Dünyanın En Büyük Balık Üreme Kolonisi Keşfedildi

Dünyanın En Büyük Balık Üreme Kolonisi Keşfedildi

Dünyanın En Büyük Balık Üreme Kolonisi Keşfedildi

Bilim insanları, Güney Okyanusu’nun bir uzantısı olan ve Antarktika kıtasının içlerine doğru sokulan Weddell Denizi’nde, en az 240 kilometrekarelik bir alan kaplayan ve yaklaşık 60 milyon aktif yuva içeren bir üreme kolonisi keşfettiler. Böylece şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş büyüklükte bir buz balığı üreme kolonisi bulunmuş oldu. Daha önce keşfedilen kolonide ise yalnızca 60 yuva vardı.

Kutup araştırma gemisi ile yüzey suları ve deniz tabanı arasındaki kimyasal bağlantıları inceleyen rutin bir analiz sırasında keşfedilen bu koloni, yaklaşık 60 milyon aktif buz balığı yuvası ve her yuvada ortalama 1.500-2.000 yumurta içeriyor. Bu da toplamda yaklaşık 100 milyar yumurtaya denk geliyor.

Bu keşif, buz balıkları hakkında bilinenlerin sınırlı olması sebebiyle oldukça önemli. Bilim insanları, aşırı soğuğa dayanıklı olan buz balıklarının kırmızı kan hücreleri olmadığını ve kanlarının renginin şeffaf olduğunu biliyor. Ayrıca kanlarında bulunan özel bir protein sayesinde de antifriz görevi görerek donmalarını engelliyorlar. Fakat balıkların yumurtadan çıkması için ne kadar süre gerektiği, yumurtadan çıkan balıkların hayatta kalma oranı ve buz balıklarının üreme noktalarını neden ve ne sıklıkta değiştirdiği hala bilinmiyor.

Buz Balıkları Hakkında Daha Fazla Bilgi

Buz balıkları, yalnızca Güney Okyanusu ve Antarktika sularında yaşayan endemik bir türdür. Adını, derisi altında bulunan ve antifriz görevi gören özel bir proteinden alır. Bu sayede -2 dereceye kadar olan sıcaklıklara bile dayanabilirler. Ancak daha düşük sıcaklıklarda donarak ölürler.

Buz balıklarının kırmızı kan hücreleri yoktur ve kanları şeffaftır. Bu da onların vücutlarının içindeki organların net bir şekilde görünmesine olanak sağlar. Bu sayede bilim insanları, bu balıkların anatomisini daha kolay bir şekilde inceleyebilirler.

Buz balıkları, diğer balıklar gibi gelişen yumurtadan çıkmaz. Onlar için yumurta bırakmak çok daha avantajlıdır. Çünkü böylece genç balıklar, doğdukları yerde besin kaynağına sahip olurlar. Ancak bilim insanları, buz balıklarının yumurtadan çıktıktan sonra ne kadar süre içinde gelişerek yuvadan ayrıldıklarını henüz bilmiyorlar.

Buz Balıklarının Önemi ve Tehdit Altında Olmaları

Buz balıkları, Güney Okyanusu’nda önemli bir besin kaynağıdır. Birçok diğer balık ve deniz memelisi, onların türüne bağlıdır. Ayrıca, Güney Okyanusu’ndaki karbon döngüsünde de önemli bir rol oynarlar.

Ne yazık ki, küresel iklim değişikliği nedeniyle buz balıklarının yaşadığı bölgede deniz sıcaklıkları artıyor ve buzullar eriyor. Bu da buz balıklarının üreme kolonilerinin tehdit altına girmesine sebep oluyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde buz balıklarının üreme alışkanlıklarını daha iyi anlayarak, onların korunması için daha etkili önlemler almayı amaçlıyorlar.

Özetle

Antarktika kıtasının içlerine doğru sokulan Weddell Denizi’nde, en az 240 kilometrekarelik bir alan kaplayan ve yaklaşık 60 milyon aktif yuva içeren bir üreme kolonisi keşfedildi. Kutup araştırma gemisi ile yapılan rutin bir analiz sırasında ortaya çıkan bu keşif, daha önce keşfedilen en büyük buz balığı üreme kolonisi oldu. Böylece buz balıklarının üreme alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı doğdu ve onların korunması için daha etkili önlemler alınabilecek.

Yorum yapın