Anadolu Parsı Bir Kez Daha Görüntülendi

Başlık: Anadolu Parsı Bir Kez Daha Görüntülendi
Makale:

Anadolu Parsı Bir Kez Daha Görüntülendi

Anadolu Parsı Bir Kez Daha Görüntülendi

Edwin Remsberg/The Image Bank/Getty Images

Türkiye’de 1974 yılından bu yana nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsı (Panthera pardus), Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma veMillî ParklarGenel Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlar aracılığıyla yeniden görüntülendi.

Anadolu Parsının Nesli Tükendi mi?

Anadolu parsı daha önce kurulan fotokapanlar aracılığıyla 25 Ağustos 2019 tahinde Doğa Koruma veMillî ParklarGenel Müdürlüğü tarafından, 2018 ve 2019 yıllarında ise Türk bilim insanları tarafından gözlenmişti. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Anadolu parsı, Türkiye’de de nadir olarak görülen bir tür. Anadolu parsını araştırma, izleme ve koruma faaliyetleri Doğa Koruma veMillî ParklarGenel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü

Anadolu Parsının Özellikleri Neler?

Anadolu parsı, tüm leopar alt türleri arasındaki en büyük türdür. Son derece güçlü kaslara sahiptir. Kütleleri 40 kg-90 kg arasında değişir. Buna rağmen çok çeviktirler. Ağaçlara kolayca tırmanabilir, 6 m uzağa ve 3 m yüksekliğe sıçrayabilirler. Türkiye’de genellikle yaban keçisi, yaban domuzu ve geyik gibi canlılarla beslenirler.Deniz seviyesinden 2.500 m yükseklikte, saklanacak bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde ve seyrek ormanlık arazilerde yaşarlar.

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü

Özetle

Anadolu parsı, Türkiye’de nesli tükenmiş olarak düşünülse de Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlar sayesinde yeniden görüntülenmiştir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Anadolu parsı, Türkiye’de de nadir olarak görülen bir türdür. Anadolu parsını araştırma, izleme ve koruma faaliyetleri Doğa Koruma veMillî ParklarGenel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Anadolu parsının özellikleri arasında son derece güçlü kaslara sahip olması ve çok çevik olması sayılabilir. Yaban keçisi, yaban domuzu ve geyik gibi canlılarla beslenen Anadolu parsı, deniz seviyesinden 2.500 m yükseklikte, seyrek ormanlık arazilerde yaşamaktadır.

Kaynaklar

Yorum yapın