İçindekiler
Beyin Hücreleri Oyun Oynamayı Nasıl Öğrendi?
Çip üstü organlar, son yıllarda organların çalışma mekanizmalarını daha iyi anlamak için kullanılan bir araştırma yöntemidir. Bu yöntemin bir örneği de çip üstü beyinlerdir. Dr. Brett Kagan ve ekibinin yaptığı son çalışma, çip üstü beyinlerle yapılan araştırmalardan biridir.
Yapılan Deneyler
Deneyler sırasında insan ve fare sinir hücreleri kullanılmıştır. Deneylerde kullanılan sistemlerde yaklaşık 800.000 nöron bulunmaktadır. Bu sayı, bir eşek arısının beynindeki sinir hücrelerinin sayısı kadar olup, insan ve fare beynindeki milyarlarca nöronun yanında oldukça küçüktür.
Oyun Oynamayı Öğrenen Beyin Hücreleri
Deneylerde kullanılan çip, voltaj uygulayarak sinir hücrelerini uyarır. Çip, hücrelere topun sağındaki ya da solundaki elektrotları ateşleyerek topun hangi tarafta olduğunu söyler. Topun uzaklığı ise voltajın sıklığı ile ifade edilir. Sinir hücrelerinin bu uyarılara verdikleri tepkiler, çip tarafından algılanarak sanal paletin hareket etmesini sağlar. Hücreler, zamanla bu uyarılara verdiği tepkiler sayesinde oyunu oynamayı öğrenir.
Bilinç Göstergesi Olmayan Refleksler
Araştırmacılar, sinir hücrelerinin uyaranlara verdikleri tepkilerin zamanla gelişmesinin bir bilinç göstergesi olmadığını, daha çok reflekslerin bir benzeri olduğunu söylüyorlar.
Sonuç
Bu çalışma, çip üstü organların kullanımının organların işleyişini anlamak için oldukça önemli bir yöntem olduğunu göstermektedir. Beyin hücrelerinin oyun oynamayı nasıl öğrendiğine dair elde edilen bilgiler, gelecekte hastalıkların tedavisinde ve sinir sistemine dair daha fazla bilgi edinmede büyük bir rol oynayabilir.