Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok'un Fotoğrafı

Kitap Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
Yazarı Erich Maria Remarque
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1929

Erich Maria Remarque tarafından 1929 yılında kaleme alınmış olan Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok pdf, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok konusu, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok karakterleri, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok yorumları, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok – Erich Maria Remarque


Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabının Karakterleri

Paul: 19 yaşında bir gençtir. Küçük yaşlarda ülkesinin yaşamış olduğu savaştan dolayı askere alınmış ve cephelerde savaşmak zorunda kalmıştır.


Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabının Konusu

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Erich Maria Remarque’ın savaşın dehşetini ve anlamsızlığını ele alan romanı; Birinci Dünya Savaşı, on dokuz yaşındaki bir gencin en acılı haliyle savaşta yaşananları konu edindiği romandır.


Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabının Özeti

Kitabın ana karakteri Paul, On dokuz yaşında genç bir delikanlıdır. Savaş nedeniyle akranlarının çoğu gibi o da hızla askere alınarak cepheye gönderilir. Uzun süre cephede mücadele eden Paul, gördükleri ve yaşadıkları karşısında bir daha asla normal bir hayat yaşayamayacağını anlar. Günde bir avuç yemekle Cephelerde hayatta kalmak için savaşır. Bazen en sevdikleri arkadaşlarının onlardan ayrılmalarını izlerler, bazen de ölümden kıl payı kurtulurlar. Mermi seslerinin durmadığı gecelerde yanlışlıkla kafalarını barınaktan dışarı çıkarırlarsa geri dönüş olmayacağını çok iyi bilirler.

Tüm bu kafa karışıklığı içinde, Paul bir haftalık izinle eve gönderilir. Eve geldiğinde kendisini evde olduğuna ikna etmek çok zor bir hal alır. Annesinin hasta olması da durumu daha da zorlaştırıyor. Önce sivil giyinmeyi garipleştiriyor ama sonra sivil olmanın hafifliğiyle kendini mahallesinin sokaklarına bırakıyor. Çevresindeki herkes ona cepheyi, askerleri sormaya başlar. Paul, “Ben söylesem bile anlamayacaklar, görmeden söyleyemeyeceğim gerçeğini söyleyemem” diye düşünüyor. Aslında haklıdır, cephenin acısını, kanını ve vahşetini böyle bir cümle ile anlatmak mümkün olmadığı için cephede her şey yolunda demekle yetinmektedir. İzin zamanı Paul için iyidir, ancak geri dönme zamanı geldiğinde öne geçmek her zamankinden daha zor. Hatta hiç ayrılmamış olmayı dilediğimi bile düşünüyor. Annesini, evini ve mahallesini tekrar bırakıp cepheye geri dönmek zorunda kalır.

Cepheye indiğinde yine bir çatışmanın ortasında kalır ve kendini bir kurşun çukuruna atar. Oraya saklanıp her şeyin geçmesini bekleyeceğini be kurtulacağını zanneder ama aynı zamanda düşmanın çukura girmesi durumunda elinde bıçakla bekler. Ayrıca, kazara da olsa çukura bir adam düştüğü için beklediği de olur. Anında bıçağını boğazına saplar ve adamdan uzaklaşıp deliğin başka bir köşesine gömülür. Adamın ölümü saatleri bulur ve can çekişen saatleri Paul’ü psikolojik savaşlara iter. O adamla çukurda geçirdiği saatler kitapta o kadar çarpıcı bir şekilde ele alınır ki yazar bir an romanın içinde o anları yaşıyormuşuz hissiyatı yaşatır. Okurken kendimi kitabın içinde bulduğum muhteşem eserlerden biri olduğunu ve okurken kitabın nasıl biteceğini anlamayacağınız muhteşem bir eser olduğunu bilmenizi isterim.


Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabı, o dönemde Naziler tarafından yaktırılmış kitaplardan biridir.
  • Naziler, yazarı bulup öldürmek istemiş fakat onu bulamayınca ablasını öldürmüşlerdir.
  • Savaşın kanlı çarpışmaları, gencecik çocukların savaş meydanlarındaki mücadeleleri, iç dünyalarındaki özlemlerinin cesurca ve apaçık bir dille ele alınmıştır.
  • Batı Cephesinde Yeni Bir Şey ilk kez Almanya’da 1929 yılının Ocak ayında yayımlandı ve daha ilk yılında 26 dile tercüme edilerek dünyaca meşhur oldu.
  • Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Günümüze kadar 50 ayrı dile tercüme edilmiş ve 15-20 milyon satmıştır.
  • Ayrıca 1930 yılında Lewis Milestone’ın yönettiği Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok filmi bu romandan uyarlanmıştır.

Paul’dan Alıntı bir Söz;

‘ Gencim, yirmi yaşındayım. Ama hayatta umutsuzluktan, ölümden, korkudan ve acı uçuruma sürükleyen anlamsız bir dıştanlığın kösteklenmesinden başka bir şey tanımıyorum. Milletlerin birbirlerine zorla düşman edildiğini ve hiç ses çıkarmadan, hiçbir şey bilemeden budala,uysal ve bönce birbirlerini öldürdüklerini görüyorum. Dünyanın en zeki beyinlerinin, bütün bunları daha devamlı ustaca ve daha devamlı yapmak için yeni silahlar ve yeni laflar bulduklarını görüyorum.


Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabının Açıklaması

Savaşın incittiği insanlara bir ses veren Erich Maria Remarque, bize hatırlattıklarıyla her zaman el üstünde tutulması gereken bir yazar. Savaşın dehşetini, beraberinde getirdiği yıkımı, insanoğlunu birbirine nasıl yabancılaştırdığını birinci ağızdan, çarpıcı bir şekilde dile getiren Remarque, savaşla ilgili bildiğimizi sandığımız gerçekleri sorgulamamızı sağlarken, edebiyatın ne kadar güçlü ve ölümsüz bir kaynak olabileceğini de bir kez daha kanıtlar.

Remarque’ın, I. Dünya Savaşı’ndaki bir grup askerin hikâyesini on dokuz yaşındaki bir çocuğun gözlerinden anlattığı Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, yayımlandığı günden bu yana, devamı niteliğinde olan Dönüş Yolu’yla birlikte tüm dünyada büyük ilgi görmeye devam etmekte. Canlı çarpışma sahnelerinin yanı sıra savaşın abesliğinin ve askerlerin ıssızlığının vurgulandığı cephe arkası bölümleriyle de okuru içine hapseden roman, Yaşar Kemal’in sözleriyle “bugün de taptaze, bugün de her okuyucusu tarafından yeniden yeniden yaratılarak uyarıyor, direnme gücü veriyor.” 20. yüzyıl dünya edebiyatının bu önemli yapıtı, şimdi Everest Yayınları’nın dünya klasikleri dizisindeki yerini alıyor.


Yorum yapın