Demir Yağmurları Yağan Ötegezegen

WASP-76b Ötegezegeninde Demir Yağmurları

Demir Yağmurları Yağan Ötegezegen

Ötegezegenler, Güneş Sistemi dışındaki gezegenlere verilen isimdir. WASP-76b ise Balıklar Takımyıldızı’nda yer alan bir yıldızın etrafında dolanan bir ötegezegendir. 2500°C civarındaki yüksek sıcaklıklar atmosferdeki molekülleri ayrıştırarak demir ve diğer metalleri buharlaştırmaktadır. Yüzeydeki demir buharı, rüzgârlar sebebiyle gece-gündüz sınırından karanlık tarafta yağmur biçiminde yağmaya başlamaktadır.

Ötegezegenlerin Atmosferinde Demir Yağmurları

Bir grup gökbilimcinin yaptığı araştırmalara göre, WASP-76b adlı ötegezegende demir yağmurları yağmaktadır. Bu ötegezegenin günlerinin yıllarına eşit olduğu belirlenmiştir. Güneş Sistemi’nin dışında yer alan gezegenlere ötegezegen denir. WASP-76b, Dünya’ya 640 ışık yılı mesafede yer almaktadır. Bir tarafı sürekli yıldızına dönük olduğu için diğer tarafı da karanlıkta kalmaktadır.

Rüzgârlarla Taşınan Demir Buharı

Araştırmacılar, ötegezegenin gece-gündüz sınırında demir buharının yüksek olduğunu tespit etmiştir. Bu durum, ötegezegenin karanlık tarafında demir yağmurları yağdığı anlamına gelmektedir. Ötegezegenin aydınlık ve karanlık tarafları arasındaki büyük sıcaklık farkı sebebiyle rüzgârlar oluşmakta ve demir buharı taşınmaktadır. Soğuk havayla karşılaşan demir buharı da yağmur şeklinde yağmaktadır.

Sonuç

WASP-76b ötegezegeninde yapılan araştırmalar, gezegenlerin atmosferlerindeki sıradışı olayları gözlemlememize yardımcı olmaktadır. Ötegezegenler hakkında daha fazla bilgi edinmek, evrenin nasıl oluştuğu ve benzeri gezegenlerin varlığı hakkında bize ipuçları vermektedir.

Yorum yapın