Ateş Geçitleri Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Ateş Geçitleri'nin Fotoğrafı

Kitap Ateş Geçitleri
Yazarı Steven Pressfield
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1998

Steven Pressfield tarafından 1998 yılında kaleme alınmış olan Ateş Geçitleri kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Ateş Geçitleri pdf, Ateş Geçitleri konusu, Ateş Geçitleri karakterleri, Ateş Geçitleri yorumları, Ateş Geçitleri açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Ateş Geçitleri – Steven Pressfield


Ateş Geçitleri Kitabının Karakterleri

Kserkses: Hırslı, asabi bir Pers kralıdır.

Dienekes: Zeki, bilgili ve tecrübeli bir komutandır.

Aleksandros: Büyük bir komutan olmak için çalışan, cesur bir genç subaydır.

Polynikes: Vatansever, cesur bir komutandır.

Leonidas: Sparta kralıdır. Bilgeliği ve cesur oluşu ile tanınan ve bu savaşta gösterdiği cesaret sayesinde tüm Spartalılara örnek bir kraldır.


Ateş Geçitleri Kitabının Konusu

Steven Pressfield tarafından yazılmış, Spartalı bir askerin gözünden Termopylae Muharebesi’nı anlatan tarihi romandır.

Perslerin Balkanlar’ı işgali sırasında Spartalılar ile aralarında geçen savaşı konu ediniyor.


Ateş Geçitleri Kitabının Özeti

M.Ö. Herodot’a göre 482’de komutasındaki iki milyon askerden oluşan Pers İmparatorluk ordusu Hellespontos’u geçerek Helen topraklarını işgal etmek için yola çıkar.

Çaresiz kalan Spartalılar, oyalama taktiği olarak üç yüz seçilmiş askeri Thermopilai geçidine gönderdiler. Burada dağlarla deniz arasındaki geçitler o kadar dardı ki, Pers kuvvetlerinin en azından bir kısmının etkisiz kalacağını umarlar.

Hayatlarını feda etmeye hazır seçkin bir güç, işgalci milyonları birkaç gün içinde durdurmayı başarır.

Üç yüz Spartalı ve müttefikleri işgalcilere yedi gün boyunca direnir. Silahları paramparça ve bitkin olduğunda bile, sonunda yenilene kadar elleriyle ve dişleriyle savaşırlar.

Spartalılar ve Thespian müttefikleri kanlarının son damlasına kadar savaşır. Kendi canlarını feda ederek gösterdikleri cesaret sayesinde Helenler bir araya gelir. O yıl, Salamis ve Plataiai’de Persleri yenerek Batı’da filizlenen demokrasi ve bağımsızlık kavramlarını kurtarırlar. Kitapta savaştan sonra bulunan tek yaşayan Spartalı tüm bunları ve Spartalıların savaşını Pers imparatoruna anlatır. Ağır yaralandığı için daha sonra ölür.


Ateş Geçitleri Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Pressfield, Pers ordusunun 2 milyon kişiden oluştuğunu iddia ederken, Herodot bu rakamın 5 milyon olduğunu söyler. Simonides’e göre ise bu rakam 3 milyondur. Ancak günümüz tarihçileri o zamanın kaynakları ve lojistik imkânlarıyla bu rakamın 100 ila 250 bin arasında olabileceğini hesaplamışlardır.

Ateş Geçitleri Kitabının Açıklaması

Binlerce yıl önce, Herodot ve Plutarch yazdıkları tarihlerde Isparta toplumunu ölümsüzleştirdiler, fakat günümüzde bu antik kentten ve bu görkemli kültürün sosyal yapısından elimizde çok az veri var. Bu uygarlıktan kalan az sayıdaki antik izlerden biri de, Isparta kentinden binlerce mil ötedeki Termopilai adında küçük bir Yunan dağında bulunmaktadır. Isparta’nın en iyi savaşçılarından oluşan üç yüz kişilik ordusu, Pers İmparatorluğu’nun saldırılarına yürekli bir biçimde işte burada karşı koymuştu. Dağda bulunan basit bir dikili taş, onların gömüldüğü yeri göstermektedir.

Yazar bu taştan yola çıkmış ve Isparta söylencelerini akademik bilgilerle zenginleştirerek, kusursuz bir tarihi roman yazmış. Romanın anlatıcısı, bu destansı savaştan canlı kurtulmayı başarmış tek Isparta savaşçısı.

Ateş Geçitleri; tarihi, gizemi ve dokunaklı aşk öykülerini bütünleştirip, yazıdaki Homer geleneğini yirmi birinci yüzyıla taşıyan destansı bir roman.


Yorum yapın