Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın)

Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın)

Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın)

Yeme bağımlılığı, belirli yiyeceklerin ihtiyaç duyulan enerji gereksiniminin ötesinde kontrolsüz ve aşırı bir şekilde tüketilmesi olarak tanımlanıyor. Ancak günümüzde yeme bağımlılığının bir yeme bozukluğu mu yoksa gerçekten bir bağımlılık mı olduğuyla ilgili henüz net bir sonuca ulaşılabilmiş değil.

2003 yılında Dünya Sağlık Örgütünün obezitenin küresel ölçekte salgın boyutlarına ulaştığını açıklamasıyla, bu kavram daha sık kullanılmaya başlandı. Araştırmalar bazı besinlerin beyni diğer yiyeceklere göre daha farklı etkilediğini gösteriyor. Özellikle işlenmiş, şekerli ve yağlı yiyeceklerin fiziksel bir açlık olmadan ve aşırı tüketilmesi durumunda beyindeki ödül sistemini harekete geçirdiği, bu yiyeceklere tolerans geliştiği ve sonrasında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıktığı gözleniyor. Yeme bağımlılığı zamanla ciddi fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor.

Peki yeme bağımlılığı görülen insanlarda yaygın olarak rastlanan belirtiler neler? Yeme bağımlılığının üstesinden nasıl gelebiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde bu soruları cevaplıyor.

Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, YouTube, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için kanallarımızı takip edebilirsiniz.

Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın) #1Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın) #2
Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın) #3Abur Cubur Neden Bağımlılık Yapıyor? (Sesli Yayın) #4
Fatma Gönen
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yapın