Efsun Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Efsun'un Fotoğrafı

Kitap Efsun
Yazarı Selahattin Demirtaş
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2021

Selahattin Demirtaş tarafından 2021 yılında kaleme alınmış olan Efsun kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Efsun pdf, Efsun konusu, Efsun karakterleri, Efsun yorumları, Efsun açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Efsun – Selahattin Demirtaş


Efsun Kitabının Karakterleri

Kenan Kaya: Baba sevgisini yaşayamamış, babası tarafından yokluk ve hiçlikle cezalandırılmış birisidir. Aşkı bulup kaybedenlerdendir.

Bakır Ağa: Kenan’ın “kâğıt üzerindeki” babasıdır. Zengin, nüfuslu ve bir o kadar da gaddar bir adamdır.

Sinem: Kenan’ın annesidir. Kocasından her türlü şiddeti gören kimsesiz bir kadın, çocuğunu korumak için yaşanılanları sineye çekmeye mecbur kalır.

Feyzi Gonca (Feyzi Efendi): Bakır ağanın Edremit’te ki çiftliğinde kâhyadır. Sinem’i ilk gördüğü gün ona âşık olmuştur. Kenan’ın “gerçek” babasıdır.

Mercan: Efsun’un annesi, Kenan’ın ilk aşkıdır. Yaşadığı köyü yaptığı resimlerle renklendiren, sanatçı ruhlu, zarif bir kadındır.

Kibar: Caner’in öz annesi olmamasına rağmen, terzilik yaparak onu büyütüp okutan güçlü bir karakterdir.

Efsun: Mercan’ın kızıdır. Lübnan’da suikaste kurban giden babasının ölümünü araştırmak için kendisi de gazeteci olur.

Caner: Turizm ve Otelcilik bölümünü okurken bir yandan çalışan yirmi beş yaşındaki genç adam Kenan Kaya’nın oğlu, Feyzi Gonca’nın da torunudur.


Efsun Kitabının Konusu

İnsan davranışlarının altında yatan temel nedenleri bilmek aynı zamanda onları anlayabilmenin de esas yoludur. Öfke, sevinç, ihanet, sadakat, cesaret ve korku öz insani duygulardan her birinin tarihten, doğadan, kişinin öz sağ duyumundan ya da toplumsal etkilerden kaynaklanan nedenleri vardır. Hikâyesini bilmediğiniz insanı anlayamazsınız, anlayamadığınız insanı sevemezsiniz. Romandaki karakterleri anlayabilmek için herkesin hikayesinin özgün ve değerli olduğunu kabul etmek gerekir ki gerçek bir empati geliştirilebilensin. Roman üç kuşağın yaşanmışlıklarını anlatan coşkulu, akıcı ve bol sürprizli hayat hikâyelerinden oluşuyor. Eğlenceli anlatım tarzıyla acının mizahla harmanlanışının yanı sıra filizlenmek üzere olan bir aşk hikâyesine de tanık oluyoruz. Yarım kalmış aşkların, saklı da kalmış yaşamların, gün yüzüne çıkan gerçeklerin hikâyesinin adı bu defa “Efsun”


Efsun Kitabının Özeti

Kenan Kaya, yıllar önce yaşayamadığı aşkı, bu defa senaristliğini kendisinin yaptığı bir formda, kendi deyimiyle “Sevda imalatçılığı” ile yaşamanın peşindedir. Bu proje aşk romanı için seçilen kişi Caner’dir. Kenan’ı buna iten nedenleri bilmek için biraz eskiye onun geçmişine göz atmamız gerekiyor.

Kenan’ın babası Bakır Ağa; Zengin ve nüfuzlu bir adam, annesi Sinem ise aksine gariban ve kimsesiz bir kadındır. Bakır Ağa kendi yetersizliklerinin sorumlusu gibi gördüğü oğlunu ve eşini sevgiden mahrum bırakarak, fiziksel ve psikolojik şiddetin birçok türünü uygulayarak onları “cezalandırır”. Ana oğul açlığını çektikleri bu sevgiyi bir çiftlik kâhyası olan Feyzi Efendi’de bulurlar. Feyzi Efendi onlara hayatı boyunca kol kanat gerecek, Sinem’le aralarındaki sırrı ölene kadar taşıyacak kadim bir dost olur. Kenan’ın annesinin ölümüne intihar süsü veren babası Bakır Ağa da Sinem ile aynı sonu yaşar. Bakır Ağanın tek varisi Kenan artık babasının servetinin sahibidir. Üniversiteyi okurken tanıştığı Mercan hayatının aşkı olur. İki sevgili evlilik hazırlığı yaparken, Kenan’ın başka bir kadınla olan ilişkisinin açığa çıkmasıyla ve bu yasak aşkın meyvesi olan bebeğin haberiyle ikili ayrılır. Genç adam Mercan’ı kaybetmekle kalmaz, erken doğum yapan sevgilisini ve oğlunu da kaybeder.

Mercan, ayrılıklarından bir süre sonra Lübnanlı bir gazeteciyle evlenip Beyrut’a yerleşir. Efsun adında bir de kızı olur. Mercan kocasının ölümünden sonra Çanakkale’ye yerleşir. Efsun da babası gibi gazeteci olur. Doğumda öldü zannedilen Kenan’ın oğlu Caner’ i bir başka kadın kendi çocuğu gibi büyütüp okutmuştur. Bu bilgilerin hepsini yıllar sonra Fevzi Kâhya’dan öğrenir. Mercanla yaşayamadığı aşkı, Efsun ve Caner’e yaşatmanın yollarını arar. Hazırladığı projede bu iki genci konsepti aynı lakin alanları farklı olan işlere alır. İki genç birbirlerinden habersiz, diğerinin yaşadığı yerleri gezip aşina olur, yapay bir paylaşım edinirler. Sona bir adım kala, gençler bunu fark ederler ve Kenan Kaya o hayalini kurduğu aşk romanını istediği gibi sonlandıramaz.

Romanın sonunda Caner, babasının hikâyesini öğrenince en başta ona kızsa da daha sonra anlayış gösterir. Her şeyin sonunda Kenan’ın hayalindeki aşk romanı gibi olmasa da, Efsun ve Caner kendi aşk hikâyelerini yazacaklardır.


Efsun Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yazar 2020 yılında yazmaya başladığı eserinin asistanlığını kızları ve eşi yapar.
  • Hikâyede bahsi geçen yerler yazarın hayatı boyunca gitmediği yerlerden seçilir. Beyrut, Girit, Gümüşhane, Çanakkale (Lâpseki), Edremit, İstanbul’un bazı mahallelerini ve diğer yerlerin çoğunu hiç görmemiştir, kızlarının internetten yaptıkları araştırmalar sonucu hazırladıkları raporlardan yola çıkarak hazırlar. Tıpkı romanın içeriğinde de olduğu gibi- belki de biraz manidar bir biçimde – asistanlarının araştırdığını kendisi romanlaştırır.

Efsun Kitabının Açıklaması

Dupduru, yer yer hüzünlü, yer yer coşkulu ama hep çağıldayan, insana kendini iyi hissettiren bir anlatım…

Olanca ışıltılarıyla ilginç karakterler…

Acının mizahla harmanlanışı…

Üç kuşak boyunca anlatılan, sonunda mutlaka kapanacak olan bir hesap…

İlmek ilmek dokunmuş, sürprizlerle dolu bir olay örgüsü…

Çağdaş bir aşk hikâyesi olarak da nitelendirilebilecek olan Efsun, Selahattin Demirtaş’ın artık iyice demini almış edebiyatçılığının son ürünü.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın