, kurnaz bir ermeni gencidir.

Krikor (Mahur) : Kitabın diğer genç karakterlerinden olan ermeni delikanlıdır.


Efsuncu Baba Kitabının Konusu

Büyücülük, Tılsım, muska gibi konularla insanların saflığını ele alınarak nasıl kandırıldığını konu edinmiştir.


Efsuncu Baba Kitabının Özeti

İki arkadaş ip sarma işiyle uğraşıyorlar. Çalıştıkları yer yerin altında. Bir gün Ebulfazl Enveri Efendi çalıştıkları mağaraya girer. Adamın öyle tuhaf bir görünüşü var ki Agop ve Kirkor’un dikkatini çekiyor. Enveri mağaranın içine adımlarını atarken garip bir şekilde duvarlara doğru bir şeyler mırıldanır. Mağarada çalışan iki adamın dikkatini çeken bu olay, onların sohbeti bırakmalarına neden olur. Enveri’nin iki arkadaş tarafından kendisine yardım için gönderilen melek olduğunu iddia eder. Daha doğrusu Enverİ durumu böyle sunuyor.

Enveri bu mağarada büyük bir hazine olduğunu iki arkadaşa bildirir. Bu durumu ve duvardaki resimleri öyle yorumluyor ki iki arkadaş onun gerçekten bir melek olduğuna inanıyor. Enveri aslında simyacılardan Nasrullah Efendi’nin oğludur. Nasrullah Efendi, altın bileşimi ile efsanevi şimşir taşını bulmak için büyük çaba sarf etmiştir. Ne yaptıysa bu sırrına ulaşamamıştır. Vefat edince kütüphanesini oğlu Enveri’ye vasiyet etmiştir. Enveri, çocukluğundan beri babasından böyle şeyler görmüştür. Büyünün babasının ölümünden sonra da devam ettiğine inanmış ve bunu böyle bilmektedir. Babasının devasa kütüphanesinde yaptığı araştırmalar sonucunda İstanbul’daki tüm hazineleri gösteren bir kitaba ulaşır.

Hazine Edirnekapı ile Topkapı arasında gömülüdür. Anahtar Binbirdirek’teydi. Lahur ve Mahur’u evinde misafir etmeye başlar. Bu ikisi tılsımı ararken Enveri’nin kızına talip olurlar. Enveri ise kızının davasını şanssız günlere denk geldiği için reddeder. Tüm zihnini sadece hazineyi bulmaya adar. Lahur ve Mahur melekleri de alarak kuyuya inerler. Mahur zorla ikna edilerek kuyunun dibine iner. Kuyunun başında Enveri dua etmeye başlar. Dua etmeye başladıktan sonra Mahur’dan ses kesilir.

Böylece tok karnına çalışmaktan ölmek üzere olan Kirkor ve Agop Efsuncu Baba’nın eşi ve kızıyla birlikte yaşadığı konağa taşınmış ve günlerinin tadını çıkarmaya başlamışlardır.


Efsuncu Baba Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Efsuncu Baba, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ilk kez 1924 yılında yayınlanan on bölümden oluşan kısa romanıdır.
  • Olayları mizahi bir çerçevede ve alaycı bir üslupla anlatmayı seven Hüseyin Rahmi, bu romanda insanların hurafeleriyle alay etmiş, onların yanlışlarını ve rivayetlere inanan halkımızın saflıklarını ince bir mizahla eleştirmiştir.
  • Ayrıca IV. Murat dönemine dair olayları anlatan bir halk hikâye serisinin adı da Binbirdirektir.

Kitap Analizi

Efsuncu Baba romanını okurken insanların cahillikle, hurafelerle nasıl kandırıldığını daha iyi anlamanıza yardımcı olacağı gibi, sonuçlarının vermiş olduğu neticelere de şahit olacaksınız.


Efsuncu Baba Kitabının Açıklaması

Ebulfazl Enveri hayatın sırrını büyülerde arıyor, gerçeğin ötesindeki gerçekliği istiyor. Ancak bunu yaparken gözünün önündekini göremeyecek kadar körleşiyor. Madeni altına çevirmeyi arzularken; elindeki madenden de oluyor.

Ders vereyim derken; oyuna getiriliyor.

Yine karakterlerin çeşitliliği ile…

Hüseyin Rahmi Gürpınar yine insanın aksayan yönlerini çarpıyor yüzümüze. Komedyaların karakterlerinin yok olmadığını; aksine daha da etrafımızı sardığını anlatıyor. Enveri gibilerin, fikiri olan aklı olmayanların nasıl tehlikeli olduklarını.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın