Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün Fotoğrafı

Kitap Bin Dokuz Yüz Seksen Dört
Yazarı George Orwell
Türü Bilim Kurgu Kitapları, Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1949

George Orwell tarafından 1949 yılında kaleme alınmış olan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört pdf, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört konusu, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört karakterleri, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört yorumları, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



1984 – George Orwell


Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabının Karakterleri

Winston Smith: Romanın baş karakteridir. Gerçek Bakanlığı’nda alt kademede çalışan bir insandır. Yapılan baskının farkındadır ve zaman içinde bu düzeni değiştirmek için hareket isteği artar.

Julia: Genç ve güzel bir kadındır. Diktatörlük yanlısı gibi gözükür ancak aslında baskıdan nefret etmekte ve kaçamak bir hayat sürmektedir. Winston ile ilişkisi vardır.

Büyük Birader (Big Brother): Parti lideri ve diktatördür. Bütün evlerde bulunan tele-ekranlarda sürekli onun görüntüleri yayınlanır.

O’Brien: Amacı diktatörlük yanlısı gibi gözüküp mevcut rejime boyun eğmeyenleri tespit etmektedir. Julia ve Winston’a tuzak kuzar.

Emmanuel Goldstein: Diktatörlük karşıtıdır. Yazdığı kitapla kendisi gibi düşünen ve mücadele eden insanlara yol göstericilik yapmıştır. Bu sebeple tele-ekranlarda sürekli olarak vatan haini olduğu gösterilmiştir.

Mr. Charrington: Julia ve Winston’un gizlice buluştuğu antika dükkanının sahibidir. Ancak aynı zamanda diktötörlük istihbaratçısıdır.


Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabının Konusu

1947-1948 yıllarında yazılan roman1984yıllarındaki hayali bir dünyayıkonualır.1984yılını anlatan romanda bu yıllar hiçte iç açıcı anlatılmaz. Özgürlüğün olmadığı, yaşam kalitesinin diplerde olduğu ve buna rağmen bu durumların eskisinden çok daha iyi olduğuna inandırıldığı bir dünya mevcuttur.


Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabının Özeti

Winston Smith Dış Parti üyesidir ve görevi parti lehine geçmişi değiştirmek doğruyu bulma çabası, yaptığı işi sorgulamasına sebep olur. Sistem o kadar baskı kurmuştur ki insanlar üzerinde tele ekranlarla her hareketleri izlenmektedir. İnsanlar birbirlerini kolaylıkla ihbar edebilir ve buharlaştırabilirdi. Bu umutsuzluğun getirdiği mutsuzlukla yaşarken Julia ona o aradığı umut ışığını verir ve artık gelecekle ilgili değişeceğine inandığı şeyler için çabalamaya başlar. Bir şeyler değişmelidir artık. O’Brien’e güvenerek büyük bir tuzağın içine çekilir ve sonrası onun için aşağılanmak olur. İnsanın tüm benliğini alan, içini boşaltıp öz varlığını bitirene kadar yapılan vahşet ve “Düşünmezsen suç işleyemezsin.” noktasına varır. Artık “2+2=5 eder, bazen de 3 eder” diyebilmektedir. Bu karamsar ve ütopik hikayeyi anlatan bir söz olarak: “Bana yapma, ona yap.”


Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother (Büyük Birader) kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, George Orwell tarafından kaleme alınmış alegorik bir politik romandır.
  • Aynı zamanda kitapta geçen “düşünce polisi” gibi kavramları da George Orwell günümüze kazandırmıştır.

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Kitabının Açıklaması

Parti’nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (…) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.

George Orwell’in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


Yorum yapın