Osmanlı devletinin padişahlarından 3. Murad’ın hayatı,3. Murad dönemi, 3. Murad bey nasıl öldü, 3. Murad‘ın yaptığı savaşlar, 3. Murad‘ın babası ve fethettiği yerler gibi bilgilere aşağıdaki yazımızda ulaşabilirsiniz.
3.Murad Hayat
Babasi: Sultan II. Selim
Annesi: Nur Banu Sultan
Dogum Tarihi: 1546
Tahta Çikisi: 22 Aralik 1574
Vefati: 16 Ocak 1595
Saltanati: 1574 – 1595 (21 Sene)
II. Selim ile Hasekisi Nurbanu Sultan’in ogullari olup, babasinin Saruhan Sancak Beyligi sirasinda 5 Cemâziyel-evvel 953/4 Temmuz 1546 tarihinde Manisa’nin Bozdag Yaylaginda dünyaya gelmistir. 966/1558 tarihinde Sehzâde Murad Aksehir Sancak Beyligine getirilmis ve babasiyla amcasinin taht mücadelesinde Konya Muhafizligi görevini yürütmüstür. 1562 tarihinde Manisa Sancak Beyligine tayin edilmis ve padisah oluncaya kadar bu vazifede kalmistir.
III. Murad zayif iradeli ve muhtelif tesirler altinda kalabilen bir sahsiyete sahipti. Bu yüzden Sokullu Mehmed Pasa’nin sadrazamligi süresince isler iyi gitmisse de, onun vefatindan sonra devlet idaresi Valide Sultanlarin ve bazi menfaatperestlerin tesiriyle daima kötüye gitmis ve Osmanli Devleti’nin duraklamasi tam manasiyla III. Murad devri ile baslamistir. 21 sene kapali bir hayat yasayan III. Murad, sarayinda toplumdan uzak bir hayat yasamis, son zamanlarina dogru Cuma namazlarini dahi Saray Camiinde edâ etmeye baslamistir. Mesru dairede kalmakla birlikte kadina düskün bir tabiati vardir. Osmanli tarihinde en fazla kadinla mesru dairede yasayan padisah unvanini alabilir. Hemen belirtelim ki, bu kadina düskünlügü gayr-i mesru hayat yasiyor manasina alinmamalidir. Zira ayni zamanda sair olan III. Murad bir cihetten de mutasavviftir ve Fütûhât-i Siyâm ve Esrârnâme adli iki tane tasavvufa dair eserleri de vardir.
Babasi II. Selim’in ölüm haberi üzerine, Manisa Sancakbeyi bulunan oglu Murad, Istanbul’a gelerek 28 yasinda 1574 yilinda tahta geçti. Murad devrinde meydana gelen önemli hadiseler sunlardir:
Fas Sultanliginin Osmanli Hâkimiyetine Girmesi: Afrika kitasinin bütün kuzey kisimlari Osmanli hâkimiyetinde bulunmasina ragmen sadece Fas Sultanligi müstakil bir devlet halinde bulunuyordu. Ancak son yillarda Fas’ta taç ve taht kavgalari bas göstermisti. Fas Sultani Mevlây Muhammed, Portekizlilerle isbirligine baslamis bulunuyordu. Buna karsilik Fas tahtini ele geçiremeyen Abdülmelik, Osmanlilara siginip, kendisinin Fas Sultanligina getirilmesini istemisti. Istegi kabul edilerek Cezayir Beylerbeyi Ramazan Pasa’ya emir verildi. Fas ordusu maglûp edilerek Abdülmelik, Fas Sultanligina getirildi (1576). Bu tarihten sonra Fas’ta Osmanli hâkimiyeti basladi. Bu sirada saltanat iddiasindan vazgeçmeyen Mevlây Muhammed Portekizlilerden yardim istedi. Portekiz Krali Sebastian 80 bin kisilik büyük bir kuvvetle Fas’a geldi. Ramazan Pasa idaresinde Osmanli ve Fas kuvvetleri 1578 yazinda Portekizlileri Vadi’s-sebil Savasi’nda fena halde bozguna ugrattilar. Kral Sebastian, muharebe meydaninda öldü.
Lehistan’daki Osmanli Hâkimiyeti (1575): Lehistan Krali Sigismund Ogüst ölünce, memleket taht kavgasina düsmüstü. Avusturya ve Rusya kendilerinin gösterdikleri namzetlerin Leh Krali olmasi için faaliyet gösteriyorlardi. Hatta bu maksatla, Rusya kuvvet bile sokmaya kalkistiysa da, Osmanli kuvvetlerini karsisinda bulunca geri çekilmeye mecbur kaldi. Osmanli Devleti için Lehistan çok ehemmiyetliydi. Bu yüzden diger devletlerden daha atik davranip, nüfuzunu kullanarak kendisine tâbi Erdel Beyi Bathory’yi Leh Kralligina seçtirdi (1575). Lehistan bundan sonra vergiye baglandi ve 1578 yilina kadar Osmanli himâyesinde bir devlet olarak kaldi.
Sokullu Mehmed Pasa’nin Ölümü (1579): III. Murad’in cülûsundan sonra hükümet idaresinin basinda yine Sokullu Mehmed Pasa vardi. Ancak son zamanlarda saraydaki bazi sahislarin tesiriyle Sokullu’ya olan itimat ve muhabbet azaldi ve hatta Sokullu’nun zevcesi Ismihan Sultan ve Valide Nurbanu Sultan olmasaydi belki de görevden azledilecekti. Üç padisah devrinde araliksiz sadrazamlik yapan Sokullu Mehmed Pasa, Osmanli tarihinde ehemmiyetli yeri olan bir devlet adamidir. Aslen Bosna’nin Sokkuloviçi köyünden alinmis bir devsirmedir. Zekâ ve kabiliyetiyle yükselmis, kaptan-i deryalik dâhil, devletin çesitli hizmetlerinde bulunmustur. Bir savas adami olmaktan ziyade, onun siyasi tarafinin daha büyük oldugu görülür. Sultan III. Murad devrinde, Sokullu’nun eski nüfuzunun kalmadigi anlasiliyor.
Iran Harpleri (1578 – 1590): III. Murad, padisah oldugu zaman, Iran Hükümdari Sah Tahmasb, Tokmak Han idaresinde bir elçilik heyeti yollayarak tebriklerini ve hediyelerini sunmustu. Elçilik heyeti Istanbul’da gayet iyi karsilanmisti. Fakat bir müddet sonra Sah Tahmasb’in ölmesiyle Iran’da taht kavgalari basladi. Bir ara Tahmasb’in oglu Ismail, sahligi elde etti. Bunun zamaninda Osmanli-Iran dostlugu bozuldu. Osmanli Devleti Avrupa ile sulhlar yaparak Iran ile mesgul olmaya basladi. Çünkü Sah, Osmanlilarla süren barisi terk ederek, Dogudaki Kürtleri aleyhimize kiskirtiyordu. II. Sah Ismail de ölünce Iran’da taht kavgalarinin sürüp gitmesinden Osmanlilar istifade etmek istediler. Dogudaki valilerin de durumunu müsait görüp, Iran’a saldirmanin vaktidir yollu haberler üzerine, Sultan III. Murad 1578 yilinda Iran’a harp açti. O zaman Sokullu Mehmed Pasa daha sagdi ve Iran savasina engel olmak istedi. Sokullu Mehmed Pasa, Iran’in genis bir ülke oldugunu, galip gelinse bile Siî olan halkinin itaat altina alinamayacagini söylüyordu ki, bunda ne kadar hakli oldugu sonradan anlasildi: Padisah, kendisi sefere gidecek karakterde bulunmadigindan, ordunun basina Lala Mustafa Pasa’yi serdar tayin etti.
