Araçlardaki Eğlence Sistemleri Sürüş Güvenliğini Tehlikeye Atıyor

Araçlardaki Eğlence Sistemleri Sürüş Güvenliğini Tehlikeye Atıyor

Araçlardaki Eğlence Sistemleri Sürüş Güvenliğini Tehlikeye Atıyor

Modern otomobillerde bulunan bilgi ve eğlence sistemleri, sürücülerin dikkatini dağıtarak sürüş güvenliğini tehlikeye atabiliyor. Yapılan araştırmalar, bu sistemlerin sürücülerin dikkatini ne ölçüde dağıttığını ortaya koyuyor.

Bilgi ve Eğlence Sistemlerinin Dikkat Dağıtıcı Etkisi

Birleşik Krallık’ın en büyük yol güvenliği organizasyonu IAM RoadSmart tarafından yapılan bir araştırma, bilgi ve eğlence sistemlerinin sürüş güvenliği açısından hayli tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, dokunmatik ekranlar, radyolar, CD/DVD çalarlar, navigasyon ve iletişim sistemleri sürücülerin dikkatini kolayca dağıtabiliyor.

Telefon Kullanımının Etkisi

İngiltere’deki Ulaşım Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan testlerde, telefon kullanımının sürücülerin tepki verme süresine etkisi incelenmiştir. Elleri kullanmadan telefonla konuşmak sürücülerin tepki verme süresinin %27 oranında uzamasına sebep olmaktadır. Telefonla konuşma sırasında ellerin de kullanılması durumunda bu oran %46’ya çıkmaktadır. Cep telefonları ile mesajlaşmak ise tepki verme süresini %35 uzatmaktadır.

Navigasyon Sistemlerinin Etkisi

Navigasyon sistemleri de sürücülerin dikkatinin dağılmasına yol açmaktadır. Bu sistemler, sürücülerin gözlerini yoldan ayırmalarına sebep olmakta ve tepki verme süresini uzatmaktadır. Sadece sesle kontrol edilen sistemler bile sürücülerin tepki verme süresini %30-36 oranında arttırmaktadır. Ellerin de kullanılması durumunda bu oran %53-57’ye kadar yükselmektedir. Araç kullanırken navigasyon sistemleriyle meşgul olan sürücüler, bazen yaklaşık yarım metre şerit dışına çıkabilmektedir.

Durma Mesafesinin Uzaması

Araç kullanırken bilgi ve eğlence sistemleriyle meşgul olan sürücülerin ani frenleme sırasında durma mesafesi de uzamaktadır. Yüksek hızla seyahat edilen otoyollarda bu fark, bazen aracın kendi uzunluğunun dört, beş katına kadar ulaşabilmektedir.

Özetle

Araçlardaki bilgi ve eğlence sistemleri, sürücülerin dikkatini dağıtarak sürüş güvenliğini tehlikeye atabilmektedir. Telefon kullanımı ve navigasyon sistemlerinin sürücülerin tepki verme sürelerine etkisi büyüktür ve durma mesafesinin uzamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, sürücülerin bu sistemleri kullanırken dikkatli olması ve güvenliği ön planda tutması önemlidir.

Kaynaklar

Yorum yapın