Bugün Yağmur Yağar mı? Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 205-206

Bugün Yağmur Yağar mı? Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 205-206 (Doğa ve Evren Teması)

6. Sınıf Türkçe Yıldırım Yayınları Bugün Yağmur Yağar mı? Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 205 Cevabı

BUGÜN YAĞMUR YAĞAR MI?

Yağışlı Havaların Işığı şimşekler.

Güneşli havalarda en çok merak edilen konular, hava sıcaklığının kaç derece olabileceği ve havada nemin olup olmayacağıdır. Oysa yağmurlu ya da soğuk havalarda beklentiler daha farklıdır. Ne kadar yağmur yağabileceği, yağış şeklinin nasıl olacağı merak edilenlerin başında gelir.
Yağmurlu havalarda bizi bekleyen başka hava olayları da olabilir. Mesela şimşekler… Önce şimşeğin nasıl oluştuğunu hatırlayalım mı?
Bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışığa “şimşek” diyoruz.
Yağmurlu bir havada şimşekleri gördüğümüzde güvenliğimiz için açık alanlarda oynamak ya da çalışmaktan kaçınmamız gerekiyor. Tekne gezintisi, balık avlama ve yüzmek gibi eğlencelerimize de bir süre ara vermekte fayda var. Dahası da var. Evdeyseniz de elektrikli cihazları kullanmaktan uzak durmak önemli.

Bulutlar Nasıl Oluşur?

Yağışlı Havaların Işığı şimşekler.
Bulutlar, gökyüzünün harika süsleridir. Bulutlu bir günde gökyüzünde gördüğünüz orta büyüklükte (yaklaşık ı kilometre çapında) bir bulutun içinde 1-5 milyon kilogram su vardır. Peki, nasıl oluyor da bu kadar su başımıza kovadan dökülür gibi dökülmüyor, bu kadartonlarca ağırlık havada durabiliyor? Bulutların bu kadar ağırlığa rağmen gökyüzünde asılı kalabilmelerinin sebebi, bu damlacıkların çok küçük olmalarıdır.
Bulutlar şekillerine ve yüksekliklerine göre sınıflandırılır. Genelde üç ana grupta toplanır. Bu sınıflandırmaya göre ince, tutam tutam, ufak bulutlara “sirüs”; kümeler hâlinde olanlara “kümülüs”, ufukta tabaka hâlinde görünenlere de “stratus” deniliyor.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 206 Cevabı

Kar Nasıl Yağar?

Kış aylarında güneş ışınları çok güçlü değildir. Sadece karaya yakın yerlerde değil, bulutların bulundukları yüksekliklerde de hava sıcaklığı çok düşük olur. Yeryüzünden yükselen su buharı, nem oranının artışı ve sıcaklıkla birlikte yağışa dönüşür. Ancak havanın soğukluğu nedeniyle bulutlar sıvı hâle geçmeden, bu aşamayı atlayarak doğrudan buz kristali hâline dönüşür. o,ı milimetre çapındaki buz kristalleri birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluşturur. Yani yağmur veya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığıdır.
Eğer bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşene kadar yağmur tanesi hâline dönüşebilir. Ama soğuksa yere kadar kartanesi olarak inmeyi başarabilir. Bu durum hava tahminlerine “karla karışık yağmur” ya da “Kar yağışı bekleniyor.” yorumuyla verilir.
Kar tanecikleri hafiflikleri nedeniyle yere o kadar yavaş inerler ki 3.000 metreden inmeleri 2 saat alabilir.

Karlı Havalarda Yollara Neden Tuz Dökülür?

Kış aylarında yollara tuz döken kamyonları ya da iş yerlerinin önünü tuzlayan dükkân sahiplerini görmüşsünüzdür. Peki, siz de tuzun suda çözüldüğünü mü düşünüyorsunuz? Aslında sanıldığının aksine tuz, suyun içinde şekerin eridiği gibi erimez. Tuz buzun içine girince onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o, su değildir; tuzlu sudur ve erime noktası saf sudan daha düşüktür.
Buzlanmış yollara tuz döküldüğü zaman tuz, önce buz ile çözümlenerek bir buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olduğundan sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. SINIF TÜRKÇE DERS KİTABI CEVAPLARI YILDIRIM YAYINLARI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

6. SINIF DERS KİTABI CEVAPLARI (DİĞER DERSLER)

Yorum yapın