Lala Mustafa Pasa’nin asil hedefi, Gürcistan’i istilâ etmek olacakti. Topladigi kuvvetlerle Gürcistan’a girip, fetihlere baslayan Lala Mustafa Pasa, Tokmak Han idaresinde bir Iran ordusunun üzerine geldigini duyunca buna karsi maiyetindeki kumandanlardan Özdemiroglu Osman Pasa’yi yolladi. Osman Pasa, Iran kuvvetleriyle Çildir’da karsilasti ve Tokmak Han’i maglûp etti (1578). Lala Mustafa Pasa, Gürcistan içinde ilerleyerek Tiflis’i ele geçirdi ve Sirvan’a dogru ilerledi. Sirvan’in bir kismini zapteden Lala Mustafa Pasa, Özdemiroglu Osman Pasa’yi serdar tayin ederek kendisi Erzurum’a döndü. Iran kuvvetleri Osman Pasa üzerine taarruza geçtilerse de maglûp olup çekildiler. Fakat Iranlilarin tecavüzü bitmiyordu. Kuvvetleri çok azalan Osman Pasa, geri çekilmek zorunda kaldi. Muharebelerin Iran lehine dönmeye baslamasi üzerine Lala Mustafa Pasa, azledilerek, yerine Koca Sinan Pasa serdar tayin edildiyse de kayda deger hiç bir muvaffakiyet elde edilemedi. Özdemiroglu büyük bir gayretle Iran savaslarina devam ediyordu. Nitekim 1583 yilinda Mesale Savasi denen savasta bir kere daha Iranlilari yendi. Mesale Savasi’ndan sonra Iranlilar, Sirvan bölgesini bosaltmak zorunda kaldilar. Yeni serdar Ferhat Pasa, büyük kuvvetlerle Iran sinirina gelip, bazi muharebeler yapti: Daha sonra sadrazam ve serdar tayin edilen Özdemiroglu Osman Pasa ile beraber Tebriz’i almayi basardilar.
Osman Pasa’nin vefatindan sonra Ferhat Pasa, ikinci defa olarak serdarliga getirildi. Ferhat Pasa’nin bu ikinci serdarliginda Osmanli ordulari bazi muvaffakiyetler daha kazandilar. Ayrica Doguda Türkistan Hükümdari Özbek Han, Iran’a saldirinca Sah Abbas, Osmanlilardan baris istedi. 1590 yilinda yapilan Ferhat Pasa Antlasmasina göre: Tebriz, Sirvan, Gürcistan, Dagistan bölgeleri Osmanlilara verilecekti. Büyük kayiplar karsiliginda alinan bu yerler, Osmanlilarin elinde fazla kalmayacak, tekrar Iranlilara geçecektir.
Yeniçeri ve Sipahi Isyanlari: Iran’la anlasma yapildiktan sonra Istanbul’da Yeniçeri ve Sipahi isyanlari vuku’ buldu. Bu isyanlar her ne kadar ulûfe (Yeniçerilere üç ayda bir verilen maas) yüzünden çikmissa da, asil sebebini devlet teskilâtinin bozulmaya yüz tutmasinda aramak daha dogru olacaktir. Ilk defa III. Murad devrinde Yeniçeri Ocagina rast gele kimseler alinarak kanun bozuldu. Yine ilk defa rüsvetle is görülmeye baslandi. Askere ayari düsük akçeler verilmek istenince Yeniçeriler, isyan ederek saraya yürüdüler. Âsiler defterdarin basini istediler. Istekleri yerine getirilince büsbütün simardilar. 1589 yilinda meydana gelen bu olaya Beylerbeyi Vakasi denmektedir.
III. Murad devrinde 1593 yilinda da sipahilerin isyanini görüyoruz. Ulûfelerinin geri birakilmasina kizan Sipahiler, saraya yürüyüp defterdarin kafasini istediler. Kendilerine nasihat etmek için gelenleri kovdular. Istanbul halki da seyretmek için saraya dolmustu. Halk disari çikarilirken “Urun hâ!…” diye bir ses duyuldu. Saray muhafizlari bunu Padisahin emri sanarak âsilerin üzerine saldirdilar ve dört yüze yakin âsiyi öldürdüler. Digerleri kaçarak kurtuldu.
Yeni Bir Haçli Ittifaki Ve Nemçe (Avusturya) Harpleri (1593-1606): Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Pasa, Avusturya topraklarina 1593 yilinda büyük bir akin harekâtina girismisti. Avusturya valilerinin Osmanli sinirlarina tecavüzlerine karsilik yapilan bu harekât, maglûbiyetle neticelenmis, komutanla birlikte çok sehit verilmistir. Bu hadise Osmanli-Nemçe harplerinin baslamasina sebep olmustur. Nemçe savasina Sadrazam Sinan Pasa gönderilmisti. Budin Beylerbeyi imdada giderek Nemçe ordusuyla harbe girdi ve maglup oldu. Nemçeliler çok sayida Macaristan kalesini ele geçirdiler. 1594 yili baharinda da Estergon Kalesini muhasara altina aldilar; ancak muvaffak olamadilar. Kirim kuvvetlerinin yardima gelmesine ragmen tam bu sirada Osmanli Devleti’nin basina bir sikinti daha çikti: Osmanli Devleti’ne tâbi olan Erdel, Eflak ve Bogdan Beyleri Papa’nin tesvikiyle isyan edip Avusturya tarafina geçtiler. Tam bu sirada yani 1595 yilinda Padisah III. Murad vefat eyledi. III. Murad’in saltanatinin sonuna dogru Osmanli topraklari yaklasik 19.902.191 km2 idi. Buna Avrupa’da Polonya, Afrika’da Fas dâhildir.
