7.Sınıf meb yayınları Fen Bilimleri Sayfa 30 Cevapları en güncel haliyle sitemizde.Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 30 Cevapları için aşağıya bakabilirsiniz.
Sınıf meb yayınları Fen Bilimleri Sayfa 30 Cevapları
Yıldızların da insanlar gibi bir yaşam döngüsü var mıdır
Sizce yıldızların da insanlar gibi bir yaşam döngüsü var mıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Bir insan nasıl ki doğar; bebeklik, çocukluk, gençlik, yaşlılık gibi dönemler geçirip ölür, yıldızlar da tıpkı insanlar gibi doğar, yaşar ve ölürler.
Bir yıldızın ne kadar yaşayacağı da ilk oluştuğunda sahip olduğu kütleye bağlıdır. Bu gördüğümüz yıldız tiplerinden en kısa süreli yaşayanlar O tipi, en uzun yaşayanlar ise M tipleridir. Yani, büyük kütleli yıldızlar daha kısa süre, küçük kütleli yıldızlar daha uzun süre yaşarlar. Çünkü yıldızlar bünyesinde barındırdıkları yakıtı harcayarak enerji üretirler. Büyük kütleli olan yıldızlar yakıtını daha hızlı tükettiğinden ömürleri kısa olurken, küçük kütleli yıldızlar yakıtlarını tasarruflu kullanırlar ve ömürleri uzun olur. Güneş G tipinden ortalama kütleye sahip bir yıldızdır. Yaklaşık olarak 10 milyar yıl ömrü vardır ve 4.5 milyar yıl yaşında yani ömrünün yarısındadır muhtemelen bir bu kadar daha yaşayacaktır.
Yüzey sıcaklığı ise yaklaşık 5780 santigrat derecedir. Güneş’ten büyük kütlede olan O tipi yıldızların yüzey sıcaklığı 60.000 dereceye kadar ulaşabilirken M tipi yıldızların yüzey sıcaklığı 3.600 santigrat dereceyi geçmez. Yıldızların kütlelerine göre sahip oldukları bir yaşam senaryoları vardır.
Bir yıldızın evrimini kabaca Güneş ve benzeri kütlede olan yıldızlar ile Güneş’ten daha büyük kütlede olan yıldızlar üzerinden işleyelim: Yıldızlar ömürlerinin ilk basamağında yakıt olarak hidrojeni tüketirler. Yani; Hidrojen atomlarının bir araya gelerek helyum atomlarının oluşmasını sağlayan bir çekirdek tepkimesi geçirerek enerji açığa çıkarırlar. Bu süreç ‘AnakolEvresi’ olarak adlandırılır. Bu evrede evrede olan yıldız ‘hidrostatik denge’dedir yani ‘sağlıklı’dır. Hidrostatik denge genel anlamda yıldızın çekirdeğine doğru eğilim gösteren kütle çekim kuvveti ile enerjinin üretilmesinden dolayı yüzeyine doğru yönelen ışınım basıncının dengede kalmasıdır.