Asılacak Kadın Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Asılacak Kadın'ın Fotoğrafı

Kitap Asılacak Kadın
Yazarı Pınar Kür
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1989

Pınar Kür tarafından 1989 yılında kaleme alınmış olan Asılacak Kadın kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Asılacak Kadın pdf, Asılacak Kadın konusu, Asılacak Kadın karakterleri, Asılacak Kadın yorumları, Asılacak Kadın açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Asılacak Kadın – Pınar Kür


Asılacak Kadın Kitabının Karakterleri

Melek Ebruzade: Çocukluğundan bu yana çeşitli sıkıntılar yaşayan bir kadındır. Babası küçük yaşlardayken öldürülmüş, yalnız ve korumasız kalmıştır. Resmiyet de evlendiği kocasından çeşitli işkencelere ve farklı yollarda sıkıntılara maruz kalıp bu neticede ölüm cezasına çarptırılmıştır.

Hüsrev Ebruzade: Evlendiği kadınları aldatan ve onları kötü yollara zorlayan sapık bir adamdır.

Yalçın Özveren: Hüsrev Bey’in aslında gerçek katilidir. Melek’e karşı duyguları vardır ve onu bu hayattan kurtarmak için Hüsrev’i öldürür.

Faik İrfan: Yoksulluk içinde yaşayan bir adamdır. Yaşanan olayda Mahkemenin yargıçlığımı yapmaktadır. Faik’in ezikliğini duyduğu kurtulamadığı geçmişi ve kadınlarla olan sorunlu ilişkileri yüzünden fakirlerin suçlu ve zenginlerin suçsuz olduğuna inanan bir adamdır.


Asılacak Kadın Kitabının Konusu

Formalite ile evlilik yapan Hüsrev Ebruzade ve Melek’in ilişkilerinde yaşamış olduğu sıkıntılar ve Melek’in çektiği işkencele kadar uzanan olayları ele alan bir romandır.

Romanın ana konusu bir cinayet ancak bir cinayet romanı değil. Katili bulmak değil amaç. Katil belli ama aslında gerçek suçlu herkese göre farklı. Eseri enteresan kılan da bu, asıl suçlunun kişiye ve onun yaşadıklarına göre değişmesidir.


Asılacak Kadın Kitabının Özeti

Gündelik temizlik işlerinde çalışan Melek formalite evlilik yaparak Hüsrev ile evlenmiştir. Ancak Hüsrev sapık biri olduğu gibi eşini farklı yollara sürüklemeye ve işkenceler etmeye başlar. Melek küçük yaşlardan bu yana ailesinden sevgi görmemiş ve her yalnız hissettiğinde Dedesine olan ilgisi ve sevgisi onu mutlu eder.

Hüsrev Ebruzade yaşadığı yalının bahçesinde gömülü cesedi bulunur. Eşi Melek ise onu öldürmekten suçlanır. Ancak asıl katil, onu seven ve onun yaşadığı sıkıntılara, işkencelere şahit olan yalının bahçıvanın oğlu Yalçın Özveren’in Melek’i kurtarmak için Hüsrev Ebruzade’yi öldürmesidir. Olaylar çok farklı bir şekilde gelişir ve Yalçın Özveren olayda yardımcı olduğu gerekçesi ile müebbet hapis cezası alır.

Mahkemenin yargıcı Küçük yaşlarda yaşamış olduğu sıkıntılar ve kadınlarla geçirmiş olduğu kötü ilişkiler sebebi ile kompleksli biri olmuştur. Faik İrfan fakirlerin hep suçlu zenginlerin ise masum olduğuna inanmıştır ve bu nedenle Melek’i de sadece kendi ön yargılarına dayanarak idama mahkûm eder.

“Düşünce özgürlüğünü bir kavram olarak bile ortadan kaldırmanın en iyi yolu, düşünmeyi bilmeyen kuşaklar yetiştirmektedir.”


Asılacak Kadın Kitabının Açıklaması

Asılacak Kadın, yayımlandığı ilk günden büyük ses getirmiş, gerek anlatım tekniği gerekse kadının toplumda konumlandırılmasına ilişkin cesur tavrıyla Türkçe edebiyatın klasikleri arasına girmiş bir roman. Nicesini gazetelerin iç sayfalarında okuyup geçtiğimiz bir cinayeti ele alan Pınar Kür, kadına karşı örülmüş yargının ardında yatan toplumsal dokuyu da tüm gerçekliğiyle masaya yatırıyor.

“Her biri kendi iç bütünlüğünde, alabildiğine öznel tutulan üç söylem: Çıkarını ‘ortak bilinç ‘in çıkarıyla bütünleştirmiş Faik İrfan Elverir ‘in insanlıktan soyutlanmış söylemi. Cins*l bir nesne, somut bir çaresizlik, tam bir kurban konumuna yargılı Melek’in, sesi olmayan söylemi ve şaşkın, toy bir iyi niyetin çıkmazında bocalayan Yalçın’ın edilginliği aşamayan bilincinden yansıyan söylemi. Bu üçünün, romanın ana sözü bakımından, neredeyse önemini yitiren bir kilit olay (yalı cinayeti) çevresinde sarmalanmasından bir o kadar nesnel bir mesaja ulaşılıyor. Pınar Kür’ün, yürekli bir toplumsal eleştiriyi yazının olanaklarıyla bağdaştırdığı bu roman, kadının, dolayısıyla da elbet insanın onurunu tehdit eden yoz aşmışlıktan bir kesiti sorguluyor.”


Yorum yapın