III. Murad zamanindaki sadrazamlar arasinda, yillarin sadrazami Sokullu Mehmed Pasa, Koca Sinan Pasa, Özdemiroglu Osman Pasa ve Mesih Pasa’yi; diger komutan ve devlet adamlarindan Kaptaniderya Kiliç Ali Pasa, Damat Ibrahim Pasa, Okçu-zâde Mehmed Pasa ve Muallim-zâde Nisani Mahmut Çelebi’yi; Seyhülislâmlar arasinda Hâmid Efendi, Malûl-zâde Mehmed Efendi, Müeyyed-zâde Abdülkadir Efendi, Bostan-zâde Mehmed Efendi ve Bayram-zâde Haci Zekeriya Efendi’yi zikredebiliriz .
Döneminin Önemli Olaylari:
15.12.1574 Sultan II. Selim’in vefati.
21.12.1574 Sultan II. Selim’in Manisa valisi olan veliahti Sehzade Murad’in Istanbul’a hareketi ve bes kardesinin idami.
22.12.1574 Sultan III. Murad’in tahta çikisi.
Babasi ve 5 erkek kardesinin cenaze törenleri.
27.12.1574 Cenaze törenlerinde giyilen kiyafetlerin degistirilmesi.
05.01.1575 Tahta çikan Sultanlarin, Selatin Türbelerini ziyaret için “Kiliç alayi” töreni adeti.
22.01.1575 Feridun Bey Münseatinin, Sultan III. Murad’a takdimi.
08.08.1575 Osmanli-Venedik baris antlasmasinin yenilenmesi.
13.05.1576 Cülus tebriki için gelen Iran elçisi Tokmak Hanin huzura kabulü ve hediyelendirilmesi.
01.01.1577 Osmanli Devleti ile Avusturya arasindaki barisin tekrar 8 sene için yenilenmesi.
30.07.1577 Osmanli-Lehistan antlasmasinin imzalanmasi.
Devletin kuzey siyaseti.
21.01.1578 Ikinci Vezir Piyale Pasa’nin vefati.
25.01.1578 Kanuni’nin kizi Mihrimah Sultanin vefati.
05.04.1578 Sirvan ve Gürcistan Serdarligina tayin edilen Lala Mustafa Pasa’nin sefer için Istanbul’dan hareketi.
01.07.1578 Lala Mustafa Pasa’nin “Cinis Konagi”na gelisi.
Özdemiroglu Osman Pasa’nin kuvvetleriyle orduya katilmasi.
04.08.1578 Osmanli himayesine giren Fas’da Portekizlilere karsi “Vadisseyl” zaferi.
09.08.1578 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Çildir zaferi.
24.08.1578 Türk kuvvetlerince Tiflis’in isgali.
09.09.1578 Iran savasi.
Koyungeçidi zaferi.
12.09.1578 “Eres” Kalesi’nin fethi ve Sirvan’in isgali.
Kafkasya’daki ilk Osmanli idare teskilati.
08.10.1578 Ordu’nun “Eres”ten Erzurum’a kislamak üzere hareketi.
10.10.1578 Budin Beylerbeyi Sokullu Mustafa Pasa’nin idami.
16.10.1578 Dagistan’daki Kumuk Samhali’nin tabiyyet ve itaati.
11.11.1578 Üç gün üç gece süren birinci Samahi Savasi ve Özdemiroglu Osman Pasa’nin zaferi.
27.11.1578 Ikinci Samahi savasi. dersimiz.com
07.12.1578 Nahçivan Valisi ve “Serefname” yazari Seref Hanin Van’da törenle karsilanmasi.
07.01.1579 Osman Pasa’nin Samahi’dan Demirkapi’ya hareketi.
Sirvan’in tahliyesi.
07.03.1579 Osmanli-Ingiliz ticari ve siyasi iliskilerinin baslamasi.
30.03.1579 Safavilerin Tiflis’i kusatmalari.
11.07.1579 Mustafa Pasa’nin ordusunun Erzurum’dan Kars’a hareketi.
26.07.1579 Ordu’nun Kars’a geri dönmesi.
Kars Kalesi’nin temel atma töreni.
22.08.1579 Maras Beylerbeyi Mustafa Pasa komutasindaki yardimci kuvvetin Tiflis’e gelmesi.
27.08.1579 Hazar Denizi’nde Türk Deniz Kuvvetleri.
Kars Kale insaatinin tamamlanmasi.
22.09.1579 Kars sehrinin insaatinin tamamlanmasi.
04.10.1579 Anadolu Beylerbeyi Cafer Pasa’nin Erivan seferi için hareketi.
11.10.1579 Kirim Hani II. Mehmed Giray ile Özdemiroglu Osman Pasa’nin Demirkapi’dan Sirvan’a hareketi.
12.10.1579 Veziriazam Sokullu Mehmed Pasa’nin katledilmesi.
Veziriazamliga ikinci vezir Ahmed Pasa’nin tayini.
23.10.1579 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Kirim Hani ile birlikte Samahi’ya girisi.
Sirvan’in alinmasi.
07.01.1580 Ikinci Vezir Lala Mustafa Pasa’nin Dogu Serdarligi’ndan azli, Üçüncü Vezir Sinan Pasa’nin serdarlik görevine getirilmesi.
07.08.1580 “Sultan Vekili” ünvani ile Sadaret kaymakami olan Ikinci Vezir Lala Mustafa Pasa’nin vefati.
25.08.1580 “Mührü Hümayun”un Dogu Serdari Sinan Pasa’ya verilmesi.
07.01.1581 Safevilerin baris teklifi.
06.07.1581 Osmanli Devleti ile Fransa arasinda 3. dönem kapitülasyonlar.
29.05.1582 Sultan III. Murad’in sehzadesi Mehmed’in Devlet tarihinde ilk defa 57 gün süren senliklerle yapilan “Sünnet Dügünü”nün baslamasi.
06.12.1582 Veziriazam Koca Sinan Pasa’nin azledilmesi.
24.12.1582 Veziriazamliga Ikinci Vezir Siyavus Pasa’nin tayin edilmesi.
16.03.1583 “Münsaat” eserinin yazari Feridun Beyin vefati.
28.03.1583 Rumeli Beylerbeyi Ferhat Beyin vezaret payesi ile Dogu Serdarligina tayini.
29.03.1583 Ingiltere’nin ilk elçisinin, Istanbul’a gelmesi.
11.05.1583 Iran’a karsi “Mesale Savasi” ve Özdemiroglu Osman Pasa’nin en büyük zaferi.
03.06.1583 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Samahi, Sirvan’a gelisi.
06.06.1583 Samahi Kalesi’nin temel atma töreni.
20.07.1583 Samahi Kalesi’nin yapiminin tamamlanmasi.
21.10.1583 Sirvan ve Dagistan Serdari Özdemiroglu Osman Pasa’nin Demirkapi’dan Istanbul’a hareketi ve Kirim sorunu.
07.12.1583 Osmanli tarihinde ilk defa olarak “Valide Sultan” ünvani ile anilan Nur Banu Sultanin vefati.
17.12.1583 Manisa valiligine tayin edilen Sehzade Mehmed’in Istanbul’dan hareketi.
24.04.1584 Kirim Hani II. Mehmed Giray’in azli.
Kirim meselesinin düzenlenmesi.
28.06.1584 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Kefe’den Istanbul’a gelisi.
25.07.1584 Veziriazam Siyavus Pasa’nin azli.
Osman Pasa’nin sadareti.
18.12.1584 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Kastamonu’ya gelmesi.
07.08.1585 Sokullu Mehmed Pasa’nin esi Esma Sultan’in vefati.
21.09.1585 Tebriz yakininda “Abvar” savasi.
22.09.1585 Tebriz sehrinin teslim olmasi.
Azerbaycan’in Osmanli topraklarina katilmasi.
Murassa saltanat tahtinin, saltanatin sonuna kadar kullanilmak üzere III. Murad’a taktim edilmesi.
25.09.1585 Özdemiroglu Osman Pasa’nin Tebriz’e girmesi.
29.10.1585 Veziriazam Özdemiroglu Osman Pasa’nin vefati.
01.12.1585 Sadaretin ikinci Vezir Mesih Pasa’ya verilmesi.
14.04.1586 Veziriazam Mesih Pasa’nin istifasi.
21.06.1587 Kaptani Derya Kiliç Ali Pasa’nin vefati.
09.02.1588 Kandil aksamlarinda cami minarelerinde isiklandirma yapilmasi kararinin uygulamaya baslamasi.
21.07.1588 Iran ile baris imzalanamadigi için Ordu’nun Erzurum kislagindan Gence’ye hareketi.
02.04.1589 “Beylerbeyi vakasi” Osmanli tarihinde ilk defa Yeniçerilerin kelle istemiye baslamalari.
Veziriazam Siyavus Pasa’nin azli.
Sinan Pasa’nin sadareti.
28.01.1590 Safavi sehzadesi Haydar Mirza’nin Istanbul’a gelmesi.
21.03.1590 Osmanli Devleti ile Safavi Devleti arasinda baris imzalanmasi.
29.10.1590 Osmanli Devleti ile Avusturya Devleti’nin baris antlasmasinin 8 yil daha uzatilmasi.
06.03.1591 Sakarya, Sapanca, Izmit Körfezi kanalinin açilmasi hakkinda ferman çikisi.
Bu kararin 11 Nisan tarihli ferman ile iptali.
01.08.1591 Koca Sinan Pasa’nin azledilmesi, Vezaret makamina ikinci Vezir Ferhat Pasa’nin tayin edilmesi.
08.09.1591 Iran elçisi Kara Ahmed Sultan’in huzura kabulü ve arzlarinin reddedilmesi.
16.09.1591 Lehistan elçisinin huzura kabulü ve haraç taktimi.
04.04.1592 Veziriazam Ferhad Pasa’nin azli ve Kanijeli Siyavus Pasa’nin üçüncü sadareti.
01.10.1592 Avusturya Imparatoru’nun Istanbul elçisinin barisin Türkler tarafindan bozulmasindan dolayi haracin kesildigini bildirmesi.
26.01.1593 Yeniçerilere verilen tahsisatin Sipahilere eksik verilmesi sebebiyle “almazuz” diye Sipahilerin isyan çikarmasi, bastirilmasi.
28.01.1593 Veziriazam Siyavus Pasa’nin ugursuzlugundan dolayi azli ve Koca Sinan Pasa’nin üçüncü sadareti.
29.06.1593 Kulpa bozgunu.
Bosna Valisi Telli Hasan Pasa ile Sancak Beylerinden Sultanzade’nin ve bazi beylerin sehit olmasi.
04.07.1593 Kulpa bozgunu sebebiyle Avusturya’ya sefere karar verilmesi.
Istanbul’daki elçinin hapsedilmesi.
19.07.1593 Koca Sinan Pasa’nin Avusturya seferi için hareketi.
06.10.1593 Bespiren Kalesi’nin teslim alinmasi.
14.10.1593 Polata Kalesi’nin teslim alinmasi.
04.10.1593 Istolni Belgrad bozgunu ve birçok kalenin elden çikisi.
08.11.1593 Ordunun Budin’e gelisi.
05.05.1594 Ordunun “Hünkar Tepesi”nden “Sirem Sahrasi”na geçmesi.
01.06.1594 Avusturyalilarin Estergon ve Hatwan kusatmalarini kaldirmasi.
27.07.1594 Tata Kalesi’nin teslim alinmasi.
29.07.1594 Saint Marton Kalesi’nin teslim alinmasi.
11.08.1594 Kirim Hani Gazi Giray’in orduya katilmasi.
27.09.1594 Yanik Kale’nin teslim alinmasi.
05.10.1594 Erdel, Eflak ve Bogdan Voyvodalarinin Türklere karsi papalik makami tarafindan hazirlanan “Mukaddes Ittifak” a katilmalari.
13.10.1594 Eflak ve Bogdan’da müslümanlarin kiliçtan geçirilmeleri.
01.01.1595 Eflak ordusunun Ibrail Kalesi’ne taarruz edip sehri yakmasi.
15.01.1595 Sultan III.Murad’in vefati.
27.01.1595 Sultan III. Mehmed’in tahta çikmasi.